Моите се на последен спрат и немаат никаква мака. Нит течело, нит е ладно, а никој не ти тропа на глава зимно време се шетаме со кратки. Се е до градбата. Во зграфата кога протече по пороен дожд им протече на оние на 3ти, а не најгоре.
Ама ризик е, не знаеш како ќе ти се погоди кога купуваш стан на последен кат. Како штедат на материјали и се гради фушер, страв да го фати човек.
Дали има некој искуство со становите на Настел,во Ново Лисиче, зградата што е споена со Адора? Како ви изгледа населбата за живеење со мало дете? Ако има некој да сподели искуство за живеење на високо приземје.
Дали со плата од 15000 денари, може да се земе кредит за стан? У план сум да си купам лично мој стан , па ако може некој шо се разбира да ме упати малце
Не сум земала до сега кредит никаков, би било океј и ако е еднособен, до 10000€ би можела да уплатам унапред, а за жиранти незнам дали ќе имам .
Nekoi novi iskustva so Cevahir? Po kolku im e kvadrat sega? I dali ima popust ili dr povolnosti dokolku stanot se kupi kes?
850 евра/м2 видов последно. За поволности најдобро да се информираш кај нив бидејќи правилата колку што слушам се менуваат нонстоп.
Американ констракшн. @Jana06 другар на маж ми зема стан преку проектот. И ние сакавме, ама не важи за стари градби. И немаат сите банки склучено договор со владата. Многу се чека.
Колку е безбедно да купиш стан во зграда која допрва треба да се гради или моментално се гради и не е готова? Како да се осигураш дека нема да бидеш измамен? И во кои општини во Скопје е поевтин квадратот и колку е?
Мислам дека ако е во градба,се вади предимотен лист ,се вади од катастар. Се прави преддоговор со фирмата која гради. Знам веднаш на рампа КВода беа околу 1050еур.
За станбен кредит станот што го купуваш или друг имот ќе ставиш под хипотека. Не ти треба жирант, но може да ти треба кокредито барател.
Мораш малку сама да се потрудиш , во смисол, да најдеш станче кое ти одговара. Значи станот треба да е до 25 000 евра, за ти да дадеш учество 8000 евра (1/3 учество е вообичаена пракса од страна на Банките), останантите 17 000 евра на 10 години , рата со камата би ти изнесувала околу 10 000 денари месечно (нормално, ова е отприлика, зашто секоја Банка си има каматни стапки). Е сега, услови треба да се исполнат: да си вработен, да си во државна институција, за да покриваш рата од 10 000 денари треба да имаш бруто 30 000.... овие кредити на 10 години важат за потрошувачки а не за станбени, па и каматата е малку повисока. За 25 000 евра можеш да нејдеш нова градба (значи сеуште во градба) по 850 евра по квадрат во Ѓорче, Хром, Новоселски пат, Ново Лисиче... Иначе, како се оди накај Центар, така цената на квадратот расте, плус малите станови секогаш ,,држат,, повисока цена.
Потрошачки е опција за тие што не се вработени во државна фирма и не може да се задолжат на 650 год поради тоа.
За стснбен ти треба хипотека 3:1 и задолжително држсвна фирма, а за станбен треба сумата која ја бараш да надминува некој лимит.