Мислам дека најдобар сооднос имаат Охридска банка(иако сега има некои промени кај нив), 1:1.25 или 1:1.5 Проценител ти доаѓа, го проценува повеќе отколку што вреди и ти автоматски не треба под хипотека да ставаш ништо друго освен станот што ќе го купуваш.
Порано кај нив беше малку полабаво и имаа и други поволности. Сега се е сменето(шпаркасе ги купи), сега немаат ни животно осигурување на станбен кредит.
Тоа со животното и од после може да се среди, да си земеш накнадно па да ти го поврзат, не е тоа фрка. Ама немаат најповолни опции моментално..
Да да. Муабетот ми беше дека пред 1-2 години имаа најдобри понуди.... први имаа животно, имаа најнизок сооднос, ниска камата..... а сега и не се баш нешто атрактивни.
Ај ѕирни вака. Одбери стан што ти се допаѓа и збори со одговорните за градбата т.е. со фирмата. Тие секогаш имаат некоја соработка. Пример овие од илинден што ги спомнавме во лп, ми кажаа со кои банки имаат соработка.. и така повеќе поволности се добиваат.
Кажав дека сме двајца вработени, еден на државно, и дека бараме кредит, ама дека сакаме тоа што ќе го купиме треба да го ставиме под хипотека, а немаме никаков друг имот. Господинот спроти мене, ми рече, госпоѓо, не даваме кредити на лица кои немаат имот. Викам па барам кредит за да купам вика, пријатно.
Дали има некој искуство со купување на стан во новата зграда на Мулти Офис во Ѓорче Петров до Вардар? Колку се сигурни и кога треба да е готова за вселување? Било каква информација
Не би земала и за без пари да ми го даваат. Уште вода вадат, а и колку што знам под ниво на Вардар е. За 10 години кога ќе почне да тоне.. Ѓорче мафија на секој чекор згради налупани. Таа малецката во средина беше прва, после околу нејзе уште 100 никнаа. Ама тоа јас.
На таа и мислев. Плус, распрашај се по постарите Вардар пред поплавите тука му било коритото отприлика кај што е сеа асфалтираната улица. После поплавите е "преместен" таму кај што е сега. Што пари е квадрат баш во таа зграда?
И јас го знам истово како @Antolinaa Вода се вади уште навелико. До таму дошла поплавата во 72ра зашто е дупка водата таму запрела. Татко ми памти. Инаку требаше да бидат готови Март 2018та, познаник имам што ги чека. Тој датум му е во договорот. Се работи,се гради ама споро. Инаку, ги даваше по 850еур. Може има промена, не знам.