1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Купување стан

Дискусија во 'Дом' започната од rajna-vojvoda, 20 февруари 2012.

1. Celltica

Celltica Популарен член

Се зачлени на:
    15 јули 2020
    Пораки:
    4.237
    Допаѓања:
    27.827
    Јас мислам дека џабе се карате. И јас би купила свој стан пред да рентам, ако не морам, ама мислам дека ниту можете да знаете кои се причините заради кои таа би рентала, а може да ги има мал милион. Пример, луѓе знам што купија и опремија станови, плаќаат огромни камати зошто имаат минимално учество, а во меѓувреме се преселија во странство. И да, потешко можат да ги продадат сега зошто се под хипотека, да не зборам дека се фрлени многу пари во опремување на станот. Сите тие пари можеа да им бидат многу повеќе од корист во новиот почеток во друга држава.
    Така да, џабе им го правите есапот на другите, нема правилно, секој живот е различен.

На Glowy, Madam S, QuickBro и 4 други им се допаѓа ова.
  2. MediaRes

MediaRes Истакнат член

Се зачлени на:
    8 ноември 2022
    Пораки:
    119
    Допаѓања:
    221
    За 3-4 години би врзала 15000 евра рати од 250 евра мал стан од 1 соба а под кирија ќе имам 3 собен стан во и нема да вреди 60000 зошто само 25% ќе биде исплатен т.е. ќе вреди најмногу 25000 и тоа во најдобриот период за недвижности ова да го направиш било кога во преходните 30 години ќе бидеш со уште помала добивка. Ова сега е исклучок а не правило. Цена на еден хамбургер пред 30 години беше 40 денари сега е 150 а недвижност беше 500 сега е 1400 ни инфлација не ти покрива. Имаме 20% инфлација сега.

Последна измена: 23 февруари 2023
    На Madam S му/ѝ се допаѓа ова.
  3. MilaSs12

MilaSs12 Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.654
    Допаѓања:
    18.254
    Која е поентата да се гураш по автобуси а да имаш солидна сума кеш на сметка?
    Намали доживљај со штедење, поента во имање пари е да ги користиш за животот да ти е поквалитетен и полесен. Да уживаш.
    Не контам како уживаш кога секоја единка низ цел свет се стреми да избегне јавен превоз од икс причини, а ти горда што во четврток се возиш со пензионери и нивната пот. Без навреда ама јас едвај чекав да немам нужна потреба да влезам во автобус.

Можеби и цифрите ти се на место, ама наместо да те служат парите тебе, ти си им станала роб.
    Патем не пиша дали имаш семејство, деца, ако да колку, одмори, уживање итн.

На Wonder93 и manako1 им се допаѓа ова.
  4. Orthophill

Orthophill Популарен член

Се зачлени на:
    31 мај 2012
    Пораки:
    1.861
    Допаѓања:
    4.569
    Вашиов коментар е крајно недомаќински и неодговорен. :) И јас имам солидни примања и секогаш избирам јавен превоз пред приватен. Зошто? Затоа што секогаш вреди да се штеди! Тоа во секоја развиена земја го знаат многу подобро од нас и затоа се понапредни. Не е финтата само да се заштедат моите пари или парите на @MediaRes , туку и ресурсите на генерациите кои доаѓаат по нас. Треба да имаме на ум, дека енергенсите се трошат многу брзо и многу скоро од нашето аздисување можеме да останеме без ништо. Видовме минатава година што се случи кога рускиот гас стана недостапен. Скоро не недостапни, туку непостоечки ќе бидат сите енергенси и затоа ние мораме да се научиме да штедиме! Ама не, ние и до продавница со кола одиме, трошиме за секакви глупости...
    Јас пред да купам нешто/потрошам пари на некоја услуга секогаш си го поставувам прашањето, кое што ме научи да си го поставувам директорката на фирмата каде што работев, а неа баба и` ја научила: „Дали ова нешто ми е стварно потребно? Што корист ќе имам од него?“ Така треба сите да размислуваме.

На Dust, Madam S, La-loca и 3 други им се допаѓа ова.
  5. MilaSs12

MilaSs12 Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.654
    Допаѓања:
    18.254
    Јас одбирам да си ги штедам нервите. И пристојно, без да делам 3 кубни сантиметри загаден воздух со секаков народ во јсп, да отидам некаде.

Патем, сработив цел проект за ограничените необновливи ресурси и многу добро сум запознаена со сите аспекти на зачувување на природата. Веројатно и од Вас подобро. Кој сака, може да ја заштити природата, а притоа да вози кола. Од многу зла, автомобилите се само капка во морето. Јас како фриленсер најмалку придонесувам за загадување со автомобил, кој го користам неколку пати неделно.

Во развиени држави е развиена и свеста на сите нивоа. Верувам и јавниот превоз и пософистициран од нашиот. И почист. Во најмала рака имаат свест за употреба на вода, струја, селекција на отпад, хемикалии итн.

Да не должиме во темата за купување стан. Крајниот муабет е дека нема потреба од расфрлање со цифри.

На senza.parole и joy1 им се допаѓа ова.
  6. Celltica

Celltica Популарен член

Се зачлени на:
    15 јули 2020
    Пораки:
    4.237
    Допаѓања:
    27.827
    Не, тоа само кај нас се стреми и со право зошто е крш. Во нормални градови толку добро е организиран јавниот превоз што не ти се исплаќа ни временски ни финансиски да одиш со кола.
    За споредба, скоро сите луѓе од странство со кои соработувам имаат кола за викенди за шетање, никој не ја користи за до работа.

На oblace1, Estranged, Dust и 3 други им се допаѓа ова.
  7. MediaRes

MediaRes Истакнат член

Се зачлени на:
    8 ноември 2022
    Пораки:
    119
    Допаѓања:
    221
    Кола ми е 20000 евра плус 100 одржување и бензин вака ми е 0 евра плус 50 евра за трошок ми се исплати. Си гледам луѓе во бус си возам кардио точак. За средината се знае излези на улица.

На Tanjamm му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    18.728
    Допаѓања:
    177.661
    Па споредбава на кола и стан, нема многу врска. За кола си во право, денес да ја купиш за 20, утре веќе девалвирала, башка трошок е. За стан, не би рекла баш. Остај ги луѓето нека си купуваат, уште тоа ни остана како ,,луксуз,, што можеме да си го дозволиме. Башка што е муабетов оф топик :tmi:

9. V.N.

V.N. Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2020
    Пораки:
    3.109
    Допаѓања:
    13.565
    Барав ама не најдов многу :)
    Дали некој живее во стан од ДДМ? Да сподели каков е квалотетот.

@Bubamaricka ако добро разбрав ти си во нивен стан?

@Lorelaix и ти си барала мислење, па ако имаш нешто те молам пиши ми порака или сподели

На Bubamaricka му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Bubamaricka

Bubamaricka Популарен член

Се зачлени на:
    22 декември 2011
    Пораки:
    1.227
    Допаѓања:
    2.309
    Да ние живееме во стан од ДДМ. Види во суштина користат убави материјали, не се преваранти во смисла да ти земат парите и да останете недајбоже без стан. Нашата зграда се изгради и пред време и ни дадоа клуч да се местиме полека тоа што купувавме иако не беше зградата официјално пуштена во употреба. Мали згради прават со околу 20тина стана. Е сега звучна изолација не е добра воопшто ние се се слушавме со комшиите. Сами ставивме звучна изолација. Греење е со клими кои нас ни беа во цената на станот и супер е греењето. Климите се од Gree. За купатилото бевме да одбереме плочки имаше доста избор. Не се лошо наместени. Санитаријата е исто солидна, вратите убави, подот е таркет. Ние сме 4 години во станот засега се е функционално, ништо не се случило нешто беља недајбоже. Е сега им фалат финеси во смисла нема рампа кај скалите па јас кревам количка со дете за да излеземе. Лифтот е тесен со количка не собира кнап и тоа косо поставена количката. Убав распоред има на становите убаво е искористен просторот. Се на се мислам дека нема да згрешите. Засега единствен минус е звучната изолација. И вентилацијата не беше најок ама тоа станарите сами си го решвме проблемот. Гаражно место се плаќа дополнително и нема за секој стан гаражно место барем во нашата зграда е така.

На V.N. му/ѝ се допаѓа ова.
  11. V.N.

V.N. Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2020
    Пораки:
    3.109
    Допаѓања:
    13.565
    На inception му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Selest

Selest Популарен член

Се зачлени на:
    31 мај 2017
    Пораки:
    383
    Допаѓања:
    1.449
    Некој да сподели искуство со купување недвижност во Грција?

13. Lilik

Lilik Истакнат член

Се зачлени на:
    25 јули 2022
    Пораки:
    558
    Допаѓања:
    6.254
    Poevtini se Tamu nego ovde.isto I vo crna gora na more stan za 70000 evra stan za Merak a pogled na moreto raj

На Rokendroll му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Selest

Selest Популарен член

Се зачлени на:
    31 мај 2017
    Пораки:
    383
    Допаѓања:
    1.449
    За цените знам,мада пред некоја година беа поевтини сега се и таму качени.

Ме интересира дали некој има инфо колку е таксата за пренос,за упис во катастар, услугите за адвокат и нотар,данок на имот...
    Дали прават мештаните проблем на нас со оглед на тоа дека сме македонци?
    Некој да сподели искуство:)

15. Волкот

Волкот Истакнат член

Се зачлени на:
    14 јануари 2022
    Пораки:
    83
    Допаѓања:
    139
    На V.N. му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Tete Capdevila

Tete Capdevila Истакнат член

Се зачлени на:
    4 јуни 2016
    Пораки:
    75
    Допаѓања:
    12
    Што мислите за зградите што се прават кај ФОН и Мерцедес? Запознаен е некој?

17. Celltica

Celltica Популарен член

Се зачлени на:
    15 јули 2020
    Пораки:
    4.237
    Допаѓања:
    27.827
    Никако. Згради врз депонија изградени не ти требаат, во ниедна нормална земја не би се градело таму. Според мене ужас.

18. Lilik

Lilik Истакнат член

Се зачлени на:
    25 јули 2022
    Пораки:
    558
    Допаѓања:
    6.254
    Novigradba gi pravi pokvalitetni.ama site se prodadeni.za drugite investitori Tamu neznam

На Rokendroll и Kate karate им се допаѓа ова.
  19. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.166
    Допаѓања:
    76.088
    Мои блиски земаа таму стан. Може сега изгледа хаотично, ама тоа таму многу убаво маало ќе биде. Ќе средат се, план има и за градинка (мислам и за училиште).
    Може некој да сподели искуство со Офис Ком и Екотон. @Spidy незнам дали сте нашле, но овие од Екотон имаат во пржино, големи станови. Ние бевме да видиме стан во изградба и вака супер ми се виде, ама ако има некој искуство да каже..

@Spidy сори, сега видов дека мн старо ти е мислењето :D

Последна измена: 2 март 2023
  20. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.266
    Допаѓања:
    13.099
    Фала на инфо, ама вселени сме пред година ипол :D
    Ама нека се најде на некој.