1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Купување стан

Дискусија во 'Дом' започната од rajna-vojvoda, 20 февруари 2012.

1. Alex31

Alex31 Истакнат член

Се зачлени на:
    27 август 2017
    Пораки:
    36
    Допаѓања:
    69
    Штом има мора да ви исплатат. Некои инвеститори кажуваат после технички прием, ама бидете упорни барајте си ја сумата, одете кај нив или јавувајте им се, правете им повеќе притисок. Ова го кажувам од лично искуство.

2. Anaroz1

Anaroz1 Популарен член

Се зачлени на:
    14 април 2021
    Пораки:
    3.003
    Допаѓања:
    6.788
    зашто да не, не се сите во можност да земат потеошувачки кредит или са плаќаат потрошувачки и станбен, учествата се веќе се поголеми

3. Alex31

Alex31 Истакнат член

Се зачлени на:
    27 август 2017
    Пораки:
    36
    Допаѓања:
    69
    Она што сакаше да каже членката, а исто се согласувам и јас е дека ставање на сопствен имот под хипотека е ризик. Зошто? Не дај боже изгубите работа или се случи нешто во семејството, болест, и не можете да плаќате рата банката ќе ги земе двата стана.

Во случај да платите само учество за нов стан под хипотека и не можете да го плаќате кредитот банката го задржува учеството, го става станот на продажба и ја врака сумата што сте ја уплатиле до тогаш за кредит.
    Мене посигурно ми е да дадам 10000 евра кредит плус камата за учество, отколку да заглавам сопствен стан под хипотека. Ова секако е индивидуален избор, кој како се осеќа финансиски комфорно.

4. EnaEnA30

EnaEnA30 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 ноември 2020
    Пораки:
    301
    Допаѓања:
    879
    Ама тоа воопшто не е така. Точно не дај Боже се може да се случи, НО, ако збориме за кредит пр 200.000€ за кој треба учество ~40.000€, јас со два стана под хипотека земам само 200.000€ кредит станбен. Во случаевите што вие ги кажувате треба маж ми да земе 40.000€ потрошувачки што нема ни да му го одобрат зошто потрошувачки нема до толкав износ и јас 200.000€ станбен и 240.000€ главница како долг да ни биде. А веќе имам стан на располагање, зошто да не си ја искористам таа ликвидност? Плус не можат двата стана да ги земат зошто веројатно дел од кредитот ќе имаш исплатено и вредноста на главница нема да биде во висина за два стана верувам. А во крајна сметка ако дојде ред да банкротираш секако ќе си го продадеш станот нема друг начин. Хипотеката на првиот стан е само за банката да си има некаква сигурност. Во секој случај има многу варијабли што треба да се земат во предвид, но финансиски и те како е поисплатлива опцијата да идеш без учество. Освен ако немаш кеш 40.000€ вишок.

На Anaroz1 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Alex31

Alex31 Истакнат член

Се зачлени на:
    27 август 2017
    Пораки:
    36
    Допаѓања:
    69
    Вие зборувате за суми од 200 000 евра, вас не ви треба кредит вие имате доволно пари, јас зборувам за луѓе што може да изгубат стан за 7000-10000 учество.

На bookslover му/ѝ се допаѓа ова.
  6. mKdevojce

mKdevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2009
    Пораки:
    2.428
    Допаѓања:
    17.385
    Мене ми кажаа во банката дека хипотеката се ослободува штом ќе се уплати сумата за која е гаранција. Имало посебно барање кое се поднесувало. Иначе и јас ја избрав таа опција (учество + хипотека) и воопшто не мислам дека е погрешна се додека имаш сериозни намери за редовно отплаќање на станот.

7. mKdevojce

mKdevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2009
    Пораки:
    2.428
    Допаѓања:
    17.385
    Таман работа ако дојде ред за 7000-10000 да изгубиш стан. Во таков случај секако дека ќе се снајдеш како и да е. Како што кажав погоре таквата хипотека не е врзана до целосно исплаќање на станот.

8. EnaEnA30

EnaEnA30 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 ноември 2020
    Пораки:
    301
    Допаѓања:
    879
    Ама тоа може да се случи само и единствено ако имаш намера да не го плаќаш кредитот. Со една неплатена рата ниту една банка не ти го зема станот, треба со години да не плаќаш за да дојде до тој чекор. А ако веќе присилно се наплаќа станот секако ќе ти е проценет за мн пониска сума од што реално вреди а извршител има право да ти ликвидира имот што е на твое име и без да имаш хипотека на истиот. Така да ако некој има имот на свое име не гледам зошто не би го ставил под хипотека место учество. Ако дојде ред до банкрот, извршител секако ќе ви земе се што поседувате, само ќе имате и плус потрошувачки за учество за враќање.

Е ова не сум го знаела јас, супер што сподели :)

9. ocicka2014

ocicka2014 Популарен член

Се зачлени на:
    27 јуни 2014
    Пораки:
    4.256
    Допаѓања:
    13.763
    Масмен до еаст гате, искуство или мислење?

10. bookslover

bookslover Популарен член

Се зачлени на:
    8 мај 2016
    Пораки:
    1.664
    Допаѓања:
    5.882
    Ама зборувате за стан 200.000, а тоа е веќе луксуз. Ако имаш да купиш стан од 200.000 треба да имаш и за учество.

Ние купивме стан од 90 илјади евра и ни бараа учество 13.500, и тоа е “мала сума” да земеш потрошувачки.

11. EnaEnA30

EnaEnA30 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 ноември 2020
    Пораки:
    301
    Допаѓања:
    879
    Дискусијава ми беше дека ако веќе имаш имот на свое име не мора да земеш потрошувачки за учество или кеш пари ако ги имаш да ги дадеш за тоа, кога имаш основ за банката да има “сигурност” дека ќе има начин да ги наплати парите. Тоа е поентата и на потрошувачки и на самата хипотека всушност. Дека во случај да во еден момент престанеш да го плаќаш кредитот ќе има начин да си ги врати средствата.
    Ако си зел еве 100 квадрата стан со 200.000€ кредит они не можат за 10 години ако останеш без работа и не плаќаш некое време да ти ги земат двата стана зошто ти си ја исплатил вредноста на таа сигурност што ним им треба. Ќе си го земат само едниот стан. Исто како и со потрошувачки.

Честитам за станот, саде убавини в него! :)

На pdb123 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. pdb123

pdb123 Популарен член

Се зачлени на:
    27 јули 2011
    Пораки:
    1.476
    Допаѓања:
    6.008
    Само споделив дека може да се земе кредит без учество, пошто тоа беше прашањето, а нагоре велеа дека не може :).

Инаку да, како што ми кажаа, хипотеката на другиот стан важи само додека не вратиш одредена сума од кредитот (веројатно некоја сума што кореспондира на учество), после тоа, се трга хипотеката од тој стан.