Финалниот договор, град Скопје, солемнизација и имотен лист - ова ме чинеше грубо нешто помалце ЕУР 300. Ама за преддоговор платив само околу 4 - 5000 не се сеќавам, сигурно не беа 25.
Не мораш да ми кажуваш кој нотар е само сумава е премногу зачудувачка...ако е само преддоговор...ете погоре и Форца одприлика ти кажал во врска со цените.....ако е со хипотека тогаш од прилика е толку....сега ви остануваат трошоци за главен договор на адвокат, ако оди по тарифа 3900 или 4600 во зависност вредноста на станот, данокот за земјиштето во општина и кај нотарот максимум 9000 денари (ова варира во однос на вредноста на станот - може да биде 6500 може да биде 8500)
Дали може да се купи стан со еден единствен главен договор? Значи да нема пред купопродажен договор туку договор со/во кој се исплаќа целата сума на продавачот? Откако ќе се плати станот, после знам следи плаќање на данок. Е сега не ми е јасно, во кој момент продавачот го префрла станот на купувачот? Дали после уплатата на данокот повторно треба да се оди на нотар со продавачот?
Moze ako kupite stan vseliv vednas so gotov imoten list,posle uplatata na danokot nema potreba so prodavacot da odite na notar povtorno,notarot vi se javuva da si go zemete imotniot list na vase ime
Можеш и така. Во владение се дава кога се врши солемнизација на договорот кај нотар, но може ако сакате и порано.Тоа мора да стои во договорот. На пример на денот кога склучување договор, продавачот ви го предава станот. Од кога ќе платите данок, мора да одите кај нотар да направите солемнизација, по што тој понатаму го упишува во катастар и ќе добиете ИЛ на ваше име.
Ke barate I na dvata nacini.Agenciite ne se azurni I iako ke I'm ostavite podatoci tie ke vi nudat samo potkrovja I prizemja Ili stanovi koi teshko im se prodavaat.Mnogu retko ke se drzat za uslovite koi gi barate. Na oglasi ima poveke izbor no I sekakvi prodavachi.Periodot e koga mnogu malku ima stanovi za prodazba zasto poveketo sopstvenici od strav da ne izgubat pari bidejki ocekuvaat koj znae kolku da se kaci cenata gi imaat stornirano oglasite. Baranje stan e dolga rabota I sekojdnevna , mora I da si gi simnete kriteriumite za da uspeete da kupite.Nema idealen stan kako vo vashata zamisla no ima dobar dom vo koj sto ke vi bide ubavo da ziveete . Premnogu se skapi stanovite no nema da pagjaat.
Сами.Вака ќе лапа агенцијата провизии.Ја за Нова Година кога барав, видов еден куп станови низ Скопје шо ги продаваат. Пазар3, реклама 5, надвор по улици сум гледала лепени листови
Сами! Агенциите трчаат за провизија. Огласите се полни со станови исти кои се нудат од различни агенции чии што сопственици се сложиле и агенцијата да ги продава. Па дури може да најдете два огласи едно по друго, едниот објавен од агенцијата а другиот од сопственикот. Се сложувам со сѐ што кажа @mira.mira, со тоа што некогаш може да најдете и стан кој само агенција една го нуди, бидејќи сопственикот така сака. Агенциите сакаат пари на рака, што е спротивно на закон, немате доказ никаков дека сте ги ангажирале и тие "никогаш" не сносат одговорност ако имотот има правен проблем, бидејќи ќе речат дека "само поседувале". Затоа најдобро по огласи и на терен локациски директно.
Многу контрадикторно прашање за тие што прашуваат дали преку агенција или на оглас. Вака од искуство ние кога се одлучивме да купуваме стан,зборувам за моето семејство мајка ми,татко ми,...најпрво како алтернатива преку оглас и отидовме да ги разгледуваме и што да ви кам сите станови,стари,потребно е многу ама многу пари за реновирање во нив и сето тоа.Но,потоа чувме за агенција која продавала станови на битолска фирма,бидејќи сме од Битола,и тоа становите на многу убаво место зборувам за Брусничка населба,ем ефтино според квадратура,ем нови,во нив буквално нема живеено никој,само 10 години опстојува зградата,ем внатре се е подготвено само да се стави мебел и да се опреми според баш вкус. Можеби да,малку ќе бидат помали нормално од некои,ама барем си знаеш дека станот ти е чист,веднаш вселив,и сето тоа. Ама секој си знае најдобро нели,како располага со можности и услови.Инаку не се работи за скапа цена по квадратура.
Се гради нов комплекс Александрија во Влае, веднаш до Александрија која е веќе направена. Од познаници знам дека цената е 1050 евра од м2, ама им рекле дека ќе расте. Трњба да се 8 згради. Две се скоро изѕидани,до крај на 2022 е рокот за овие две. Ова чисто информативно за ако некој бара стан. Фабрика Карпош се релативно коректна фирма. Гледам дека цениве поскапуваат, посебно Центар, К.Вода, Аеродром, Тафталиџе....
Има ли некои станови во градба Капиштец-Тафталиџе-Карпош 2-3 или слабо? Како се движи цената? Над 1300€/м2?
Само да кажам од правен аспект за да нема забуни, ако ви бараат пари на рака тогаш се должни да ви издадат фискална сметка и тоа ви е доказот дека сте ангажирале и воедно може да барате да потпишете договор за посредување со агенцијата. Другиот начин за плаќање е вирмански преку банка на трансакциска сметка, уплатницата ви е доказ дека сте платиле. Во однос на одговорност агенциите се сметаат како посредници помеѓу две страни да склучат одредено правно дело во конкретниот случај договор за купопродажба, односно во смисла агенциите само ги спојуваат купувачот со продавачот. Страни на договорот за купопродажба се продавачот и купувачот, и доколку утре излезе дека недвижноста има некој правен проблем тогаш купувачот единствено и исклучиво од тој облигационен однос може да бара одговорност од страната која му ја продала недвижноста т.е. продавачот, и меѓудругото затоа во 99% во договорите за купопродажба има одредба за заштита од евикција. Токму таа одредба во договорот за купопродажба (заштита од евикција) го штити купувачот.
Normalno e treba da si angazirate advokat koj ke go proveri imotot I preku koj ke sklucuvate predogovor I dogovor koga ke odluchite za koj Stan.Prevara moze sekogash da se sluci, no so Gospod na pomosh.Site pari koi se isplakaat najbezbedno e da odat preku banka za da ima trag.Ona davanje pari na raka za izbegnuvanje na troshoci ne go pravete zasto moze da zaglavite.
и така и така, некој не се сака да се замара да иде со луге секој ден да им го покажува само преку агенција
Зависи колку имаш слободно време и дали сакаш да си олесниш. Агенција за недвижности може да ти помогне во потрагата по тоа што го имаш замислено и да ти скрати губење време, бидејќи имаат во понудата и станови кои ги продаваат луѓе кои исто така не сакаат да губат време со јавувања на огласи од заинтересирани и разгледување на станот со сите кои сакаат да го видат (тоа го прави агенцијата), па се одлучуваат да ги продаваат преку агенција за недвижности. Се разбира, нивниот ангажман чини и се плаќа агенциска провизија доколку дојде до склучување на договор за купопродажба или наем.