па не е баш така... еве најсвеж пример по маркети што имаше инспекции и чешлање. по твојата логика можат сите маркети да стават цена на шише зејтин 500 денари, нивни се што сакаат ке прават, ама не смеат. цените на становите се ради материјалите, 12ка железо пред 3 години беше 280 денари сега е 800. за куќа правење идат 20-30% поише пари, а кај е зграда што треба многу поише железо.
Не продавачот, не купувачот туку пазарот ја определува цената. Ти алудираш дека сум рекла дека продавачот ја определува цената. Тоа не е точно.
Е како покомплексно, кога ти рече дека продавачот како му текнало ја определуваал цената. Тоа е прилично едноставно мислам.
не се секавам дека сум рекол така, цитирај ме каде сум рекол така. како е покомплесно немам време сега да ти објаснувам, битно да знаеш дека пазарот само еден дел има удел во крајната цена, а не пазарот и точка.
А да. Ме набеди мене дека сум кажала така. Нејсе, велиш цената на градежните материјали е мегу најбитните фактори? Не е точно. Едвај 30 посто учествува во цената на квадратот во Скопје. На крај се се сведува на понуда и побарувачка.
цитирам: не сум те набедил ти првично ова го кажа. еве сама викаш 30% 30% материјали , ~8% инфлација ете ги 38%, аеродором во 2019 беше 1000-1100, сега е 1300-1400. понуда и побарувачка никаква улога нема.
Сега ако сакаш во мариупол да купиш стан се кладам дека можеш да најдеш прекрасен нов четворособен со поглед на море за мнооогу ефтини пари, иако инвеститорот платил неколкукратно повеќе за да го изгради истиот тој стан... Материјалите не играат улога Понуда и побарувачка. Точка.
Bravo za komentarov ni 30 procenti od utvrdenata Cena za stanot ne ja trosat investitorite ni tolku.sve e do drugite faktori
Продавачот има право да побара цена која тој мисли дека е добра, а понудувачот да понуди цена која нему му одговара.Не може да ги осудувате некои зошто скапо ги продавале старите станови,тоа е нивно право,ама ако има побарувачка и за тие станови тогаш економска логика понуда-побарувачка. А треба да се разбере дека можеби тие што продаваат стари станови сакаат да реинвестираат во нови.
Sekoj bi sakal da prodade stara baba za mlada devojka no Dali ke uspee e muabetov.sega na strana ima dobri zgradi I od postarite bar pred 30 godini.no nikako od tie od predzemjotresot.
Riversajd, izgleda super proekt, AMA ako ne go pustat mostot, toa ostanuva vukojebina, i kolku sto znam nema pristap, plus ke go gradat 2-3 godini