Купување стан

Дискусија во 'Дом' започната од rajna-vojvoda, 20 февруари 2012.

1. behappy111

behappy111 Активен член

Се зачлени на:
    4 декември 2023
    Пораки:
    242
    Допаѓања:
    140
    Dali moze da mi kazes za sto ne se zadovolni?

2. behappy111

behappy111 Активен член

Се зачлени на:
    4 декември 2023
    Пораки:
    242
    Допаѓања:
    140
    Dokolku ima nesto treba da viknete pop ili odza , jas imam ednas imam stoeno pod kirija vo uklet stan potoa i mene me macese.. Ne te plasam mozebi na tebe nema istoto datise sluci.. A ima slucaevi gi prodavat kujkite ili stanovite od tie pricini ..

3. Dashing:)

Dashing:) Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2017
    Пораки:
    1.829
    Допаѓања:
    2.564
    Чим постои поп што го прави тоа, значи има случаеви.

@Компир Манџа еве има и други што размислуваат како мене.

Како и повеќето и јас верувам дека старите градби се подобри. Но, се плашам од тие причини. Што е тоа е... Имам читано доста за кванта медицина и затоа прашувам вакви работи.

4. Компир Манџа

Компир Манџа Популарен член

Се зачлени на:
    12 ноември 2019
    Пораки:
    4.251
    Допаѓања:
    6.367
    На никој не му е забрането да си верува.
    Поп чати од друга причина, а не заради тоа.

5. awkey

awkey Истакнат член

Се зачлени на:
    2 март 2021
    Пораки:
    1.474
    Допаѓања:
    3.781
    Не знам за останатите, но, карпош во аеродром кај што градат (скоро готова е) се уште не им е регулирано земјиштето, не знам како ќе дадат имотни листови. Знам пошо јас сакав таму да купам. Испитувајте ги детално, парче прават си превари

На behappy111 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Antebellum

Antebellum Популарен член

Се зачлени на:
    15 април 2012
    Пораки:
    3.065
    Допаѓања:
    9.354
    Во Илинден колку е квадрат?

7. нина122

нина122 Популарен член

Се зачлени на:
    20 јануари 2018
    Пораки:
    4.684
    Допаѓања:
    13.380
    Не сум имала некое такво искуство, ама верувам дека е можно.. Сум читала дека луѓе имале таков проблем, ама не кога купиле нов стан, него кога им починал некој близок па после тоа слушале тропање по дома и викале поп молитва да им пее, имале паранормални искуства.. Искрено, јас би купила стар стан, па ако има нешто, ќе си викнам поп, ќе си ставам лук насекаде по дома, икони, и тоа е..

На Mucika му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    19.719
    Допаѓања:
    185.185
    Не мислам дека има во Македонија толку стари станови за да насоберат бош енергии:?:

9. kolovoz

kolovoz Популарен член

Се зачлени на:
    9 мај 2011
    Пораки:
    1.681
    Допаѓања:
    6.259
    За новите станови кои што се во градба кога го исплаќате целокупниот износ пред добивањето на имотниот лист или по? Моја блиска купува стан на кредит и она што и го кажале некако ми нема логика па чисто ме итерсира каква е процедурата. По мене целиот износ би требало да се исплати по добивањето на имотниот лист безразлика како е купен станот. Што ако зградата никогаш не добие имотен лист? Во случај ако сте платиле се пред добивањето на имотниот лист дали барате да ви се додаде ставка во договорот дека сите уплатени средства ќе ви бидат вратени? Зошто по мене само ова би имало логика.

10. behappy111

behappy111 Активен член

Се зачлени на:
    4 декември 2023
    Пораки:
    242
    Допаѓања:
    140
    Dali nekoj zemal stan od Ofiskom , i dali znae zosto ne dozvoluvaat da se vleze vo zgrada i da se vidi stanot , a vekje e sozidan? I koga vi dozvolile da si go vidite koga go napravile? Blagodaram

11. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.766
    Допаѓања:
    145.268
    Не. Веднаш по одобрување се исплаќаат парите на инвеститорот. Некои банки исплаќаат етапно, зависно до која фаза е зградата. Некои целата сума наеднаш.

На kolovoz и Anaroz1 им се допаѓа ова.
  12. Antebellum

Antebellum Популарен член

Се зачлени на:
    15 април 2012
    Пораки:
    3.065
    Допаѓања:
    9.354
    Каков квалитет се становите во Ист Гејт?

13. MelaDin

MelaDin Активен член

Се зачлени на:
    28 јануари 2025
    Пораки:
    16
    Допаѓања:
    2
    Здраво.
    Kарпош - Нерези (околу каскада) - дали е препорачано за живеење? Се мислам да земам стан таму околу Ванчо Мицков улицата па ми треба мислење.

14. divine111

divine111 Истакнат член

Се зачлени на:
    7 септември 2018
    Пораки:
    32
    Допаѓања:
    22
    Девојки помошшш
    Сакам да купам стан во зграда која сега почнува да се гради ,што значи првично може да ми дадат само предимотен договор.
    Е сега тоа фактични значи земам стан кој сеуште не постои и не може проценител да дојде за да подигнам кредит.
    Дали некоја од вас има искуство како да се заштитам со датуми и плаќање . На пример сега давам еден дел , а по година дена уште еден дел од парите , а не да му текне на инвеститорот да ми бара нова уплата за 2 месеци на пример. Исто така дали може да имам услов последен дел од парите откако ќе добијам имотен ?
    Консултирав и неколку адвокати но сите имаат различни мислења. Ве молам за помош и искуство ако сте земале стан баш во почетокот на градбата на зградата

15. Iva:)

Iva:) Популарен член

Се зачлени на:
    9 април 2016
    Пораки:
    766
    Допаѓања:
    1.949
    Не ве кривам што сте исплашени со оглед на тоа какви искуства имаше во минатото. Затоа кога купувате стан во градба многу битно е да е од оние фирми кои постојат подолго и што секогаш градат како што теба, пр. Дабар, Голден Арт, Адора, Елена Лука и сл. а не од нови или но нејм фирми "инвеститори".
    Во врска со плаќањето, само што започната зграда купивме стан со кредит, банката го префрли во целост на фирмата штом беше одобрен кредитот. Вселени сме на време како што е предвидено а имотен добивме 1 година подоцна. Нема таква логика како што кажувате погоре дека фирмата треба да и го чува станот па откако ќе добие имотен лист да го плати.

Зошто спомна дека би зела со кредит, кога ќе ти одобрат од банката таа им ги исиплаќа парите на фирмата од која си купила стан. Не сум чула до сега сами да можете да вметнете датуми за исплата во договорот, а банката исплаќа така да нема што тебе да ти бара инвеститорот. Така на делови и на 2-3 рати (знам од претпазливост) не верувам дека даваат. Банките имаат склучено договор со некои фирми а не со сите инвеститори. Ако Нлб, Стопанска или Комерцијална соработуваат со фирмата, инвеститорот си ја вклучува цената а банката си ја прифаќа.

На divine111 и kolovoz им се допаѓа ова.
  16. girll_aa

girll_aa Истакнат член

Се зачлени на:
    1 септември 2021
    Пораки:
    28
    Допаѓања:
    13
    Предложете ми зграда која сега почнува да се гради

17. divine111

divine111 Истакнат член

Се зачлени на:
    7 септември 2018
    Пораки:
    32
    Допаѓања:
    22
    Бев во неколку банки и сегде одговорот беше ист дека на предимотен не може станбен кредит. Даваат само потрошувачки. И сега тука доаѓа до проблем ... инаку да се одобруваше станбен/ хипотекарен горе долу за двете страни ќе е по океј

18. Компир Манџа

Компир Манџа Популарен член

Се зачлени на:
    12 ноември 2019
    Пораки:
    4.251
    Допаѓања:
    6.367
    Да не мислиш на новата зграда пред семафорите?

19. Macedonianbro

Macedonianbro Истакнат член

Се зачлени на:
    16 декември 2015
    Пораки:
    85
    Допаѓања:
    37
    Членови ве молам за помош.
    Потребно ми е за дома некој добар препорачан водовоџија ако имате од доверба.
    Ве молам име и телефонски број
    Фала

20. Macedonianbro

Macedonianbro Истакнат член

Се зачлени на:
    16 декември 2015
    Пораки:
    85
    Допаѓања:
    37
    Да,не ти е лошо ако мислам тој дел од каде што е 5ка линија што иде накај Центар.Целосно,тој дел е ок населба и место