Јес плис А да знаеш па какви ефтини станчиња има по Египет покрај море е сега малку Египет ми е заникаде ама..кипар не бега.
Па сега не сме во градинка. И нас ни се можеше ама бар сме тука. Очекував пологичен одговор, но ајде. Па романтизмот не е баш финансиска инвестиција Биљо.. Ние одлучивме за Јадран, земјиште купивме ама некаде каде не планирам да се враќам да инвестирам во стан, ми нема логика искрено.
Тоа па не можам ич да го разберам. Да се вратат со странските пензии тука. Па тоа ни браќава во тетово не го прават веќе.
Јас не очекував некој да постави такво нелогично прашање. Како од бабите на чешма што се змаараат со тоа што треба а што не треба другите да прават.
Па тоа реков, планираат дека некогаш, можеби, ќе се вратат. Романтизам е тоа што мислат дека би се живеело ок. Јас таков романтизам немам, знам дека сегде е, а ако не е-ќе биде-заникаде
Прашањето е многу логично, нема логичен одговор. Никој не се замара со тебе, не знам зошто се пронајде па уште со некаков дефанзивно агресивен тон. Тргнувам од себе. Зошто би купувала стан и би инвестирала во државата од каде сум емигрирала?! За да кога ќе имам 70 год имам каде да се вратам и живеам тоа е баш романтизам ко што рече Биља. Надвор од секоја реалност. Една логична причина нема.
Па не реков дека се замраш со мене туку ги напаѓаш сите кои живеат надвор а купиле стан во Македонија, не зборам конкретно за Скопје. Секој си има лични причини, ете можеби некој нема а сака да има свои сопствени четири ѕида. Кога веќе спратот од свекрва не може никогаш да ти биде дом а дома брат ти ти вика "Не сакам да ми бараш дел од куќата", според тебе што има погрешно во тоа да си купиш твој дом макар и за четирите недели годишно одмор. Во времето во коешто живееме не се знае утре што ќе се случи а камоли за 30-40 години. Ако се емигрирал не значи дека Македонија престанала да биде твој дом кадешто можеш секогаш да се вратиш. И да, сите што емигрирале не се враќаат на 70 години. Некои се враќаат порано со стекнато знаење, искуство и вештини со кои можат да продолжат да заработуваат добро и од Македонија. Овој начин на инвестиција е многу посигурен и поисплатлив од ставање на пари под перница или чување пари во банка за 2% камата додека истата таа банка работи со нив и наплаќа барем пет пати повеќе. И плус ако го издаваш повторно си во добивка. И така.. Секој си има лични причини и избори во животот. Ако за тебе не се логични за некој се разумно решение. Осудувањето на тугите избори не ми е логично во никој случај.
Постојат луѓе кои не живеат надвор, туку само работат таму, а некогаш сакале или не сакале мора да се вратат назад. Некои и воопшто немаат свој дом.Јас познавам минимум 10 луѓе што од тука работат и парите ги вложиле во стан претежно во Скопје дали ке се вратат или ке живеат или им е за заработка не знам. Јас, на пример, не сум од Скопје, а во мојот град немам услови кои ми се потребни. Во рамките на Македонија, мислам дека Скопје е најдобар избор. Сакал или не, морав да купам стан. Изнајмување не ми доаѓаше предвид, бидејќи тоа што го барав под 900 евра не постоеше, па најлесна и најефтина варијанта ми беше купување стан и да си е мој. Не гледам никаква драма во тоа кој може да купи, нека купи; кој не, животот продолжува и со кирија и со сопствен стан.
Има. Низок данок на имот. Притоа имаш нешто свое, кое понатака или ќе го издаваш, или ќе го продадеш за поголема сума. До сега цените на становите бележат само раст и не верувам дека тоа ќе се смени во наредни 30 години, колку и да е веќе стара градбата. Конкретно моите имаат купено стан за пет пати помала сума од сегашната, што би го продале. И тука, цените на недвижнини во споредба само пред 5 години, се надувани до плафон. Пологично здравје. Некои и така тераат бизниси. Купуваат, реновираат, продаваат за поскапо. Не знам зошто не ти е логично.
Jas nepovikana na temava eve jas isto sum Germanija kupiv stan vo Skopje vo vremeto koga se naogase po 900 evra go rentam 11 meseci vo godina, a vo Avgust mi e sloboden i go koristam koga idam na odmor.Da sakam da go prodadam vo momentov mislam deka mozam barem 1500 od kvadrat da mu zemam.So toa ete ti dobivka. Vo koj grad vo momentov e ubavo da se kupi stan , a da ne e Skopje
Не е осудување ако јас не гледам логика. Купување стан кај нас како инвестиција е веќе умрена работа, бидејки има премногу празни станови за рентање. Има попаметни начини каде и како да се инвестира. Ако е само за инвестирање пари, а не за можен живот и сигурност да имаш каде да се вратиш. Инаку стан во Шибеник се продаваше со иста цена во Скопје. Епа извини ама нема никсква причина и логика да се инвестира тука. Особено со цени како денес. Го заборавате фактот и дека во Скопје има премногу станови и премногу празни станови. Или не сте запознати колку се градат. Ниту сме нешто атрактивни, ниту имаме море, па ќе растат уште цените? Не.