18%???? Па тоа нема да се исплати да купиш стан веќе, сега од физичко лице е 3 ипол до 4 ипол %, и е многу, а не па 5% или уште полошо 18%
Разгледував станови и огласи во последниве неколку недели и ми текна да отворам на ЦенаКвадрат. И приметив дека во септември оваа година има многу поголем број на огласени станови од било кој друг период, ако претходно на месец имало од 800-1200 огласи, овојпат овој септември има повеќе од 2500 што е огромна разлика. Ова прв пат го гледам во графата. А октомври само што почнал, веќе има +500 огласи... Цената за квадрат константно расте, ама ваков раст на број на огласени станови е многу разлика од претходно. Да не има најава за некој нов закон и слично, што се случува со пазарот?
5 посто е ддв то сега кога купуваш нов стан од инвестирор, се збори дека ќе биде 18, а ти зборуваш за данок на промет на недвижности кој се плаќа бо надлежна општина и кој е 3 или 3 ипол посто
Dokolku kupuvas stan od investitor momentalnata stapka na ddv e 5% koja vazi do krajot na ovaa godina. Od naredna godina mozi da go smenat zakonot i da se plaka 18%. Najcesto ovoj danok go pokriva investitorot. E sega ako si skluci preddogovor so investitor vo 2025 so 5% a glavniot kupoprodazen dogovor se skluci vo 2026 i dokolku stapkata se krene togas najcesto investitorot go obvrzuva toj dopolnitelen trosok da go plati kupuvacot. Toa ke ti bide navedeno kako stapka vo predsogovorot.
Можеби дека се огромни цените и ретко кој купува па си излегуваат секојдневно нови огласи, но и старите се обновуваат бидејќи не се продаваат.
И јас пратам огласи некое време и има некои станови на памет што ги знам веќе . Со месеци ги објавуваат, не се продадени.
Ова со 18% повеќе ми се гледа како план за да се продадат становите. Истите луѓе кои се во парламентот/владата се истите кои се и инвеститори (брат, сестра, зет, братучед) така да не би ме чудело ова да им е тактика за да продаде се што остана. Па од година да речат пупу не важи. Само во Македонија може стан со поглед во бетон(зграда) да биде паметна инвестиција.