1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Купување стан

Дискусија во 'Дом' започната од rajna-vojvoda, 20 февруари 2012.

1. Lesy

Lesy Истакнат член

Се зачлени на:
    5 октомври 2020
    Пораки:
    1
    Допаѓања:
    2
    Здраво на сите :)

Сакам да Ве прашам дали некој има земено стан од Циле инженеринг и како сте задоволни?

2. Medical girl

Medical girl Истакнат член

Се зачлени на:
    1 декември 2016
    Пораки:
    176
    Допаѓања:
    88
    Барам стан во понова зграда во Кисела Вода до 45 квадрати со една спална да не знаете некој да продава?

3. Micika_24

Micika_24 Активен член

Се зачлени на:
    3 јануари 2023
    Пораки:
    9
    Допаѓања:
    4
    Nemoj ni da pomislis.

4. Lilik

Lilik Истакнат член

Се зачлени на:
    25 јули 2022
    Пораки:
    557
    Допаѓања:
    6.254
    Dali nekoj znae zgradive na granit sto se na vlez vo skopje Dali imaat imotni listovi.jas se javiv vikaat imaat.no koj znae.vrtev vo katastar da prasam.nikoj ne kreva.ako ima nekoj nekoja informacija neka kaze

На Rokendroll му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Antolinaa

Antolinaa Популарен член

Се зачлени на:
    2 октомври 2012
    Пораки:
    2.879
    Допаѓања:
    18.001
    Имаат.

6. Lilik

Lilik Истакнат член

Се зачлени на:
    25 јули 2022
    Пораки:
    557
    Допаѓања:
    6.254
    A kakov narod zivee Tamu kakvi etnikumi ako ste zapoznaeni kazete mi

На Rokendroll и Kate karate им се допаѓа ова.
  7. Lima24

Lima24 Популарен член

Се зачлени на:
    21 август 2014
    Пораки:
    1.281
    Допаѓања:
    3.088
    Заинтересирана сум за стан, не сум од Скопје и прво сакам да знам како оди процедура, на колку години отприлика се исплаќа станбен кредит, дали даваат сега банките такви кредити.

8. LadyR

LadyR Популарен член

Се зачлени на:
    27 јуни 2012
    Пораки:
    2.122
    Допаѓања:
    7.122
    Дали некој знае Фабрика Карпош кога ќе почнат со продавање на третата зграда во Александрија?

9. Lilik

Lilik Истакнат член

Се зачлени на:
    25 јули 2022
    Пораки:
    557
    Допаѓања:
    6.254
    Vnimavajte mnogu agencii Baraat Kapar a stanovite voopsto ne se ni prodavaat dogovoreno so kupcite.nekat da I'm se plati celata suma sakale Kapar znaci prevara ima opasna pazete sobiraat kapar od eden pa od drug I taka po celo skopje I od kogo stignat a posle ke gi brkate za kaparot

На Rokendroll и Kate karate им се допаѓа ова.
  10. Lilik

Lilik Истакнат член

Се зачлени на:
    25 јули 2022
    Пораки:
    557
    Допаѓања:
    6.254
    Treba na niv da I'm se javite direktno vo firmata ama site lazat se e otprilika I za pocnuvanje I za zavrsuvanje

На Rokendroll, Kate karate и LadyR им се допаѓа ова.
  11. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.496
    Даваат до 62 или 64 години додека да наполниш зависи сега колку имаш и до тогаш ти се пресметува максимум може 30 години. Со што каматата би ти била дупло од сумата на станот.

На Lima24 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Believe.in

Believe.in Истакнат член

Се зачлени на:
    2 јануари 2020
    Пораки:
    314
    Допаѓања:
    634
    Дали може некако да се знае со сигурност дали зградата е изградена по стандардите за земјотреси?
    Секогаш ова се прашувам ама ете не сум прашала.
    Пример за нашата зграда во Охрид постарите станари кажуваат дека е градена 1968 и по стандарди.
    А сакаме да купуваме нов стан и баш ме интересира како може да се провери

13. orevokrsacka

orevokrsacka Популарен член

Се зачлени на:
    23 јули 2013
    Пораки:
    2.468
    Допаѓања:
    8.565
    Мора ли да купувате нов стан?
    Ако баш не морате заради повеќе простор, реновирајте си го стариот, сигурно има многу подобар распоред, осветленост (големи прозори), веројатно подрум или гаража, и секако сигурна асеизмичка градба.
    Ова новиве станови сите ми личат на кутии за чевли, тесни соби со мали прозорчиња, во кујна и купатило ако има прозор е бинго добивка. Колку се градени по пропис, кој да знае. А и паркинг место да купиш чини мало богатство, барем во Скопје.

На Believe.in му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Celltica

Celltica Популарен член

Се зачлени на:
    15 јули 2020
    Пораки:
    4.237
    Допаѓања:
    27.827
    Сигурно некако може, ама сигурно е скап тест. Евентуално со скенирање архитекти да видат. Од друга страна кај нас без никакава контрола си уриваат ѕидови, тераси и што и да е, што секако влијание има на статиката.

Ама шансите старите да имаат поок статика се поголеми секако со самото тоа што најголем дел се правени со армиран бетон, а не цигла како сега. Иако за такви непогоди гаранции нема. Од лично искуство кажувам, зграда градена по стандардите во 80-90тите, кај мене има ставено полош бетон што се ронат ѕидови нон стоп, кај градба од истата година на слоро иста локација сосема поквалитетна изведба.

15. Believe.in

Believe.in Истакнат член

Се зачлени на:
    2 јануари 2020
    Пораки:
    314
    Допаѓања:
    634
    Исто мислење имам, ама ни треба повеќе простор. Мада не ти е лоша идејата да видиме како би можеле да се реорганизираме

На orevokrsacka му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.496
    Лошото кај новите згради е што можат и да не ја тестираат, а да имаат сите потпишано. Исто како надзорите што прават во текот на градба за инсталации и чуда. Веќе не е веродостојно. Барем порано се знаело како се гради можеби топлинска изолација немаат старите згради ама затоа се друго имаат што новите немаат :)

На Believe.in и Lilik им се допаѓа ова.
  17. Mucika

Mucika Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2012
    Пораки:
    2.853
    Допаѓања:
    4.588
    Носечки ѕидови/столбови не се рушат кои влијаат на статиката, ни еден мајстор не би се нафатил на тоа, па и да земе некој да го руши ќе му падне плочата од горе.
    Не се сеќавам пример мојата стара зграда како била градена дали преградни ѕидови и биле со армиран бетон, не ми се верува, ко Џевахир што е цела армиран бетон (така ми личеше кога ги градеа), ама па она е 40 ката, таман работа да не е.
    Армиран бетон се става во носечки столбови/ѕидови/плочи, другото си е цигла, а не сум видела зграда без носечки столбови. Од друга страна па сите ѕидови ако се е бетон и арматура тогаш самата градба е претешка и тоа може да игра удел на лоша статика. Не сум градежник, ова вака некако по логика ми иде. :) Пример, со сигурност можам да кажам дека градски ѕид нема ѕидови со армиран бетон (има столбови), а дел од внатрешните ѕидови се дури и гипс картон, нема ни цигла.

@Believe.in ако имаш некој градежен инеженер, архитект, или па ако сакаш плати некој приватно, некој што би се разбирал, може да отиде на лице место, да прегледа, да побара документација како е градено, шеми и тн. и да ви каже дали е изградено по стандарди. Ние купувавме стан од фирма каде што работеше наш роднина, во муабет тогаш ни кажуваше дека новите згради можат со сигурност да издржат посилни земјотреси од тој што бил 63та.

Во цела таа несреќа во Скопје, колку и да сме ние „third world country“, мислам дека ја научиле лекцијата луѓето и во ниеден случај не би направиле фушерај како што има/ло сега во Турција и Сирија.

Последна измена: 14 февруари 2023
  18. Believe.in

Believe.in Истакнат член

Се зачлени на:
    2 јануари 2020
    Пораки:
    314
    Допаѓања:
    634
    Се надевам дека е така ама никогаш не се знае и недајбоже да дознаеме некогаш. Јас лично имам фобија од земјотреси, настрана земјотресот во Турција, ама ако веќе се селам сакам да се чувствувам сигурно колку толку

19. Mucika

Mucika Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2012
    Пораки:
    2.853
    Допаѓања:
    4.588
    Исто, викав ќе се селам во куќа заради тоа, ама еве си останав во стан, а може и намерно одбрав постар сега.:|

На Lilik и Believe.in им се допаѓа ова.
  20. Lilik

Lilik Истакнат член

Се зачлени на:
    25 јули 2022
    Пораки:
    557
    Допаѓања:
    6.254
    Nekoj da ima iskustvo so firmata Bo-jo komerc gradat Nakaj Hrom neka pise nekoj ako znae bilo sto

На Rokendroll, Kate karate и Ceci16 им се допаѓа ова.