Уште едно прашање а ваше искуство со чекање за одобрување може ли да помине година или повеќе за да ви одобрат овој кредит?
Мислам само недвижен имот, стан, куќа, дуќан… @Anaouou зависи од банката. Некаде се чека по неколку месеци, некаде и за месец дена завршува. Како и за секој кредит.
https://finance.gov.mk/wp-content/uploads/2019/12/Priracnik_Kupi_kukja_kupi_stan_Preview_012.pdf Сите прашања ви се тука одговорени.
Мене не ми е јасно во врска со доградбата.Дали истите улови важат да нема ништо на твое име и за тоа? На пример во куќата која живееме сакаме да испуштиме уште 3 соби ама куќата е на името на сопругот дали би ни дозволиле така или не?
Дали ако би аплицирале сега би имале можност да добиеме субвенции? Или е касно веќе? И дали рокот за исплата е ограничен или може да се исплати и побргу од рокот?
Како што имам чуено било до нова година.Ама ќе имало повторно и после нова година само незнам кога.После 12 година може да се исплати наеднаш целиот остаток од кредитот.
Здраво, дали некој има аплицирано во последно време за овој кредит, некако ми нема логика со тоа максимум 900 евра метар квадратен а испод 1200 тешко се наоѓа стан па дали одобруваат и на таа цена?
Функционира и за стан до 900 eur. Можеш да се договориш со инвеститорот на догпвпр да стои 900 еур, другите кеш да му ги платиш заедно со учеството.
Жива глупост е проектов откако цените на недвижнините драстично се покачија. Во Скопје скоро и невозможно е за таа цена по метар квадратен да се најде стан во новоградба. Порано колку-толку се наоѓаше, иако и тогаш беше тешко. За други градови не сум баш во тек како стојат цените ама верувам дека може да се најде за таа сума. Лимитот треба под итно да се помести во склад со растот на цените. И навистина не ми е јасно зошто такво ограничување, пологично е на целокупната сума да биде, на некој му треба поголем стан а на некој можеби една гарсониера му е доволна.
Па за таков кеш на рака ја куќа ќе градев и не би земала кредит, проблемот е што нема никаде за 900евра за оние сиромашните што немаат нивче да продадат а сакаат сами да живеат пошто проектов беше во таква сврха да се помогне на оние што немаат ништо ама испаѓа да земат оние поситуирани.
Ок, јас само ти одговорив на прашањето и ти дадов идеја како да направиш да земеш помош. Не знам само како планираш без кеш да купиш стан пошто со секаков кредит бараат учество 15%. Ама тоа си е твоја работа на крајот на денот. Исто како што е негова работа на тој што ќе продаде ниФче.