Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Купување стан

Дискусија во 'Дом' започната од rajna-vojvoda, 20 февруари 2012.

1. Maja92@

Maja92@ Истакнат член

Се зачлени на:
    14 ноември 2019
    Пораки:
    605
    Допаѓања:
    959
    Нов стан е , го купуваме од инвеститор
    Тоа ме интересираше колкави се нотарски трошоци околу заверка на договорите , има и договор со банката што го заверуваме на нотар кога ќе биде одобрен кредитот, меници апликации

2. NPN

NPN Истакнат член

Се зачлени на:
    29 април 2015
    Пораки:
    448
    Допаѓања:
    487
    Јас за стан од 50кв, за заверка на преддог платив 1200ден, за дог за хипотека 20.000. И за главен дог очекувам мин 10.000 ден.

На Maja92@ му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Maja92@

Maja92@ Истакнат член

Се зачлени на:
    14 ноември 2019
    Пораки:
    605
    Допаѓања:
    959
    А во банка за апликација веројатно до 1000 ден , меница 500 ден?

4. NPN

NPN Истакнат член

Се зачлени на:
    29 април 2015
    Пораки:
    448
    Допаѓања:
    487
    Да да, во банка ситни трошоци. 1000 осигурување, 350 апликација и 500 меница мислам.

5. Maja92@

Maja92@ Истакнат член

Се зачлени на:
    14 ноември 2019
    Пораки:
    605
    Допаѓања:
    959
    Супер , да бидам спремна хаха
    Значи отприлика 500 евра дополнителни трошоци
    Фала ти многу

На NPN му/ѝ се допаѓа ова.
  6. NPN

NPN Истакнат член

Се зачлени на:
    29 април 2015
    Пораки:
    448
    Допаѓања:
    487
    И за адвокат 8.000 ден. Зависи од вредноста на станот. До 3.000.000 ден. е 3.900 ден за преддог и исто толку за дог.

7. Rosa123

Rosa123 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 јуни 2020
    Пораки:
    89
    Допаѓања:
    27
    Искуства со Голден Арт?

8. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.619
    Допаѓања:
    13.898
    Дали знаете нови четворособни станови во Кисела Вода, Пржино, Црниче? Конкретно невселен, нов од инвеститор барам, ама такви ретко има на огласи, а не знам како да најдам кои фирми продаваат.

9. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.166
    Допаѓања:
    177.101
    Ја гледав зградата,татко ми вика ко касарна е во превод грда.:D
    Внатре становите сите ги разгледав и ниту еден не ми се допадна бидејќи сакам поголема спална и простор за плакар,овде е или кујната тесна или купатилото, нацртот не им е добар а цената од квадрат висока. За таа цена мислам има подобри станови.

Сепак фала што сподели.

На Mami3 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    9.192
    Допаѓања:
    12.952
    При купување на стан на што да се внимава и како за своите пари да добиете максимум? Ако купувате на старо, како да не бидете измамени? Кога се врши плаќањето, по потпишување на договор сигурно и дали тоа секогаш е со префрлање на пари од транскациска на трансакциска?(Знам една што пред некоја година продаваше стан, и купувачите и рекоа донеси ги вечер парите во кеш). Колку има дополнителни трошоци, адвокати, префрлање, што се треба да се префрли итн?

11. Rosa123

Rosa123 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 јуни 2020
    Пораки:
    89
    Допаѓања:
    27
    Здраво, дали може некој да ми каже искуства со стан на северо исток во кои периоди од денот има сонце, дали е светол стан и слично? Сакаме да земеме стан на североисток ама ова ми е многу битно прашање

На Mami3 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. NPN

NPN Истакнат член

Се зачлени на:
    29 април 2015
    Пораки:
    448
    Допаѓања:
    487
    Само насабајле малку ќе има сонце. Југ, исток е најдобро за сонце. Цел ден има. Или југ, запад исто.

На јolene му/ѝ се допаѓа ова.
  13. vidoviks

vidoviks Истакнат член

Се зачлени на:
    3 февруари 2015
    Пораки:
    12
    Допаѓања:
    13
    за помалку од месец дена од потпишување на главниот договор, и тоа во време на корона

На tina2018 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. NPN

NPN Истакнат член

Се зачлени на:
    29 април 2015
    Пораки:
    448
    Допаѓања:
    487
    Со кој инвеститор ако може да кажеш?

15. јolene

јolene Популарен член

Се зачлени на:
    20 септември 2017
    Пораки:
    1.713
    Допаѓања:
    7.735
    Еднаш живеев во стан под кирија кој беше ориентиран кон североисток и башка на приземје. Сонце не видов. Светлина немаше исто така. Може на некој повисок спрат нема да се осеќа толку многу. Ама јас важно едно знам. Никојпат повеќе несакам да живеам во стан на приземје, уште помалку во стан кој лежи на североисток.
    Се смрзнав во тој стан и едвај чекав да се исселам.
    Башка што сметки за струја и греење ми беа повисоки од сега, кога живеам во дупло поголем стан.
    Колку сака да има добра изолација, таков стан е убав само за лето. Во останатите сезони особено во зимо, како што е краток денот, сонце ретко ќе имаш дома.
    Сега живееме во цел спрат од куќа. Собата од североисток е најмала и тоа ни е всушност работната соба. Пак е поладна од дневната која е барем четири пати поголема. Зборам кога не пуштам парно. Нормално кога пуштам парно, а куќата има добра изолација не се приметува.

На Mami3 и cresa-jagoda им се допаѓа ова.
  16. vidoviks

vidoviks Истакнат член

Се зачлени на:
    3 февруари 2015
    Пораки:
    12
    Допаѓања:
    13
    Со Офис ком, зграда во Аеродром на Пандил Шишков. Преддоговорот го потпишавме во мај 2019, со краен датум 30.04. 2020. Го потпишавме главниот договор на 15.05.2020, и дента се вселивме, а скоро цела зграда веќе беше вселена и со имотни листови. Ние нашиот имотен лист го добивме околу 2-3 недели по потпишувањето. Штета сега се уште немаат активна зграда за продавање, инаку презадоволна сум од овие формалности.

На cresa-jagoda, Tanjamm и NPN им се допаѓа ова.
  17. kate28

kate28 Истакнат член

Се зачлени на:
    16 јуни 2013
    Пораки:
    43
    Допаѓања:
    15
    Zdravo edno prasanje, kupivme sega stan od 92m2, istiot iznesuva 84000eur, od koi 14000eur gi dadovme vo gotovo, a 70000eur na kredit. Ova ho pisuvam poradi toa sto mislam deka jma vrska so notarskite trosoci...Prasanjeto mi e kolku notarski trosoci imam jas, kje ima samo eden potpisnik od nasa strana, t.s. soprugot. Nekoj mi kazuva plakjas za hipoteka okolu 50p eur. Ve molam za odgovor dokolu nekoj znae. Fala

18. kate28

kate28 Истакнат член

Се зачлени на:
    16 јуни 2013
    Пораки:
    43
    Допаѓања:
    15
    Prodadeni se site, kolku sto znam jas, bidejki i jas prasuvav.

19. NPN

NPN Истакнат член

Се зачлени на:
    29 април 2015
    Пораки:
    448
    Допаѓања:
    487
    Јас за стан од 50кв. Пола на кредит, пола мои пари, платив 20.000 ден за нотар за дог за хипотека. Искрено нз како сметаат. Станот го купив од инвеститор.

20. kate28

kate28 Истакнат член

Се зачлени на:
    16 јуни 2013
    Пораки:
    43
    Допаѓања:
    15
    Znacibhas da si plahiram okolu 40000 den...ne znam ni jas kako presmetuvaat. Znam deka mi treba okolu 6000.00mkd za notar j plus ovaa hipoteka.