Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Купување стан

Дискусија во 'Дом' започната од rajna-vojvoda, 20 февруари 2012.

1. truffles

truffles Истакнат член

Се зачлени на:
    15 јуни 2017
    Пораки:
    352
    Допаѓања:
    495
    Praga e 6-7000 euro kvadrat na relativno niska Plata od 1500 eur. Bar taka vika internet...

2. Monofonik

Monofonik Истакнат член

Се зачлени на:
    25 август 2022
    Пораки:
    308
    Допаѓања:
    1.189
    Во Прага рентање сосема солиден стан е 600-700 евра но тоа што добиваш во Прага е неспоредливо со Скопје. Споредување мега град со сивило. Во Скопје рентање стан е 200-300 евра од тие погрдите.

Платите им се далеку повисоки. Прага е многу скап град. За човек од западот не е но од истокот и Балканот е. Добар оброк во средно скап ресторан е 50 евра по човек.

3. truffles

truffles Истакнат член

Се зачлени на:
    15 јуни 2017
    Пораки:
    352
    Допаѓања:
    495
    Ти ги спореди Прага и Скопје и рече дека биле исти цените.
    7000 еуро во Прага и 1300 во Скопје не е исто.

4. Monofonik

Monofonik Истакнат член

Се зачлени на:
    25 август 2022
    Пораки:
    308
    Допаѓања:
    1.189
    Во Скопје миниумот е веќе 1300 евра по квадрат. И повеќето згради немаат никаква естетика со што ќе го оплеменат просторот околу себе.

Во Прага тие старите реновирани згради или советска архитектура изгледаат поубаво од новите згради кај нас. Гледав некои згради во Дебар Маало или Тафталиџе. Тоа е срамота што се гради кај нас. Едни преку други. Буквално соседниот стан од соседната зград ти гледа во фрижидер што имаш.

На raww и elimkd им се допаѓа ова.
  5. Волкот

Волкот Истакнат член

Се зачлени на:
    14 јануари 2022
    Пораки:
    83
    Допаѓања:
    140
    Во БИСИ Водно цените за М2 во Центар над 1700 дури и над 2000 и тоа за станови на приземје, без тераса и да се поздравуваше со комшиите ако си северо-исток или северо - запад .Слична цена и во Козле,ако купуваш во БИСИ за да гледаш во бензинска пумпа.
    А објектот во Дебар маало распродаден во дупка...кој знае која цена била таму,гарант над 1900за м1.
    Screenshot_2022-08-29-06-48-06-146_com.instagram.android.jpg Screenshot_2022-08-29-06-47-38-562_com.instagram.android.jpg Screenshot_2022-08-29-06-47-47-994_com.instagram.android.jpg Screenshot_2022-08-29-06-39-07-046_com.instagram.android.jpg

6. Rubiii

Rubiii Популарен член

Се зачлени на:
    17 февруари 2011
    Пораки:
    2.692
    Допаѓања:
    5.469
    Што е поентава со распродавање на дупки во Дебар маало?
    И за друг објект на друга фирма знам дека во фаза на дупка беше 1650 е м2 уште лани...
    Не сме реални, да дадам пари за дупка...

7. Monofonik

Monofonik Истакнат член

Се зачлени на:
    25 август 2022
    Пораки:
    308
    Допаѓања:
    1.189
    Веднаш се букирани и распродадени во фаза на изградба. Ако треба едни преку други ќе живеат ама важно се во Дебар Маало. Кај нас сите сакаат да живеат во центар и се да им е на 5 минути. Катастрофа менталитет и комплекси лечење. Тоа е.

На Сара Лав, anngelique и Rubiii им се допаѓа ова.
  8. Waverly Raven

Waverly Raven Популарен член

Се зачлени на:
    10 октомври 2017
    Пораки:
    3.429
    Допаѓања:
    12.928
    Дали се знае од која фирма се новите згради шо денеска претрпеа катастрофална штета од дождот?

Последна измена: 30 август 2022
    На cresa-jagoda му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Mr. Scratch

Mr. Scratch Истакнат член

Се зачлени на:
    14 јуни 2020
    Пораки:
    517
    Допаѓања:
    4.022
    ЗСФ

На Waverly Raven и cresa-jagoda им се допаѓа ова.
  10. Celltica

Celltica Популарен член

Се зачлени на:
    15 јули 2020
    Пораки:
    4.240
    Допаѓања:
    27.868
    Таа во Аеродром кај Мајчин Дом е на ЗСФ да.

Уште мал милион низ центар прокиснати последните катови, поплавени долните.
    Не знам што друго да очекуваме кога пола од новиве згради се со веќе постоечки подземни води секако, па и онака хидрофори им ја вадат водата 24/7. Иако беше стварно претерано пороен дождот, поплавите ајде донекаде очекувани на приземје, ама прокиснување од горе, дефинитивно не би требало да се случи, особено не на нова зграда.

Инаку да, смешни се овие што купуваат во БИСИ :D Таа пара за Скопје да ја дадеш за тие локации убутани во други згради треба нешто да ти фали.

На Kate karate, sparklie, raww и 7 други им се допаѓа ова.
  11. A94

A94 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 декември 2020
    Пораки:
    601
    Допаѓања:
    1.618
    Дали некоја од вас живее во зградите во Пролет населбата? Мислам дали е паметно да се инвестира во стар таму (секако ќе се реновира).. Ама дека станува збор за доста стари згради, па не сум сигурна што да очекувам. (и да правам :D )

12. Lilik

Lilik Истакнат член

Се зачлени на:
    25 јули 2022
    Пораки:
    557
    Допаѓања:
    6.255
    E koga novite zgradi bi se pravele ko nekogas stvarno bi bilo odlicno.novite se uzas.ma neznam od koj investitor da se veruvajte se e dzabe.materijalite veke gi nema ko porano.puna cigla sto ne propusta zvuk.gusani cevki sto ne pukaat uste prvite 2 godini od postavuvanjeto.gusot samo so Burgija se busi.i red drugi dobri raboti.komforot.rasporedot bil napraven da se zivee.sega samo se iskoristuva prostorot investitorot da pravi pari od kvadrat na sekoj mozen nacin.se e komercijala.i reklama.a za ako planirate da kupite star stan bitno e instalacijata kroz stanot samo elektricnata I vodovodnata.da e promeneta.cevkite za voda I kablovite sto ne se gledaat.povikajte nekoj sto se razbira.a za drugoto slobodno renovirajte.tie se jaki zgradi.nema Zima so niv.bez gajle.no instalacijata mora da se promeni.

На Rokendroll, Kate karate и A94 им се допаѓа ова.
  13. Lilik

Lilik Истакнат член

Се зачлени на:
    25 јули 2022
    Пораки:
    557
    Допаѓања:
    6.255
    Haha.bravo za komentarov

На Rokendroll и Kate karate им се допаѓа ова.
  14. Mucika

Mucika Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2012
    Пораки:
    2.916
    Допаѓања:
    4.695
    Во оние згради без лифт и со доградби? Не знам баш. За живеење сигурно не. Евентуално на приземје за деловен простор, или за издавање за странци пошто е близу транспортен, ако има добар распоред можда хостел. Да се земе предвид канализација колку е доле проблематично. Реновирање бара од корен, со се инсталации вода струја, да имате предвид.
    Гледав на времето таму, влезовите беа ужасни, во друг имаше соба во која се влегуваше преку кујна... Така да зависи од многу фактори дали вреди или не. Али староста не ми влијаеше којзнае колку. Ако е влезот реновиран и чист, тогаш ми дава до знаење дека е ок заедница и дека лесно се решаваат проблеми па тоа би ми играло голема улога.

На simoncelicius, A94 и Celltica им се допаѓа ова.
  15. A94

A94 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 декември 2020
    Пораки:
    601
    Допаѓања:
    1.618

Го погледнав станот. Реновирано се', наводно и инсталации..Значи во доста солидна состојба, меѓутоа распоредот воопшто не ми се бендиса. Од дневна се влага по собите и генерално доста неискористен простор. Влезот, ужасен да!

На Kate karate му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Mr. Heisenberg

Mr. Heisenberg Активен член

Се зачлени на:
    5 септември 2022
    Пораки:
    2
    Допаѓања:
    1
    Здраво. Во преговори сум да купам стан од трето лице коешто нема имотен лист туку само лист за предбележување. Исконтактирав 3-4 нотари и сите ме посоветуваа да почекам имотен лист и никој не се нафати да го земе овој предмет. Дали познавате нотари/адвокати што се занимаваат со оваа тематика и можете да ми препорачате? Инвеститор на зградата е Голден Арт, доколку оваа информација е некако релевантна.

На Волкот му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Mxrx

Mxrx Истакнат член

Се зачлени на:
    22 јануари 2018
    Пораки:
    428
    Допаѓања:
    147
    Dali ako sum kokreditobaratel za stanben kredit, utre nekogas dokolku imam potreba bi mozela da podignam stanben kredit za sebe

18. Mr. Heisenberg

Mr. Heisenberg Активен член

Се зачлени на:
    5 септември 2022
    Пораки:
    2
    Допаѓања:
    1
    Хипотетички ако зимаш 1000 евра плата и си кокредитобарател за станбен кредит со рата 300 евра. За сопствен кредит би можел да земеш со максимум 200 евра рата (300+200 = 500 односно 50% од платата) (Доколку условите од банка се 50% од платата да ти е месечна рата)

19. Frosty!

Frosty! Популарен член

Се зачлени на:
    30 март 2018
    Пораки:
    1.112
    Допаѓања:
    3.642
    Да, можеш

На Mxrx му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Monofonik

Monofonik Истакнат член

Се зачлени на:
    25 август 2022
    Пораки:
    308
    Допаѓања:
    1.189
    Кога еден Ист Гејт испадна дека е фушерај направен што тогаш да кажат новите згради. Еден посилен дожд и веднаш еден куп штета:)

На cresa-jagoda, Celltica и Mxrx им се допаѓа ова.