Купување стан

Дискусија во 'Дом' започната од rajna-vojvoda, 20 февруари 2012.

1. mister_olimp

mister_olimp Активен член

Се зачлени на:
    8 јули 2024
    Пораки:
    13
    Допаѓања:
    4
    Што е уствари неорганизирано во тоа ? Се разбира во таква зграда дека ќе имаш повеќе трошоци за одржување.

На eliesaab му/ѝ се допаѓа ова.
  2. mister_olimp

Се зачлени на:
    8 јули 2024
    Пораки:
    13
    Допаѓања:
    4
    Скап е овој систем ? Вака сметките до сега како делуваат ?

3. An-na

An-na Форумски идол

Се зачлени на:
    9 септември 2011
    Пораки:
    6.542
    Допаѓања:
    34.779
    Со водоводот не сме имале проблем. Внатрешната изведба на тоалетите т.е плочките им е климава искрено. Со струјата во однос на инсталации не сме имале проблем, ама на пример главната склопка не е во станот, туку во посебна електро соба која ја има на секој кат и ако ти падне склопката (како што на нас ни се случи оти преместувавме некои штекери) мора да ги бараш од Хаус мајстор (они ја одржуваат зградата) за да ти ја уклучат струјата :^) а они до 4 работат (facepalm) Различно е од она на што сме навикнати.

Летово просек струја ни беше 2000, 2500 за 45м2. Ние не живееме во станот, го издаваме преку Букинг, ама секој ден беше полн, така што отприлика математиката е таа.

4. Stefan18

Stefan18 Истакнат член

Се зачлени на:
    28 април 2024
    Пораки:
    216
    Допаѓања:
    262
    Интересно, ќе земам во предвид за струјата, но нема да може никакво преместување од електро собата.

А како оди процедура со Booking?

5. An-na

An-na Форумски идол

Се зачлени на:
    9 септември 2011
    Пораки:
    6.542
    Допаѓања:
    34.779
    Сликаш станот, се регистрираш и почнуваш. Маж ми го правеше профилот со еден пријател кој има искуство, па многу ни помогна.

6. talemi

talemi Истакнат член

Се зачлени на:
    5 август 2017
    Пораки:
    2
    Допаѓања:
    1
    Како сте задоволни во однос на заработката и обврските со гостите? Односно дали се исплати споредено со класично изнајмување?

7. An-na

An-na Форумски идол

Се зачлени на:
    9 септември 2011
    Пораки:
    6.542
    Допаѓања:
    34.779
    Минимум дупло поголема заработка има, плус станот се одржува тековно, па затоа е и сочуван. Кај класично изнајмување не знаеш какви ќе ти се погодат станарите.

На zence му/ѝ се допаѓа ова.
  8. kendricklamar

kendricklamar Нов член

Се зачлени на:
    7 октомври 2024
    Пораки:
    1
    Допаѓања:
    0
    Здраво дечки, ми треба мислење за проектот риверсајд на саник, видов дека многу каснат со рокови и што мислите дали вреди да се инвестира таму?

9. skyfly 5

skyfly 5 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 февруари 2022
    Пораки:
    199
    Допаѓања:
    110
    Проектот веќе проби доста рокови,реално ќе касни уште многу бидејќи треба да се изградат уште 2 станбени згради и една катна гаража што со оваа динамика би траело сигурно уште 4-5 години.
    Немаат асален пристап бидејќи не е пуштен мостот Михајло Апостолски кој треба да има еден крак кој ќе води до комплексов па така сега се пристапува по многу мали улички низ Ќерамидница кои се во лоша состојба.
    Сигурно дека во иднина ќе заживее со маркети и други содржини веројатно ќе се градат и други згради но треба да поминат уште доста години за да се среди тој потег. Моментално сите станови што гледаат на северна страна имаат поглед во напуштени и полураспаднати складишта,магацини и остатоци од некои бивши фабрики.
    Патем доста од населението во Ќерамидница се грее на дрва,нафта па реално и отпад така што овој дел е и доста загаден во зимските месеци(тука близу до комплексов е и дивата населба каде Ромите спакуваат разновиден отпад во текот на зимата често има тешка миризба на гуми и пластика)

10. DurkG

DurkG Истакнат член

Се зачлени на:
    6 јули 2016
    Пораки:
    10
    Допаѓања:
    3
    Здраво, ми треба инфо околу станбен кредит, односно околу интеркаларна каматна стапка. Кредитот ми е одобрен денес, но сеуште не се потпишано нотарски акти и не е исплатен. Ратата е на крај на месец, значи 30ти или 31ви во зависност од месецот. Според тоа, би имал интеркаларна камата од денот кога ќе де исплати кредитот овој месец, до 30.10. Прашањето ми е, колкава е таа интеркаларна камата? Дали се плаќа на заедно со првата рата, или си се додава во целата сума на кредитот? Многу малку информации има за ова. Ви благодарам

11. pdb123

pdb123 Популарен член

Се зачлени на:
    27 јули 2011
    Пораки:
    1.439
    Допаѓања:
    5.867
    Дали има некаква поента да тужиш за доцнење на рок на изградба или е само губење на време и пари во државава?

12. mira.mira

mira.mira Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2016
    Пораки:
    1.062
    Допаѓања:
    7.318
    Дали има некој искуство на купување стан кој е под хипотека?На што да се обрати внимание?Дали е ризично?

13. mister_olimp

Се зачлени на:
    8 јули 2024
    Пораки:
    13
    Допаѓања:
    4
    Моментално сум во таква процедура и безбедно е да се каже дека еднакво сум замислен.

На крајот на денот у теорија не треба да е страшно.

Меѓутоа дефинитивно е различно од како нормално би се одвивал процесот низ банкарските лавиринти.

Претпоставувајќи дека и ти би го земал/а станот под хипотека, доколку има некаков проблем при аплицирање на твојот хипотекарен кредит, банката ќе прочешла се што е во нивен дофат да се осигура дека со прифаќањето на кредитот, хипотеката од прв ред (таа на сопственикот) ќе биде исчистена, па така ти ќе продолжиш да бидеш сопственик кој има товар/хипотека од прв ред.

Доколку постои проблем со да кажеме сопственикот стигнал до извршители, не плаќал рати итн , било какво црвено знаменце што на банката би и индицирало проблем, тогаш едноставно нема да ти одобрат кредит на прво место, највеќе што би можел да изгубиш е капарот за преддоговор.

Вака успеав да ги разберам работите деновиве што читав, бидејќи ме интересира, али не значи дека сум го разбрал доволно добро.

На mira.mira му/ѝ се допаѓа ова.
  14. ivi1987

ivi1987 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    4.044
    Допаѓања:
    76.602
    Не е ризично. Си правиш преддоговор па купопродажен договор со адвокат и во нив се наведуваат рокови за добивање на чист имотен лист или враќање на парите во целост. После тоа се оди на нотар, се заверува и на крај се прави солемнизација ( тоа е финишот, кога ти го даваат имотот во владеење). Не може никој да те зезне, пошто банката штом ги добие парите си дава одобрување за да се тргне хипотеката од станот и да се добие чист имотен лист. Месец дена негде треба за комплет да се среди све (адвокат, нотар, банка, катастар, плаќање данок).

На JoyJoy и mira.mira им се допаѓа ова.
  15. mister_olimp

Се зачлени на:
    8 јули 2024
    Пораки:
    13
    Допаѓања:
    4
    Здраво, да прашам. Некој од вас што живее во џевахир можеби знае. Дали поседувате имотен лист од самото паркинг место ? Конкретно за Ц и Д блоковите ме интересираат.

16. nadelinka

nadelinka Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јули 2012
    Пораки:
    637
    Допаѓања:
    577
    Ве молам за совет бидејќи сум прилично неискусна со овие постапки. Со сопругот имаме вкупни примања од околу 2000 ЕУР. Во моментов живееме во стан за кој е даден збор за продавање во износ од 90 000 ЕУР. Во меѓувреме ние најдовме стан (не е новоградба) во износ од 105000 кој планираме да го купиме. Е сега новиот стан треба да се реновира (така сакавме да си го напрваиме по свое) каде сигурно ќе ни отидат сигурно уште 20 000 ЕУР. значи разлика од 30 000 еур некаде. е сега прашањето ми е дали да земам поголем кредит од да речеме 50 000 еур на 20/30 години а дел од продажбата да ги држам на сметка па ако згусти понатаму да ги уплатам за кредитот. секако во план ми е да земам кредит со фиксни стапки за 10 годин па да рефинансирам понатаму. Или да земам кредит на помал износ а сите пари од продажбата да ги префрлам за купување?

17. An-na

An-na Форумски идол

Се зачлени на:
    9 септември 2011
    Пораки:
    6.542
    Допаѓања:
    34.779
    Јас на ваше место би зела минимум 40000 евра кредит, бидејќи ќе ви требаат пари и за нотарски трошоци, данок на промет (3% или 5%) сигурно и други трошоци ќе излезат во меѓувреме.

На nadelinka му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Ajronmen

Ajronmen Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2021
    Пораки:
    2.160
    Допаѓања:
    8.798
    Нема логика да земеш поголем кредит за да ги штедиш парите за ако згусне.
    Не добиваш ништо со тоа што поголема сума ти седи на сметка со години. Само губиш... поради инфлација и камати.

На Anaroz1 и nadelinka им се допаѓа ова.
  19. Mucika

Mucika Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2012
    Пораки:
    2.832
    Допаѓања:
    4.508
    Ако може да собере да го отплаќа порано нема да губи, јас така ја разбрав. Така што пари на страна за не дај боже ако може да си дозволи треба да си тргне, не да бидат тоа 20к евра, ама 5-10к од продажбата може да си ги чува и да земе за толку поголем кредит.

@nadelinka вие си ги знаете трошоците, ама јас така би зела, на 30 год, со идеја за предвремена отплата без некои казнени пенали и фиксна камата на 10год.

На Srcka28 и nadelinka им се допаѓа ова.
  20. Forca

Forca Популарен член

Се зачлени на:
    21 февруари 2016
    Пораки:
    753
    Допаѓања:
    2.025
    Готови пари секогаш се чуваат, јас лично преферирам да плаќам рата од кредит отколку сè што имам готовина да трошам, живееме во луди времиња утре може ќе се случи некоја природна непогода, војна итн., треба да се има готови пари за да се преживее, или ќе фати некоја инфлација па тогаш станот ќе излезе џабе али ќе требаат во тој момент пари да се купи, така во 90тите кога беше инфлацијата станови, дуќани се купуваа по 10 - 15 илјади евра денешни пари, ништо чудно во блиска иднина да има реприза од 90тите доколку се разгори конфликтот во Украина и на Блискиот Исток, мој совет чувај готови пари и земај камата во Халк и ТТК имаш највисоки камати на штедење, ти кажувам од искуство :)

На nadelinka и Mumoftwo30 им се допаѓа ова.