Kolku znam ne smees da go prodades,nit da go otplayis kreditot porano,zosto togas bi ti dale pòvolnosti? Toa se stanovi za lica bez imot, subvencionirani za polesno da se najde resenie.
Јас мислам дека неможе да се продава, изнајмува се додека не се отплати целосно. А за порано ако сакаш да го отплатиш ќе треба да ги вратиш сите пари што ти биле дадени како субвенција. Во тој случај искочува дека ти воошто не ти била потребна помош од државата, што е сосема во ред. За друга група граѓани е наменет проектот. Доколку сакате предвреме да исплатите, продадете стан, најубаво е обичен кредит преку банка да се земе.
Стан под хипотека не може да се продаде. Секоја банка си има одреден рок во кој не смее предвреме да се исплати станот. Во нашата банка рокот е 5 години. После тоа можеме да го исплатиме цел кредит.
Moze da se prodade zavisno od bankata. Kaj nas nema rok vo oh. Kupuvacot ke gi uplati site i hipotekata se zatvara.
Маж ми кога се распрашуваше за кредит му рекоа дека додека не се исплати кредитот станот не може да се продаде. Праша во сите банки.
Nie prethodniot stan sto go zedovme bese pod hipoteka. Ja isplakas prvo hipotekata mu go zatvaras kreditot na prodavacot. (Regulirano vo dogovor normalno). Od koga ke stigne odobruvanjeto vo bankata deka veke ne e pod hipoteka,t.e isplatena e ke si plakas ostatok.
Становите од купи куќа купи стан колку што мене ми е познато не смеат да се отуѓат нити издаваат. По мене тоа е се додека не се исплати станот. По измените за условите за финансирање т.е. субвенционирање, не смеете предвремено да го исплатите станот во периодот на првите 10 години ( просечно земено) односно додека трае субвенционирањето од државата. Банките си имаат сопствена тарифа за предвремена исплата на кредит и тоа е применливо на износот преостанат после истекот на периодот на субвенционирање. И за регуларен кредит банките применуваат одредена ставка како пенали за предвремена исплата. За стан под хипотека, нормално, може да се продаде со тоа што се бара согласност од хипотекарниот доверител ( најчесто банката). Доколку купувате стан со кредит а станот веќе има хипотека, после одобрувањето на кредитот, првично се намирува хипотеката на банката- доверител а остатокот на продавачот,а на ново се запишува хипотека од новата банка од каде сте земале кредит. Доколку истата банка се јавува како ваш кредитор и хипотекарен доверител на продавачот доаѓа само до пребивање и регистрација на хипотеката согласно новиот договор за залог и договор за кредит, а остатокот се исплаќа на продавачот.
eve na primer nie cekame veke nekoj podolg izvesen period odgovor od bankata, posto stanot pod hipoteka e na prodavacot,site negovi dokumenti treba da bidat vo red taka mi kazaa, a nekoj dogovor pismen ne e napraven mislam dogovoreno e otkoga ke odobri bankata togas da se zavrsi transakcjata.
Zdravo, dali ste zapoznati so kompleksot kosmos koj ke se gradi na kej? Ponudata mi izgleda dobra, no jas ne go poznavam Skopje i neznam dali e toa dobra naselba?
Дали е безбедна, инфраструктурата како е во околината, дали е чисто... дали вие би купувале во тој дел на градот?
Zdravo dali poznavate nekoj sto ima kupeno stan vo kisela voda potocno 11ti oktomvri posledna 4ka, gledam se gradi zgrada pa me interesira nesto okolu nea. Fala1
Zdravo, Uplativ stan vo gradba vo aerodrom. Vo preddogovorot stoi "danokot na promet presmetan za prodavacot od grad Skopje - sector finansii treba da go plati kupuvacot". Dali nekoj ima kupeno nov stan I dali znae kolku bi iznesuval danokot na promet za 50m2?