Здраво на сите Сакам да Ве прашам дали некој има земено стан од Циле инженеринг и како сте задоволни?
Барам стан во понова зграда во Кисела Вода до 45 квадрати со една спална да не знаете некој да продава?
Dali nekoj znae zgradive na granit sto se na vlez vo skopje Dali imaat imotni listovi.jas se javiv vikaat imaat.no koj znae.vrtev vo katastar da prasam.nikoj ne kreva.ako ima nekoj nekoja informacija neka kaze
Заинтересирана сум за стан, не сум од Скопје и прво сакам да знам како оди процедура, на колку години отприлика се исплаќа станбен кредит, дали даваат сега банките такви кредити.
Vnimavajte mnogu agencii Baraat Kapar a stanovite voopsto ne se ni prodavaat dogovoreno so kupcite.nekat da I'm se plati celata suma sakale Kapar znaci prevara ima opasna pazete sobiraat kapar od eden pa od drug I taka po celo skopje I od kogo stignat a posle ke gi brkate za kaparot
Treba na niv da I'm se javite direktno vo firmata ama site lazat se e otprilika I za pocnuvanje I za zavrsuvanje
Даваат до 62 или 64 години додека да наполниш зависи сега колку имаш и до тогаш ти се пресметува максимум може 30 години. Со што каматата би ти била дупло од сумата на станот.
Дали може некако да се знае со сигурност дали зградата е изградена по стандардите за земјотреси? Секогаш ова се прашувам ама ете не сум прашала. Пример за нашата зграда во Охрид постарите станари кажуваат дека е градена 1968 и по стандарди. А сакаме да купуваме нов стан и баш ме интересира како може да се провери
Мора ли да купувате нов стан? Ако баш не морате заради повеќе простор, реновирајте си го стариот, сигурно има многу подобар распоред, осветленост (големи прозори), веројатно подрум или гаража, и секако сигурна асеизмичка градба. Ова новиве станови сите ми личат на кутии за чевли, тесни соби со мали прозорчиња, во кујна и купатило ако има прозор е бинго добивка. Колку се градени по пропис, кој да знае. А и паркинг место да купиш чини мало богатство, барем во Скопје.
Сигурно некако може, ама сигурно е скап тест. Евентуално со скенирање архитекти да видат. Од друга страна кај нас без никакава контрола си уриваат ѕидови, тераси и што и да е, што секако влијание има на статиката. Ама шансите старите да имаат поок статика се поголеми секако со самото тоа што најголем дел се правени со армиран бетон, а не цигла како сега. Иако за такви непогоди гаранции нема. Од лично искуство кажувам, зграда градена по стандардите во 80-90тите, кај мене има ставено полош бетон што се ронат ѕидови нон стоп, кај градба од истата година на слоро иста локација сосема поквалитетна изведба.
Исто мислење имам, ама ни треба повеќе простор. Мада не ти е лоша идејата да видиме како би можеле да се реорганизираме
Лошото кај новите згради е што можат и да не ја тестираат, а да имаат сите потпишано. Исто како надзорите што прават во текот на градба за инсталации и чуда. Веќе не е веродостојно. Барем порано се знаело како се гради можеби топлинска изолација немаат старите згради ама затоа се друго имаат што новите немаат
Носечки ѕидови/столбови не се рушат кои влијаат на статиката, ни еден мајстор не би се нафатил на тоа, па и да земе некој да го руши ќе му падне плочата од горе. Не се сеќавам пример мојата стара зграда како била градена дали преградни ѕидови и биле со армиран бетон, не ми се верува, ко Џевахир што е цела армиран бетон (така ми личеше кога ги градеа), ама па она е 40 ката, таман работа да не е. Армиран бетон се става во носечки столбови/ѕидови/плочи, другото си е цигла, а не сум видела зграда без носечки столбови. Од друга страна па сите ѕидови ако се е бетон и арматура тогаш самата градба е претешка и тоа може да игра удел на лоша статика. Не сум градежник, ова вака некако по логика ми иде. Пример, со сигурност можам да кажам дека градски ѕид нема ѕидови со армиран бетон (има столбови), а дел од внатрешните ѕидови се дури и гипс картон, нема ни цигла. @Believe.in ако имаш некој градежен инеженер, архитект, или па ако сакаш плати некој приватно, некој што би се разбирал, може да отиде на лице место, да прегледа, да побара документација како е градено, шеми и тн. и да ви каже дали е изградено по стандарди. Ние купувавме стан од фирма каде што работеше наш роднина, во муабет тогаш ни кажуваше дека новите згради можат со сигурност да издржат посилни земјотреси од тој што бил 63та. Во цела таа несреќа во Скопје, колку и да сме ние „third world country“, мислам дека ја научиле лекцијата луѓето и во ниеден случај не би направиле фушерај како што има/ло сега во Турција и Сирија.
Се надевам дека е така ама никогаш не се знае и недајбоже да дознаеме некогаш. Јас лично имам фобија од земјотреси, настрана земјотресот во Турција, ама ако веќе се селам сакам да се чувствувам сигурно колку толку
Исто, викав ќе се селам во куќа заради тоа, ама еве си останав во стан, а може и намерно одбрав постар сега.