Јас немам искуство со нив, но знам дека доооста долго ја градат зградата во Аеродром, спроти супер тинексот, 3-4 години до сега сигурно, ако не и 5 и во агенцииве за недвижности ја најавуваат како вселива март 2019, ама се уште е само карабина речиси, внатре не се ни почнати работите, па не ми изгледа дека ќе биде баш така. Но, пак ќе кажам немам лично искуство со нив, и не знам како напредуваат на други локации или каков е квалитетот.
Ja otvoriv temava za da prasam bas za multi ofis i gledam ti veke si prasala. Dozna li nesto poveke za niv?
Ух...се распрашував на повеќе места, некои ми кажаа дека се океј, а други пак дека не се сериозна фирма.. имале изградено некоја зграда и луѓето сеуште немале добиено имотни листови. Незнам колку е точно
Дали знаете колку е нотарската тарифа за потпишување главен договор при купопродажба на стан? Колку се плаќа нотарот
Наградата за нотарот зависи од проценката од страна на општината по тарифа зголемена за 10 посто за секоја странка над две странки, плус судски такси, плус трошоци, плус имотни листови, спроведување во катастар, преписи ако случајно има и други такви работи...зависи дали се купува од фирма, од физичко лице, дали е во брак, не е во брак и слично...се тоа влијае на вкупниот износ
Ме интересира дали мора парите што се уплаќаат за стан, нормално преку банка, да бидат во денари? Доколку се во евра дали може банката да ги прикаже во денари на хартија, ама да останат во евра и продавачот да ги повлече во евра, без притоа да бидат рачунати по најнизок курс? Или пак можеби е подобро прво да се сменат во менувачница? Што мислите како е најдобро за да не се изгуби на вредноста на еврото?
Данокот на промет се плаќа на проценката од општина а не на купопродажната цена...ако општината ви ја прифати цената од 40.000 евра тогаш данокот би бил 1200 евра (3%)..ако не ја прифати и го процени повеќе, ќе платите повеќе.
Не можев да најдам тема па тука да прашам.При препишување на стан од едно на друго лице се плаќа данок?
Стигнаа да. Релативно се високи со најава дека имаат некои проблеми и ќе се среди во иднина. Еве линк од ценовникот за спа центарот и теретаната: http://www.skywellness.mk/pricelist/
За таа конкретно не знам цена, за соседната зграда пријателка купи за 1000 евра/квадрат. Друг некојшто купил во тој реон стан би било добро да напише цена, да им го раскринкаме уценувањето и ценкањето на урбаните мафијаши. Барем да ги знаеме вистинските цени по кои што се продаваат становите.