3 % vo zavisnost od kupoprodaznata vrednost odnosno pazarnata vrednost ( vo slucaj da e mn niska cenata, opstinata si Ima mehanizmi, kategorizacii za utvrduvanje) na stanot. Pozdrav
Kolku znam stanot ako e vo gradba (ili 3(5)god od posle izgradba) ,treba da go plati investitorot. Zasto ti si prviot sopstvenik. Danok treba da plakas ako e od fizicko lice ili nad 3 ili 5god ne se sekavam tocno. Zosto takva stavka ti stoi? Koj ti go pravese dogovorot? Nivni advokat?
Da nivni advokat i jas koga prasav mi rece toa e danok na promet koj go presmetuva opstinata I ke bide okolu 2000 do 3000 mkd. Ne znam dali e toa tocno..pa mi trebase info ako nekoj znae...da ne ispadne potoa mnogu poveke.
Ne bi rekla danok na promet e 3%od celolupnata suma na kupoprodazen dogovor. Tocno opstinata go opredeluva ama ne e 2000 3000den. Moze 2000ev da e a denari jok.
Данокот е во денари кога веќе станот е купен. Се плаќа на годишно ниво. А кога купуваш е во евра (пресметано во денари). За нов стан данокот го плаќа инвеститорот.
Danok na promet e toj koj se plaka na kupoprodazna cena. Danok na imot se plaka ednas godisno i e suma zavisna od poveke faktori. danokot na promet presmetan za prodavacot od grad Skopje - sector finansii treba da go plati kupuvacot". Danok na promet stoi ne na imot.
вака оде тоа лице од општина проценител ке процене колку вреде тој стан и на таа сума плакаш 3 посто за сите е така за тие 2000*3000 денари што ти ги спомнале се за годишен данок шо си плакаме сите
Согласно законот за даноците на имот, данокот на промет го плаќа продавачот, освен ако поинаку не е определено со договорот. Данокот на имот се плаќа секоја година, во висина од 0.1% до 0.4 % ( зависно од општината) од проценетата вредност на недвижноста. Тој данок го плаќа сопственикот. Новите градби, доколку се изврши продажба во рок од 5 години, имаат повластена стапка на ДДВ (5%)
Se javiv kaj prodavacot ...Znaci se rabotelo za danok na promet za zemjisteto pod zgradata a ne za stanot I toj danok skoro sekogas go plakal kupuvacot I bil od 2000 do 6000mkd. Koga se raboti za nova gradba e oslobidena od danok na promet za nedviznosta...nema 3% kako sto nekoj spomnaa Vo sekoj slucaj fala na mislenjata
Немој да уплаќас пари за данок на имот, се имам распрашувано за ова, пошто си прв газда ти данокот не го плаќаш туку инвеститорот. ПОсле тоа ако решиш да го продадеш тогаш купувачот плаќа данок.
Како отприлика би одела уплатата на стан кој треба да е готов до крај на годинава? Прашањето ми е , дали сега 40% па после да барам кредит 50% и да го уплатам, и на крај кога ќе биде готов, 10те%. Или може на почетокот помалку? Станува збор за нов стан и ми е страв да не ме излажат на крај, нешто да не е како што треба, а јаа голем дел ќе уплатам.Фала.