Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Купување стан

Дискусија во 'Дом' започната од rajna-vojvoda, 20 февруари 2012.

1. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.070
    Допаѓања:
    225.460
    јас лани декември требаше во нивен стан да сум вселена.
    зградата уште се гради :rofl:

2. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.797
    @Rosa123 Пункт инвест се вика фирмата. И јас сум заљубена во зградичките ама сега почнаа да градат повисоки згради и не ми се свиѓаат. Оние првите со дворчиња се најубави ама сите се продадени.

3. riba79

riba79 Популарен член

Се зачлени на:
    3 февруари 2010
    Пораки:
    1.515
    Допаѓања:
    5.613
    Zdravo.Sakame da kupime stan so ucestvo i ostatokot na kredit.
    Me interesira dali treba preddogovor da se napravi za da se bankata dade kredit ili moze direktno so dogovor od notar?

На Katecentar му/ѝ се допаѓа ова.
  4. LadyR

LadyR Популарен член

Се зачлени на:
    27 јуни 2012
    Пораки:
    2.282
    Допаѓања:
    7.805
    Се уплаќа капар/учество, се прави преддоговор кај нотар, и со преддоговорот се аплицира за кредит. Се чека да се одобри кредитот, и се прави главниот договор.

На riba79 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. riba79

riba79 Популарен член

Се зачлени на:
    3 февруари 2010
    Пораки:
    1.515
    Допаѓања:
    5.613
    Dali po 250 evra se plakjaat preddogovorot i dogovorot kaj notarot?

6. NPN

NPN Истакнат член

Се зачлени на:
    29 април 2015
    Пораки:
    447
    Допаѓања:
    486
    Зависи од м2 на станот, колку страни го потпишуваат итн. Јас платив 20.000 за стан од 50м2 купен од инвеститор. За преддог ова.

7. Katecentar

Katecentar Активен член

Се зачлени на:
    6 јануари 2021
    Пораки:
    30
    Допаѓања:
    29
    Zdravo nova sum ovde kazete mi nesto poveke za golden art kasnat li so rokovite za vseluvanje kakvi se sto se ako moze poveke informacii isto ako nekoj znae za sanik gradat li kako treba ima li zadovolni od niv

8. Katecentar

Katecentar Активен член

Се зачлени на:
    6 јануари 2021
    Пораки:
    30
    Допаѓања:
    29
    Golden art mi licat ko dosta pokvalitetni ama 2022 sredinata ke bidat gotovi a sanik imam ponuda za vednas vseliv ama vnatresnite zidovi se so gips karton i malku kvalitetov mi e sumnjiv ve molam za iskustvo mislenja i ako mozete da mi kazete uplakanje vo gradba vo vreme na korona i svetski politicki nemiri dali mozevda vlijaaat da ne se odrazi nesto loso uff neznam sto da pravam ajde nekoj poiskusni ve molam kazete mi golden art da cekam 2022 ili sanik odma da go zemam plssss

9. mira.mira

mira.mira Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2016
    Пораки:
    1.077
    Допаѓања:
    7.356
    Vo kriza poradi korona ne bi uplakala neizgraden stan.Mene lichno mi e mnogu rizichno.No ako od Sanik ti se nesto somnitelni vo gradba baraj drugi izgradeni.

На LiliBoz и Katecentar им се допаѓа ова.
  10. Katecentar

Katecentar Активен член

Се зачлени на:
    6 јануари 2021
    Пораки:
    30
    Допаѓања:
    29
    Ke moze li uste nekoe mislenje golden art da uplakam i da cekam do 2022 ili sanik gotov koj mi se somnitelni vo kvalitet imaat vnatresni pregradni gips karton ve molam spodelete poveke iskustva

11. mira.mira

mira.mira Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2016
    Пораки:
    1.077
    Допаѓања:
    7.356
    Ne treba da se brza vo odlukata, vidi I drugi stanovi, pobaraj I drugi izveduvachi.

12. doubleg

doubleg Популарен член

Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    285
    Допаѓања:
    4.406
    Купување стан е многу сериозна одлука. Не брзај. Немам конкретен совет за фирмиве, но од лично искуство, за голема работа одлуки не се носат набрзина. Запознај се лично со проблематиката, излези на терен и биди досадна со прашањата. Стан купуваш, не тостер.
    Со среќа и полека, умно.

На LiliBoz и Katecentar им се допаѓа ова.
  13. tripl6

tripl6 Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јуни 2019
    Пораки:
    307
    Допаѓања:
    206
    нема да се врзете за станот, може утре да го продадете ако не ви одговара цените растат.

14. Katecentar

Katecentar Активен член

Се зачлени на:
    6 јануари 2021
    Пораки:
    30
    Допаѓања:
    29
    Bogami ziveam vo cair i daj boze nesto da mi se pogodi vo nasive naselbi zs so indijanci ne se zivee ne mi e dojdeno do kupi preprodaj so dete sum

15. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.797
    А овие згради што ги спомнувате имаат каталог да се разгледаат становите или на лице место само може да се види? Ако може некоја да ми пушти линкови. Фала

Јас моментално гледам во Космос многу сакам на таа локација ама некако на секој стан наоѓам недостатоци. Не знам дали е до мене или стварно немаат убав распоред.

16. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.797
    Ја дозна цената?

17. NPN

NPN Истакнат член

Се зачлени на:
    29 април 2015
    Пораки:
    447
    Допаѓања:
    486
    Неее. Ама не прашував за мене. Може на фб да имаат, види.

На Jana06 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. LadyR

LadyR Популарен член

Се зачлени на:
    27 јуни 2012
    Пораки:
    2.282
    Допаѓања:
    7.805
    @Katecentar Сите згради скоро ги градат веќе на ист принцип - гипс картони, сендвич систем се внатрешните ѕидови.

@riba79 Оддели си 500 евра трошоци за нотар и адвокат.

@NPN Јас кога прашував пред месец време ми рекоа од 950 па нагоре, зависно од спрат.

На NPN и riba79 им се допаѓа ова.
  19. Noemi

Noemi Популарен член

Се зачлени на:
    7 април 2010
    Пораки:
    2.284
    Допаѓања:
    8.591
    Преддоговор е договорот што го изготвува адвокат и чини околу 1500-3000 денари, ако го прави ваш адвокат, или ако го прави адвокат на инвеститорите тие си го подмируваат.
    Го носите тој договор на нотар и го потпишуваат сопственикот/сопствениците, инвеститорот/продавачот.
    Тој договор се прави пред било што друго, и чини околу 2000/3000 заверката на нотар со заверен договор и имотен лист се оди во банка и понатака ќе ве советуваат кога да се уплаќа учеството и целосната сума, зависно како ќе си наведете во преддоговорот.

Улаќање на учество без преддоговоро и изваден имотен лист или предбелешка никако!!!

Од 2008ма, после скандалите со продавање еден стан на 4 семејства е воведено задолжително заведување во катастар на име на потенцијалните купци по потпишување на преддоговор. Тоа го прави нотарот.

На riba79 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. riba79

riba79 Популарен член

Се зачлени на:
    3 февруари 2010
    Пораки:
    1.515
    Допаѓања:
    5.613
    Ti blagodaram mnogu.