Форумџика на годината

Купување стан

Дискусија во 'Дом' започната од rajna-vojvoda, 20 февруари 2012.

1. Kate karate

Kate karate Истакнат член

Се зачлени на:
    27 октомври 2021
    Пораки:
    244
    Допаѓања:
    263
    Dali mislite deka e dobro posleden kat ako e ponova gradba I.ima ploca plus lim?

На Lilik му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Celltica

Celltica Популарен член

Се зачлени на:
    15 јули 2020
    Пораки:
    4.240
    Допаѓања:
    27.868
    Не. За 15тина години пак ќе треба со кровови да се расправаш, да не зборувам за протекување при невремиња, еве сега скоро видовме и новиве згради одозгора се поплавија. Приземје и последен кат, освен ако не се работи пример за приземје заради пристапност со инвалидска количка и слично, никогаш не би земала.
    Плус многу тешко се продаваат, нема интерес за нив.

3. Kate karate

Се зачлени на:
    27 октомври 2021
    Пораки:
    244
    Допаѓања:
    263
    Steta sto vidov edno ubavo stance 59;kvadrati namesteno ponovo za 64000 evra vo gjorce a koga vlegovme nemase nikakvi znaci za vlaga neznam sto da recam 8 godini e zgradava a stvarno nemase nisto po plafonite uf sea mi se skrsi srceto i me stavivte vo misla neznam sto da pravime

4. Mucika

Mucika Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2012
    Пораки:
    2.916
    Допаѓања:
    4.695
    Тој е ризикот на последните катови, затоа обично и последни се продаваат и поевтино. Ама не дека не живеат луѓе на последен кат. Исто сме во зграда 8 год стара и немсло никаков прпблем со комшиите најгоре. Башка па од таму има најубав поглед. Многу е индивидуално, секој има различни барања.
    Ама ни јас не би купила на последен кат, не ни гледам воопшто ако е најгоре од тие причини. :)

На Celltica му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Celltica

Celltica Популарен член

Се зачлени на:
    15 јули 2020
    Пораки:
    4.240
    Допаѓања:
    27.868
    Секако е индивидуално, јас лично не ни гледам приземје и последен кат/поткровје.
    Што се однесува на поглед, во Скопје не знам дали воопшто може нешто да се нарече најубав поглед, општо нема некоја убава глетка во градот. Еве лично мене од поглед ми е битно само да не гледам кај што се преслекува комшијата, другото и не ми е така битно.

6. Hilari899

Hilari899 Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јули 2016
    Пораки:
    140
    Допаѓања:
    59
    Здраво, дали може да ми појасните во однос на купување стан од физичко лице која е процедурата доколку се земе со станбен кредит??
    Дали при договарање се остава капар и од прилика кој износ се дава? И што понатаму, кога се поднесуваат документи во Банка, за колку време ги одобруваат, дали се прави преддоговор со физичкото лице за самиот капар, дали има учество и на кој се исплаќа истото?? Доколку има некој повеќе време да одвои бидејќи сум навистина потполно нова во се ова.

Ви благодарамм ♥️

7. Mucika

Mucika Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2012
    Пораки:
    2.916
    Допаѓања:
    4.695
    Се надевам нема некој чекор да испуштам.
    Се прави преддоговор за купопродажба од адвокат со негов печат, заверен на нотар. Во него стојат обврските од двете страни, цената која ви е договорена, капарот кој го оставате, кредитот кој го подигате и ако треба хипотека тогаш треба да се впише и како хипотекарен должник, за капарот ќе имате член дека ако банката не одобри и исплати кредит дека треба да ви го врати.
    После аплицирате во банка со потребна документација ќе ви кажат таму, потребен е преддоговорот, ако ви одобрат кредит одите на нотар повторно, ако има хипотека ќе ја запишат и после договорот со банката за кредит ќе легнат пари кај него, а вие ќе добиете уплатница од банка за извршено плаќање.
    Наредно во општина ги носите преддоговорите 5 мислам требаа, ќе добиете решение за данок, откако ќе платите данок ви ги враќаат заверени преддоговорите и со нив и главниот договор за купопродажба одите повторно на нотар да потпипете и да го префрлат имотот.
    Прашајте прво во банка затоа што сите се специфични со барања, а секако ќе ви треба и адвокат, они ги знаат деталите.

8. Boka98

Boka98 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 ноември 2021
    Пораки:
    167
    Допаѓања:
    113
    А dali vo site banki koga se zima kredit za stan uslov e dade ucestvo?

9. Boka98

Boka98 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 ноември 2021
    Пораки:
    167
    Допаѓања:
    113
    Ili moze ucestvoto da se zeme vo sumata na kreditot

На jovanova@maria му/ѝ се допаѓа ова.
  10. jovanova@maria

jovanova@maria Нов член

Се зачлени на:
    5 октомври 2022
    Пораки:
    1
    Допаѓања:
    1
    Dobro prasanje. Me interesira istoto, koja banka finansira celosno vo vrednost na prodaznata cena na nedviznosta?

На Boka98 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Ekvador

Ekvador Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јули 2022
    Пораки:
    152
    Допаѓања:
    193
    Nituedna, sekoja ti trazi ucestvo od minimum 15 %.

На elimkd и Boka98 им се допаѓа ова.
  12. Mucika

Mucika Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2012
    Пораки:
    2.916
    Допаѓања:
    4.695
    Тешко. Секаде е различно учеството. Но, банките се пазар, можда ако понудиш дупла хипотека или проценетата вредноста на хипотеката да е дупло тродупло повисока од бараниот кредит можда и може, ама тешко. Најчесто земаат потрошувачки за таа намена ако немаат учество.

13. iv_

iv_ Нов член

Се зачлени на:
    5 октомври 2022
    Пораки:
    1
    Допаѓања:
    0
    Здраво, ме интересира за искуство за купување на стан во населба Александрија. Заинтересирани сме за купување на стан од фабрика карпош па ако има некој да сподели искуство за становите и за населбата. Исто така ни кажаа дека за година и пол дека ќе бидат готови па дали некој знае како стојат со роковите.

14. Kalicka

Kalicka Истакнат член

Се зачлени на:
    14 ноември 2018
    Пораки:
    2
    Допаѓања:
    1
    Дали има некој купено стан во Хестиа, Саник? По договор стои дека крај на декември ке е готова, телефонски кажуваат дека ке биде во рок, а на лице место не изгледа така. Па може некој има повеќе информации, да сподели.

На QuickBro му/ѝ се допаѓа ова.
  15. najjacha

najjacha Истакнат член

Се зачлени на:
    30 април 2018
    Пораки:
    769
    Допаѓања:
    582
    Купувам стан во Аеродром, Центар или Карпош од 70-100 квадрати.

16. Dahlias

Dahlias Активен член

Се зачлени на:
    14 октомври 2022
    Пораки:
    7
    Допаѓања:
    3
    Јас имам таму земено, информации последно пред еден месец што добив рекоа дека ќе била готова крај на октомври или почеток на ноември. Ма да не им верувам.

17. Kate karate

Се зачлени на:
    27 октомври 2021
    Пораки:
    244
    Допаѓања:
    263
    Se izvinuvam sto se mesam.kade vo naselbata kazavte deka ste zemale stan I bile dobri?tie postarite zgradi sto se Kaj crkvata karsi?I nie gledavme imaat okolu 30 I nesto godini.za niv li mislevte ako ste zemale tamu kazete ni I nie sakame da zememe tamu bas gledavme nekolku pozdrav spodelete iskustvo

18. Sunshine☀️

Sunshine☀️ Истакнат член

Се зачлени на:
    13 април 2019
    Пораки:
    7
    Допаѓања:
    1
    Здраво, ме интересира некој дали има искуство со динамик инжинеринг? Заинтересирана сум да купам стан во градба

19. E777

E777 Истакнат член

Се зачлени на:
    24 април 2021
    Пораки:
    38
    Допаѓања:
    5
    Zdravo ve molam kaj univerzalna na vtor kat so parking stan so 34m2 (dvosoben)+ parking lesno se izdava ili deka e mal tesko ?

20. orevokrsacka

orevokrsacka Популарен член

Се зачлени на:
    23 јули 2013
    Пораки:
    2.469
    Допаѓања:
    8.578
    Малите станови најлесно се издаваат, посебно ако се со обезбеден паркинг.

На Ekvador му/ѝ се допаѓа ова.