Здраво, јас имам купено стан од Саник во Хестиа Аеродром и сум задоволен, предходно живеев во зграда градена од Настел квалитетот идентичен дури во саник имам подобра звучна изолација комшии не слушам. Таму најмногу галама креваа оние луѓе што имаа бараки на тоа место и им се брзаше да се вселат инаку мислам каснеа околу 1 година. Сега купив стан во С-Блок во кисела вода за децата. Бараа согласност од настал кога го купував станот нз зошто ако има некој по упатен нека каже
Бендисав ама стар стан, локациски ми се допаѓа многу НО, треба да се реновира од корен буквално. Колку би ме чинело реновирање 76м² знае ли некој отприлика?
Ама ти имаш пишано за опремување, јас зборам за реновирање, со буткање ѕидови и слично.. значи под прозори буквално се
Па толку е отприлика, 15 илјади евра со моменталниве цени не ти бегаат, а може и повеќе зависно од што сѐ има да се реновира, дали ќе се вади паркет дали ќе ставаш пак паркет ламинат таркет, какви прозори ќе купиш, колкава е кујната вц-то. Пред месец ипол го поминав процесот затоа и зборам, не зборувам на памет.
И повеќе ќе те чини, зависи и што сакаш, што бараш.. Плус од корен реновирање, бара и многу живци, да знаеш.
Дали постои една фирма што би извела реконструкција или треба да се драпаш со разни мајстори за разни ствари?
јас реновирав од корен стар стан, 60м2, со тоа што маж ми многу работи сам направи, сам ја местеше цела струја, ѕидаше ѕидови, вода не ни наплатија, пријател ни местеше и слично, со се опремување не фати околу 25.000 евра, ама мислам дека имавме заштедено многу рачунај негде минумим 20.000 евра ќе те кошта. и ние го купивме заради локацијата, ама една година нерви искинав со мајстори
Мислам дека постојат фирми да ама се доста поскапи од тоа што би бркала сама. Ако најдеш ажурни мајстори ќе ти завршат многу брзо работа, ние од карабина за месец ипол се вселивме. За фирми не знам да ти препорачам за жал
Епа зависи и што ќе купиш затоа кажав индивидуално е. Реално ти сега ако го направиш луксузен станот може и 30 илјади евра ќе потрошиш. Ние си купувавме сѐ скоро средна класа, убаво, угодно ама не нешто луксузно со тоа што нормално сѐ е модерно. Ама пак ќе кажам и до вкусот е и што конкретно ќе реновираш + опремуваш.
јас буткав ѕидови, преградував тераса, вадев паркет, стававме нова водоводна инсталација, цела нова струја пуштивме, внатрешни врати вадевме, влезна врата нова, прозори, плочки кршевме, доле нова кошулица ставивме, нови радијатори стававме пошо на градско парно е станот, буквално се од корен, значи не знам само колку пари фрливме за фрлање на шут шо сега воопшто сигурно не го ни размислуваш, и си трае и си кошта, за месец дена нема шанси, освен да пробаш евенатуално со фирма, кога прашував мислам дека најевтинито беше 300 евра од м2.