И јас сум во иста ситуација.. гледам и барам и гледам и крш.. распоредот плус внатре им е но комент. Ретко во кој стан има место за када, прозор во кујна итн
Сега се купува барем според мене стан во постара зграда, наследен, никој не го користи и од наследниците да се купи (се разбира со завршена оставинска и чист имотен). Обично тие станови се најевтини, и наследниците имаат желба брзо да ги продадат ради кеш па се начекува и за добра цена. Само треба да се следи и ќе се начека, еве кај мене во влез еден таков го ставија на продажба и одма го купија. Стар стан има негативност што има за реновирање ама пак распоредот е поплански барем за мене отколку кај новите а има и подрум и најчесто околу зградите и паркинг. Нов стан не би ни погледала под овие цени, со распоред на 60м2 со една спална, без подрум и паркинг.
Гледам неколку коментари кој сугерираат дека е подобро да се купи стар стан, но еве од мене спротивно мислење. 2015та купив стар стан во кој никој не живеел скоро 10 години. Ништо не беше чепнато дури и прозорите беа дрвени, ни ствари имаше во него буквално празен. Станот е безмалку 60 квадрати, и да има паркинг колку сакаш околу зградата голем подрум итн. Но прва негативна работа со која се соочив беше дека се стари луѓе живееа во неа, и на се нешто маани наогаат, и ајде таков сум по природа да удоволам на сите, Ми течело купатилото ајде да реновирам цело купатило, им сметале мајсторите ајде да бидат потивки и да работат не покасно од 6. Друга работа чистачка никој не плаќа, и струја за во влез исто, така да гнасен е цел влез, и струја нема. Поради гнасотијата врие цела зграда од лебарки, и секоја недела ставам гранули во одводот а секоја прилика кога не сум дома прскам од тој прашокот за лебарки. За инвестирање околу зградата да не зборувам, вратат влезна не се затвара пошто е истата откако е направена зградата пред 40 години, и зимно време идат кучиња да се кријат од ладното се качуваат до 3-4 кат и мочаат кај стигнат. Кровот протече пробуваа да соберат пари цел влез и на крај само 3ца од 16 стана дадовме пари и човекот што беше најгоре си зема кредит и закрпи колку се можеше. Решивме и фасада да ставаме, дел сакаа дел нејкеа. На први кат човекот си имаше ставено само за него 5 год пред другите да правиме, па пошто другите нејкеа ајде само нашата вертикала, и сега на први кат е кафеава едниот стан, другите се жолти, пошто на некој му текнало жолто било модерно. Година дена после нас уште една вертикала решија да стават фасада, тие сива одбраа боја ... Колата си ја паркирав пред зграда, ми ја испогребаа со клучеви, морав надвор камера да ставам... Така да го земав малку поевтино отколку нова градба тоа време, вложив уште толку колку што го земав за реновирање (со текот на годините, не одеднаш), и сега кога ке биде готов новиот овој ке треба да го продадам за џабе на некого. Од друга страна моите родители земаа помал стан тука блиску во градба нов. Се е чисто педантно, си имаш да си купиш паркинг пред зграда си имаш и под зградата. Се во влезовите чисто педантно, нема проблем со лебарки, преку фирма од вселување си плаќаш одржување ...
Поентата е дека споредбено старите градби се горе долу каде каде поквалитетни од новите. Ова сѐ што го наброја искрено може да се случи и во нова зграда и никој не ти гарантира ништо. Нас колата нова (2024 произведена и купена) ни ја удрија на паркинг и си избегаа. Сѐ е до некаде мачка во вреќа и каква е среќата.
Здраво, дали има некој што живее во Маџари во новите згради на DDS Building да сподели искуство, а воедно и што би кажале како место за живеење (маркети, школи и тн) како и транзитирање до центарот на Скопје. Дали доста време ви треба и ве фаќаат гужви доколку одите до работа?