Ајде некој што се разбира, како оди процедурата, за помош од владата за млади до 35 год? Какви документи, што треба да исолнуваш, плати колкави, минимум години за отплата? Некој искусен ако има, во оваа област, да пише.
ajde i mene mi trebaat informaciii , sekoja bi bila dobro dojdena ... me interesira za nadrgradba renoviranje
Zdravo ve molam za informacija dali znaete nekoj sto bil odbien od proektot kupi kuka kupi stan. Fala odnapred
Здраво феминки, ако има некој активен во групава, нека сподели мислења, рокот за аплицирање е до крајот на годинава...
Ако не ви е нож до коска, избегнете. Еден куп ограничувања, долг рок за одобрување, во зградата каде што купивме стан еден пар аплицирале лани во јануари им одобрија во октомври. Кој ќе ти чува стан/плац толку време без дебел капар па ни тогаш. Мора минимум на 20год отплата да го направите кредитот без можност за предвремена отплата, не смеете да надминувате заеднички одредена сума примања, ниту да имате друг имот на свое име. Не смеете да го издавате станот/куќата. Добро е што нудат некаква помош, сам бираш дали дел од рата или учество, мене ете не ме привлекоа условите.
Моја блиска другарка аплицираше. Она имаше веќе свој плац. 3 години од аплицирање до завршување ги фати. Бидејќи се работи за куќа, не е најзадоволна од изработката или можеби е до фирмата со која имаше договор. За стан секако е поинаку за квалитет.
@Emotional123 @Noemi Ви благодарам девојки, еден од 6те модели е и кредит за лица до 35год, ке се распрашам подетално овој период, како оди процедурата...
Заворавив да кажам, она аплицираше поодамна. Може се сменети услови и правила. Е сега и ова. Она аплицираше за куќа ама и понудија стан прво, без учество, веднаш вселив. Она го одби зошто веќе имаше плац.
Конкретно Девојка ме интересира искуства да ми сподели дали некој земал, заинтересирана сум за стан, со учество или рата...
Услови се да немаш ништо на твое име ниту на име на брачниот партнер ако си во брак, плата за сам до 900 еур, во брак до 1300 еур, станот да не биде поголем од 150 квадрати, а цена по квадрат макс 900 еур. Према платата банката одредува колку кредит ќе ти дадат. И дали си кредитоспособен. Станот треба да е новоградба. Ако избереш субвенции на рата, учество плаќаш ти од џеб, 15%, кредитот тоа не го финансира. Има опција да помогне владата со учество, но ратите ги плаќаш сам. Каматата е 2.9% првите две год, па 3.5 мислам наредните три, а потоа зависно од банката. Минимум рок е 20 години, а максимум лицето не треба да има 67 год кога ќе заврши со отплата. @Marija_Magdalena
Вчера го читав прирачникот, имам пријателка што работи во Стпанска, да ме информира околу ова, опција учество некако повеќе одговара Доста поволни услови, според мене
A verojatnosta za dobar stan koj ke go nades za 900ev kvadrat a da ne e vo gorce cair i.t.n. e mnogu mala!
Помошта важи и за други градови, не само за Скопје. А таму се наоѓа солиден стан под 900еур. Јбг, не се врти светот околу Скопје.
Ние сме се со опција учество за три неполни месеци ни одобрија ние сме преку тутунска.Доста се исплати да требаше станбен кредит 13 000 рата ќе ни беше од старт вака 70% ти плаќа државата плус ако добиеш дете од кога ќе ти го одобрат 30% си плаќа државата една година од ратата мора минимум 20 години али по 12та ако имаш кеш пари можеш да си го исплатиш и да не чекаш до 20 години
Ne se vrti...ne rekov deka se vrti..samo kazav deka tuka ne se naoga,zatoa poveketo na koi im treba pogolem stan ne mozat da go realiziraat so 50000 evra...tolku od matematikata. A da dades iljadnici evra za da zeivees 30km podaleku..m ja ne bi! Kade se obvrski... kade se deca... izleguvanje ... skolo.. rabota... kraj nema, na kraj i transportot ke go preplatis
Апсолутно! Затоа постојат други кредити кои не те обврзуваат со цена и квадратура на стан за кои може да се аплицира и да се купи стан каде ти одговара најмногу. А кога нешто е поддржано од државата секогаш е условено, па кому како му чини...