Zdravo, imame kupeno stan vo gradba uste pred godina i 3 meseci isplaten e celosno. Na preddogovorot pisuva kraen rok na vlesuvanje e mesec mart 2025 godina, a zgradata ne e nitu priblizno gotova, poslednive 3,4 meseci e vo ista sostojba. Sto da pravime?
Провери го договорот, претежно таму стои што во случај ако не е завршена, претежно треба да ти плаќаат кирија
Сакам да земам станбен кредит, плата примам преку НЛБ но инвеститорот што го гради објектот вели дека само со Комерцијална банка имаа договор и инсистира кредитот да биде земен преку КБ. Ако некој имал искуство ве молам да споделите бидејќи никогаш не сум имала соработка со таа банка а треба да земам станбен кредит од таму.
другарка сега зема станбен преку КБ и барааа 25 посто учество, колку за споредба другите банки бараат 15 посто, општо вака најкомплицирана банка за одобрување кредит било каков
По искуство на блиски комерцијална е најсложена за земање кредит - на луѓево што подигнаа викаат уште крвна слика и мокрача што не ти бараат .... За кредитот ќе ти дадат информации таму, јас искрено не знам, ти единствено ќе треба платата да ја префрлиш таму... Но моја препорака за бирање банка за станбен/ хипотекарен кредит (доколку имате можност за тоа), покрај другите услови, да ги покрива административните и нотарски трошоци за процена што верувајте не се малку......
тоа сакав да кажам и јас, на другаркава не и ги покрија, платија доста пари, а останативе банки скоро секој месец имаат промоција и ги покриваат овие трошоци, ја сега земев станбен преку халк они ги покрија сите трошоци, исто нлб имаат доста поволни услови и стопанска. преку комерцијална еднаш зимав потрошувачки , ме измалтретираа се и сешто ми бараа и на крај не ми ни дадоа
Дали имате некакви информации за новите згради кај ГТЦ и Холидеј Ин, Гранд Ривер? Квалитет, цена, рокови...?
Здраво, за купување стан со станбен кредит колку може да биде максимум процентот на учество, сакам да земам кредит од Стопанска банка и и на пример за стан од 70000-80000 еур да платам учество 40000 а остатокот да биде на кредит?Дали е ова изводливо?
Максимумот е најверојатно толку колку што би преостанало за минимален износ на кредит. И тоа сигурно е помало од 40000, па не би требало да имаш проблем.
Здраво, дали некој има инфо за Биси- Козле, каква е градбата(пошо се доста скапи дали се и квалитетни) и кога ќе биде готова зградата? Фала ви
Drugarka ima Stan od bisi I posle 3-4 godini se pojavi da tecat kupatila da se poplavuvaat od komshii.Vo sporedba so cenite drugi najskap im e kvadratot, no ne nudat visok kvalitet.Isti se so drugite osven sto se mnogu poskapi.
Zdravo dali nekoj ima iskustvo so sanik inzenering vo odnos na kvalitet na izgradba, dokumentacija i ispolnuvanje na rokovi? Zainteresirana sum za kupuvanje stan vo blizina na hotel rusija pa sekakva informacija bi mi bila od korist
Што се случува со цениве во скопје за м2 2000 2500е квадрат скопје ли е солун ли е, што е премногу стварно е премногу претеризам, да неможе човек да се осамостали ама се додека има овци ќе има и волна, го тераат народот да живее под кирија да плаќа 500евра јер сите сакаат да се збогатат преку ноќ
Ako mislite na objektot sto go gradi Adora, tamu za m² cenata e 2100 evra bez danok. Ako kupuvas pogolem stan moze ke namalat 50e. Jas vakva informacija imam.