Искрено и јас не би можел да се нафатам затоа што со лист за предбележување продавачот е потенцијален сопственик на станот што ти го продава затоа и нотарите ти рекле да си почекаш имотен лист, со имотен лист продавачот ти продава точно тоа што е наведено во имотен лист и ти купуваш и стануваш сопственик на тоа што изрично го пишува во имотен лист. Затоа најдобро е да почекаш, за да утре евентуално не бидеш излажан во поглед на м2 итн., не е проблем да склучиш преддоговор, ама и со тоа не стануваш сопственик утре ако испадне некој проблем со продавачот и трето лице верувај ти ќе бидеш оштетен ќе си дал пари а прашање е кога стан ќе добиеш, за преддоговори се склучува по исклучок кога се зема станбен кредит затоа што и банката го проверува инвеститорот и проектот и тие туку така не даваат пари ниту пак да стават хипотека на стан што можеби нема да биде изграден или со низок квалитет. Затоа ако купуваш види инвеститорот со која банка соработува па земи го на рати со станбен кредит или ако не сакаш така тогаш чекај имотен лист, најдобронамерно ти пишувам, еден куп преваранти има не купувај ,,мачка во вреќа".
А веќе Ист Гејт што е еден пример за прекрасно изградена градба. Се знаеше дека горе-долу е фушерај со самото тоа што премногу се избрза за него.
Јас колку што знам не ни може да го продаде станот како физичко лице без имотен лист. Ама нека ме поправат ако грешам.
Дали мора да се има учество за станбен кредит? Во нлб на страната им пишува 15% а кога го прашавме човекот таму што ни објаснуваше ни кажа во 90% не барале никакво учество доколку инвеститорот не ни побара
E dobro normalno e.dozdot bese neverojaten.vo zivotot tolku jako da padja dozd nemam videno.drva butna.ako moze da se narece dozd.kako reka da isturase a ne dozd.
Тоа е така, ама толкава поплава немаше ни во еден друг објект. Во истиот дожд имаше згради што се поплавија и згради што не се поплавија. Инаку за Ист Гејт Ливинг, кој гледал станови, дури и на лаик му е јасно дека се фушерај невиден. Таа па едната ме убедуваше дека намерно не ставале цигла на преградни ѕидови пошто послаба била изолацијата така. Не си ги трошете на ист гејт парите за стан.
Бараат учество сите банки, прв пат слушам да постои станбен кредит без учество. освен ако имаш огромна сума па да земеш потрошувачки за остатокот некако така. Во суштина прашај си директно во банката, јави се и телефонски.
Bev do banka rekoa deka ima opcija za bez ucestvo. Kokreditobaratel bidejki ne sum vo brak, dali mora da bide roditel, ili bi mozhelo i brat mi ili pak mazhot na majka mi
Распрашај се убаво за учество, од поголемиве банки никоја не дава цела сума. За кокредитобарател, кој сакаш може да биде, без разлика на сродство.
Па и јас така знам а девојчето што работеше ми кажа мора родител, ме зачуди секаде читам дека може било кој
Ako me prasate mene licno nitu edna novogradba ne e vo red.postarite zgradi po zemjotresot praveni se najdobrite megju 70-90 godini sve drugo e uzas
Имам колега кој го зема станот на кредит без учество. Го стави под хипотека станот кој го купува и уште еден стан - гарсоњера. Со поголема хипотека, може да се одобри кредит без учество. Неговиот случај е со НЛБ Банка.
Па зависи, има поприлично добри и нови згради. Има поприлично лоши стари згради. Голем дел од старите згради се во прелоша состојба, неодржувани, со распаднати ѕидови, влага и покрив кој прокиснува. Ако е одржана зградата јас мислам дека е ок, ама со старите згради од мое искуство си идат и многу проблеми кои не се решаваат со реновирање на стан. Во иста состојба ако не и полоша ќе бидат и новите кои се нови сега, може и за пократок период, ама барем 10тина години си раат ако ти се погоди ок градба. Треба многу пазење од кој изведувач е зградата од која се зема станот за новите. 90% се чист фушерај
Sakam da prasam dali nekoj ima kupeno stan vo zgradata na multi ofis vo aerodrom i iskustvo .blagodaram !
Begaj podaleku dodeka imas vreme.celo gjorce.novoselski pat uzas od gradbi.baska 3 godini nisto ne rabotea.gi cekaa preku 200 semejstva za da vlezat vo gjorce ne se ok firma nemaj rabota so niv.ukucaj na Google multi ofis ke vidis sto pisuva za firmata
Licno mislenje poslednite 6_7 godini.voopsto ne se pravat dobro zgradite.bez razlika od koj investitor se.sum vlegla I vo adora.i vo Golden art I Elena Luka ziv fuseraj.cevkite se proteceni deka plasticni stavaat sega I mesto kada se koristat plocki so malku hidroizolacija pod niv.uzas bese se sto vidov.koga Kaj ovie investitori ima problem. Sto ostanuva za drugite.a tek Elena Luka vo.kisela voda sto napravi ziv fuseraj.i adora imam vlezeno I golden art slicno veruvajte mnogu Stedeno.iako reklamite I'm se kao naj naj Normalno za da prodadat
Se raboti za veke gotov i vednas vseliv stan a i bi go kupile so stamben kredit kolku sto procitav so stamben kredit e posigurno inaku stanot mn mi se dopaga zatoa tolku prasuvam
Не е точно дека треба родител јас и дечко ми имаме земано како кредитобарател и кокредитобарател. Ти викаат дека не треба учество демек може и без твој кеш, они ќе ти дадат кредит и за учеството т. е. потрошувачки. Внимавај потрошувачките се со поголема камата и пократок рок на отплата. Многу е мала веројатноста да можеш. Кредитната изложеност смее да ти е максимално 1/3 до 1/2 од платата, а кога си кокредитобарател дури и да не ја плаќаш ратата се смета во твоја лична кредитна изложеност. Кокредитобарател е посериозно и од жирант, не си играјте со вакви "услуги".