Купување стан

Дискусија во 'Дом' започната од rajna-vojvoda, 20 февруари 2012.

1. lana_del_gej

lana_del_gej Истакнат член

Се зачлени на:
    13 ноември 2020
    Пораки:
    74
    Допаѓања:
    20
    zdravo, imam kupeno stan, so kraen rok docnat 5 meseci, kade moze da se reagira? ima drugi stanari sto pod kirija sedat... strasno rabota

2. Anaroz1

Anaroz1 Популарен член

Се зачлени на:
    14 април 2021
    Пораки:
    2.522
    Допаѓања:
    5.878
    консултирај се со адвокат да види што имате во Преддоговорот

3. ecotte12

ecotte12 Активен член

Се зачлени на:
    31 октомври 2024
    Пораки:
    44
    Допаѓања:
    97
    Сакам да купам стан, но уште се немам добро информирано за најдобра тактика.

Дефинитивно ќе морам да земам кредит, моментално имам собрано за 20% од сумата.

Дали е подобро да почекам уште малку да соберам 30% учество?

Како купивте вие стан? Кредит -
    сами или со партнер? Ви помогнаа ли родителите?

Исто така ако купам стан пред изградба, за колку време (реалистично) би бил вселив?

Фала многу.

4. bookslover

bookslover Популарен член

Се зачлени на:
    8 мај 2016
    Пораки:
    1.057
    Допаѓања:
    2.499
    Како некој што сега купи стан, ние сме двајца и го земавме со кредит нормално, ни фалеа некои пари за учество па доземавме уште еден помал потрошувачки кредит. Според мене можеш и сега со 20% од сумата да земеш стан не мораш да чекаш до 30% затоа што повеќето банки бараат само 15%, секако ако имаш повеќе подобро ќе ти се намали сумата на станот. Имај во предвид и дека многу значи проценителите колку ќе го проценат станот, и каде ќе го земеш локациски. Се' зависи и од цената.

Нас не ни помогнаа родителите во процесот на земање на станот, ама се понудија за помош околу плаќањето на правењето кујна и елементите за во домот, како и за белата техника и од двете страни. Многу значи да имаш поддршка од семејството ако можеш, и психичка и парична при купувањето стан. Тоа што го знам од мое искуство се надевам го одговорив ако имаш уште некое прашање слободно пиши ми.

На ecotte12 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.945
    Допаѓања:
    18.845
    Прво оди во сите банки и земи понуди. Види колку време добиваш фиксна каматна стапка и колку е - варира многу од банка до банка. Генерално, помали банки даваат подобри услови.

Секако дека поголемо учество е подобра опција, но, имај во предвид дека цената по квадрат расте, па може од 1500 да отиде на 1700 додека ги собереш тие 10%.

Ако имаш опција, земи го кредитот на помал временски период. Најмалку на 10 години можеш, што е секако подобро од исплаќање 30 години.

На прашање дали сам или со партнер, нема правилен одговор. Се одлучува според услови во моментот.
    Лично, доколку сум во можност, би купила стан сама.
    Нашата економија е таква, да ретко кој може тоа да го реализира.

Помош е секогаш добредојдена, ако истата утре не ти ја трие некој од нос.
    Некои банки бараат и жиранти, покрај хипотека и учество.

Стан во градба е мачка у вреќа. Реално, може 1, 5, 10 години. На ова додај ризик за имотен лист, што некои го земаат по години живеење.
    Идеална опција ти е готов стан со имотен лист.

На ecotte12, mira.mira, bookslover и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  6. Evgenya

Evgenya Нов член

Се зачлени на:
    23 февруари 2025
    Пораки:
    5
    Допаѓања:
    4
    Еве и јас со моето искуство: ако станот е во изградба, рокот на завршување е напишан во преддоговорот. Периодот на изградба е различен во зависност од повеќе работи, на пример ако е помал објект, побрзо може да се заврши; ако е голем комплекс може да се завлечка. Многу зависи и од инвеститорот, т.е. градежната фирма. Вообичаено е од цртеж до готов објект да поминат најмалку 2 и пол години, а кај големите комплекси може да биде и 4-5 години. Цената расте во зависност од процентот на изграденост, пр. ако на цртеж е 1500 евра, со готова карабина ќе кошта 1700 евра, а скроз готов 1900 евра. Најсигурно е да се земе кредит доколку банката признава хипотека на неизградениот објект, т.е. банката соработува со конкретниот инвеститор. Ако купуваш во градба, прашај го инвеститорот или агенцијата да те пратат кај конкретен човек вработен во банка, тој ќе те води низ целиот процес. А во врска со учеството, банките прифаќаат учество од околу 15%, а по договор и ако си кредитоспособен/а може и со помало учество.
    Нас дома релативно касно ни текна да купуваме стан, а во текот на кредитот три пати ги менуваме условите за да извлечеме пониски камати и да го скратиме рокот за враќање.

7. Bezzo

Bezzo Нов член

Се зачлени на:
    8 август 2025
    Пораки:
    2
    Допаѓања:
    3
    Цените на становите безумно растат секој ден и единствениот начин да се купи стан е преку станбен кредит од банка. Додека проверував што нудат банките, забележив дека калкулаторите што ги имаат не се фунскионални, не се прилагодливи, или не се кориснички пријатни.

Затоа решив да направам свој:
    www.stanbenkredit.com е бесплатна алатка каде што можете лесно да го пресметате вашиот хипотекарен кредит – вклучувајќи го износот на месечната рата, пресметка на каматите во два периода (фиксна и променлива стапка), вкупната сума што ќе ја вратите, и визуелен приказ на отплатата по години. Целта е да ви помогне полесно да донесете одлука при изборот на кредит.

Слободно користете ја, ми било драго да добијам и повратни мислења и предлози.

На inception, nadelinka и Ni998 им се допаѓа ова.
  8. Dust

Dust Game Over

Се зачлени на:
    27 септември 2011
    Пораки:
    11.902
    Допаѓања:
    173.530
    Знае некој која цена се становите во Елена Лука Футура 3-4?
    Ѕвонев ама никој не ми крена 8-|

9. ocicka2014

ocicka2014 Популарен член

Се зачлени на:
    27 јуни 2014
    Пораки:
    4.217
    Допаѓања:
    13.679
    Пд 1790 до 2100 еур, зависно од големината.
    Какво е тоа место, добро е?

10. Dust

Dust Game Over

Се зачлени на:
    27 септември 2011
    Пораки:
    11.902
    Допаѓања:
    173.530
    Не е лошо, има многу полоши..плус ќе има деловни простории, по некое дуќанче, ќе заживее реонот ...
    Ма да за тие пари стан во Хановер ќе си купам и ќе се иселам:D

На H.VAGA и ocicka2014 им се допаѓа ова.
  11. Waverly Raven

Waverly Raven Популарен член

Се зачлени на:
    10 октомври 2017
    Пораки:
    3.750
    Допаѓања:
    14.234
    2100€/m2 за 11 Октомври?! :o :drunk:

Без пари да ми даваат во тој реон не земам, а не па толку големи суми.

На eliesaab му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Dust

Dust Game Over

Се зачлени на:
    27 септември 2011
    Пораки:
    11.902
    Допаѓања:
    173.530
    Тој реон допрва ќе се урбанизира..ќе биде убаво, малку тешко ќе биде до центар бидејќи булеварот им е тесен ама близу е..

Виде ли колку е м2 во Хиподром 2?! Лудаци ..

На ocicka2014 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. skyfly 5

skyfly 5 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 февруари 2022
    Пораки:
    238
    Допаѓања:
    130
    Сега е огромно градилиште кал и прашина до недоглед ги жалам тие што први се вселија во Футура 1 и останатите во Трим Лум.
    Сега почнаа Хелга Компани,Биси од пред некој месец така што кога ќе бидат готови Футура 3 и 4 веројатно и овие во околина ќе бидат во завршна фаза.Ќе заживее местото ќе се отворат маркети,кафичи и други содржини во локалите.
    Мислам дека би била тивка локација со оглед на тоа што повеќето од зградите се изолирани од бучавата од булеварот.Сепак 2100 евра е многу за таа локација околу 1700 можеби е ок.

На ocicka2014 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Dust

Dust Game Over

Се зачлени на:
    27 септември 2011
    Пораки:
    11.902
    Допаѓања:
    173.530
    А за Тафталиџе вреди ли 2650 евра? Секако дека не:D

15. wendy2

wendy2 Популарен член

Се зачлени на:
    17 август 2012
    Пораки:
    808
    Допаѓања:
    11.964
    Биси на истата локација 1800 кружат со реклами.
    screhshot.png

16. Waverly Raven

Waverly Raven Популарен член

Се зачлени на:
    10 октомври 2017
    Пораки:
    3.750
    Допаѓања:
    14.234
    Не велам дека нема да се урбанизира… Како е тргнато, до Катланово ќе се урбанизира, ама премногу е загаден тој дел.

Имав прилика да живеам еден период во близина на тој реон, не се диши на зима.

На raww му/ѝ се допаѓа ова.
  17. ocicka2014

Се зачлени на:
    27 јуни 2014
    Пораки:
    4.217
    Допаѓања:
    13.679
    А биси како инвеститор добар е? Споредбено со ел лука?

18. mira.mira

mira.mira Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2016
    Пораки:
    1.126
    Допаѓања:
    7.469
    I Bisi I Elena Luka fusheraj,a napumpani ceni.
    Nema kupatilo koe ne protekuva.

На wendy2, eliesaab и Danka Smotanka им се допаѓа ова.
  19. NickOrvel

NickOrvel Активен член

Се зачлени на:
    12 август 2025
    Пораки:
    14
    Допаѓања:
    25
    Здраво, јас сум нов и на форумот, а воедно и во градот Скопје бидејки сум од надворешноста на Скопје. Купив стан во „Треска Резиденс“ – Капиштец, уплатив уште пред 2 години, а сега на есен треба да се вселиме во првата зграда на „МегаАкустик“, бидејќи е при крај. За компанијата дознав од пријатели кои имаат купено стан во населба Аеродром. Според мене, фирмата е коректна – направивме преддоговор и можам да кажам дека тоа што го барав, тие најдобро ми го понудија: од локација, материјали, до цена.

10 години не живеам во Македонија и мислам дека со македонска плата е невозможно да се купи стан – просто е неостварливо. Станбен кредит или било каков кредит преку банка – никако, ни под разно. Заминав на 19 години, бев 5 години во Дубаи на работа, потоа во Скандинавија – Шведска и Данска, и еве сега сум во Германија. Планирам до крајот на година да се вратам во Македонија – едноставно се заситив и повеќе не ми се допаѓа да живеам надвор.

Во Македонија становите се многу многуу поевтини отколку било каде. Пример: во Шведска, во близина на Стокхолм, стан од 50 квадрати е околу 240.000 евра. Копенхаген е прескап, а Дубаи не е место за живот – тука е само за правење пари.Германија не ми се допаѓа воопшто за живот.

Мој совет до сите: едно 10 години надвор од Македонија и ќе можете да се вратите со кров над глава, кола и безгрижна финансиска независност во Македонија друг совет навистина не знам бидјеки платите се навистина мали.Брат ми со плата од 65 илјади денари во Окта со факултет и се пак неможе на крај да излезе и да купи стан.А кредити јас според мене никогаш тоа е најголемото психичко зло.

Ме интересира дали има некој купено стан во „Треска Резиденс“ – па ете, можеби ќе бидеме соседи.Јас сум во првата зграда што е а Теодосиј Гологанов што се води по документите
    Благодарам и среќно на сите!

На skyfly 5, mira.mira, eliesaab и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  20. ocicka2014

Се зачлени на:
    27 јуни 2014
    Пораки:
    4.217
    Допаѓања:
    13.679
    Кој рече дека со мк плата не се купува стан. Глупости.
    Ако имаш солидни примања и те како можеш да купиш стан.
    Знам луѓе што имаат по 4,5 стана купено, а немаат мрднато да работат настрана.
    Ако сте Германија како демек големи плати зимате? Па повеќе од пола за кирии и сметки ја давате и кога ќе видиш дека полуксузно од вас живееме и кафич и кафана сме виделе и на одмор сме отишле 2 пати мин годишно.
    Не е гаранција дека ако отидеш странство ќр направиш нешто.
    Да дремеш по паркови, да не излезеш од дома и ако само работиш и тука ќе заштедиш.

На Noemi, wendy2, Anaroz1 и 1 друга личност им се допаѓа ова.