Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Купување стан

Дискусија во 'Дом' започната од rajna-vojvoda, 20 февруари 2012.

1. Freya123

Freya123 Истакнат член

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    422
    Допаѓања:
    234
    Ме интересира дали се ок инвеститорите... искрено прв пат слушам за нив. Дали се коректни, се придржуваат ли до договори итн. И дали и самата зграда е квалитетна. Знам дека имаат уште една две згради направено, ама не знам дали се задоволни луѓето што купиле стан од нив. На интернет нема ништо за тие згради, некој да се пофали или пожали.

2. Mr. Scratch

Mr. Scratch Истакнат член

Се зачлени на:
    14 јуни 2020
    Пораки:
    516
    Допаѓања:
    4.019
    Рокот за изведба на зградата е до 31.03.2022, но работите се изведуваат поприлично брзо и се предвидува крај на изведбата до Нова година. Цената е 1100€/м2. Добро е тоа што помеѓу собите имаат цигла.

На Freya123 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. kate28

kate28 Истакнат член

Се зачлени на:
    16 јуни 2013
    Пораки:
    43
    Допаѓања:
    15
    Fala za informacijata, ama jas kolku sto se rasprasav, danokot e ide na kupoprodazna cena, tuku po kvadratura, i grad Skopje si jma poseben cenovnik za vnatresna kvadratura, terasa i garaza.

4. Entrepreneuer

Entrepreneuer Активен член

Се зачлени на:
    22 март 2021
    Пораки:
    9
    Допаѓања:
    1
    И како заработувате пари за станови или пак преку кредит купувате ?

5. Noemi

Noemi Популарен член

Се зачлени на:
    7 април 2010
    Пораки:
    2.284
    Допаѓања:
    8.591
    @kate28
    За различно сме збореле. Тоа твоето е данокот на имот секоја година што се плаќа, ќе ти стаса плико на адресата. Зависи и од тоа дали живееш во тој стан, ако не се водиш на таа адреса, а е на твое име станот данокот е поголем. За куќа во внатрешноста од 500кв и две гаражи плаќаме околу 2000ден.
    Јас зборев за данок што се плаќа еднократно на општината при купопродажба, тој е 3-5%.
    Тендери, црни бизниси :bandit:

6. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    9.106
    Допаѓања:
    12.838
    Со еден познанин зборевме и вели дека да се купи стан на старо воопшто не се исплати. Вистина е така? Што мислите? Искуства? Демек се исплати во изградба да се уплати кај инвеститор.

7. Emotional123

Emotional123 Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    8.591
    Допаѓања:
    40.021
    Што ти е па на тебе гајле?
    Гледај ти како ќе си заработиш.
    Балканска работа

На black-angel му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Entrepreneuer

Entrepreneuer Активен член

Се зачлени на:
    22 март 2021
    Пораки:
    9
    Допаѓања:
    1
    Јас прашав за совет како заработуваат пари за стан, имам 20год па треба во иднина и јас да заработам пари за стан затоа прашав не е хејт или тролл.

9. Emotional123

Emotional123 Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    8.591
    Допаѓања:
    40.021
    Да, да важи.
    Значи гледајте си своја работа. Не знам како не ви е срам да прашувате како заработувате.

На Noemi и black-angel им се допаѓа ова.
  10. Cherry333

Cherry333 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2019
    Пораки:
    2.507
    Допаѓања:
    7.382
    Чувај од плата додека можеш за учество да собереш, другото со кредит. Обичните смртници вака купуваме.

На tina2018, S.J.Parker, Tanjamm и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  11. Mami3

Mami3 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јануари 2020
    Пораки:
    1.669
    Допаѓања:
    2.812
    Na 20 godini... hmmm...
    Da pogodam.... stanuvas sabajle i odis vo banka... ti kazuvaat sto ti treba od dokumenti ,ti sekako veke imas dovolno iskustvo odis na rabota i baras plata 30+.. se vrakas doma vadis zastedata od praseto -kasicka i nareden den#uplakas pola pola ucestvo/kredit...a so taa plata pa i treba da bide za pobrzo ne za 20 30 godini!!!

Kako... vo realen realen zivot!!!... zemas kredit na pr. 50000 i vrakas 100000 za 20 30 godini... toa znaci da se treses na rabota da ne zagubis rabotna pozicija... da kalkuliras sekoj mesec trosoci,deca, potrebi.. neplanirani milionski trakataski koi nikogas gi nemas na domasen esap!
    Da ne ti tekne na boleduvanje ako imas bronhit i 39 40 temp... da ne spies so denovi.. noki... godini...bez da mislis "a sto ako eden od nas ne daj Boze umre!?!..." i taka vo krug sekoj den$

На tina2018, TrinityNeo, S.J.Parker и 4 други им се допаѓа ова.
  12. Forca

Forca Популарен член

Се зачлени на:
    21 февруари 2016
    Пораки:
    767
    Допаѓања:
    2.087
    Единствено што можам да ти кажам е вистински и пријателски совет, со оглед дека имаш 20 години, и сега ти е време за студирање, најискрено те советувам насочи се кон ИТ технологиите, без разлика дали ќе бидеш утре девелопер, или административна поддршка, и слично, ти го кажувам најискрено побарувачката за работна сила е огромна, и уште ќе расте во наредни години, а понудата на работна сила е мала особено овде во мк, професијата ми овозможила да учествувам застапувајќи ги моите странки во преговори со странски работодавaчи од ИТ секторот при засновање на работен однос, и кажувам најискрено нето плата се движи од 1000 евра до 3000 евра во зависност од работната позиција и искуството, и други фактори кои сепак ги задржувам да не ги откријам заради природата на мојата професија.

Немој да се насочуваш кон економија и право, пазарот е презаситен, исто важи и за медицина.

Како вработена во ИТ секторот ќе можеш да си дозволиш убав и пристоен живот, и воедно нема да му ја мислиш за плаќање на рата од станбен кредит ќе можеш комотно да си плаќаш, и ќе ти се отвори можност веднаш за година дена преку станбен кредит да си купиш стан кој за 10тина години би го исплатила, со ниту една друга професија овде во мк не можеш да си го дозволиш ова што ти го пишав погоре, затоа што си 20 годишна затоа вака ти пишувам отворено и искрено.

Во секој случај ти посакувам среќа и што побрзо да си купиш сопствен стан. :)

На tina2018, Tanjamm, Anilove и 2 други им се допаѓа ова.
  13. kate28

kate28 Истакнат член

Се зачлени на:
    16 јуни 2013
    Пораки:
    43
    Допаѓања:
    15
    E pa da, danok sto se plakja ednokratko e danok na promet, a danok na imot se plakja sekoja godina. Mene za ed iot stan mi e okolu 2000 den, a za vtoriot stan kje vidime. Kako i da e, ednokratniot danok vo Aerodrom... a 84000 eur, mu doagja 2500 eur, a na kvadratura okolu 2359 eur....Pa kje vidime sto kje iskoci na krajm Sepak ti blagodaram.

Mora da imas gotovina ili kredit. A i da zimas kredit mora pak da imas gotovinam. Gotovina za ucestvo, a ako ne go kupuvas od in estitor, gotovina za solem izacija, advokat i osiguruvanje....i plus da si go opremis

Moram da ti odgoboram. Se slozuvam so tebe, megutoa jas imam ekonomski zavrseno i pritoa imam mn dobra rabota so mn dobra platam Imam 35 godini i dve deca i dva stana kupeno, edniot 48 m2 i vtoriot 92m2...Sakam da kazam, daj boze site da imame, ama treba i nie da se potrudime. ..jas rizikuvav, menuvav rabotni mesta dodeka da dojdam do ova kade sto sum sega. Pozdrav.

Da, sekako poisplatlivo e da se kupi nov stan.Zosto? Bidejki ako kupis star stan, sekako kje treba da menuvas ili renoviras.E sega koga renoviras ne mozes da odis so 10000eur i tolku,bidejki ne znaes sto popatno kje iskoci. Sekogas, znam od drugi sto renovirale ako planirale 10000 eur, na kraj si platile 15000 eur. Po moe,kupi si stan na novo.

I uste nesto, cenata na m2 vo gradba i gotov objekt ti e ista. Nema kako porano vo gradba, ajde 950 eur. Ova ti go kazuvam bidejki jas sega kupuvav stan, i nemase kade ne se javiv, tie sto bea vo gradba bea od 1150 do 1250 eur. Razlikata e bo toa sto ako imas kes, moze da gi davas , dodeka se grafi, 40%, pa 30% i ostatokot so kluc na raka, a ako zimas kredit ja cekaat sa o postapkata, sto znaci 1 mesec.

Последна измена од модератор: 27 март 2021
    На Forca, Tanjamm и WildMk им се допаѓа ова.
  14. попкек

попкек Истакнат член

Се зачлени на:
    22 февруари 2021
    Пораки:
    246
    Допаѓања:
    239
    Чекајте малце, ептен сум збунка сега. Нели некој тука кажуваше дека данок се плаќа ако го купуваш станот од физичко лице, а од инвеститор не, освен данок на имот кој се плаќа годишно,друг данок за нов стан од инвеститор, не се плаќа.

15. kate28

kate28 Истакнат член

Се зачлени на:
    16 јуни 2013
    Пораки:
    43
    Допаѓања:
    15
    Da,dokolu kupuvas od investitor e plakjas danok. Nie zemavme od stan, megutoa od fizicko lice,a on go ima zemeno na kompenzacija,zatoa plakjam danok na promet na nedviznina. A danok na imot e druga rabota, i toa se plakja ednas godisno.

На попкек му/ѝ се допаѓа ова.
  16. kate28

kate28 Истакнат член

Се зачлени на:
    16 јуни 2013
    Пораки:
    43
    Допаѓања:
    15

17. truffles

truffles Истакнат член

Се зачлени на:
    15 јуни 2017
    Пораки:
    352
    Допаѓања:
    495
  18. JonyBravo

JonyBravo Популарен член

Се зачлени на:
    14 март 2015
    Пораки:
    548
    Допаѓања:
    2.142
    Interesno e prasanjeto za kupuvanje na star ili nov stan osobeno imajki go predvid kvalitetot na gradbata a i cenite na novite stanovi ( vo gradba/izgraden).

So ogled deka ima clenovi koi baraat podolgo vreme stan, sobiraat informacii ili pak veke kupile stan, bi ve zamolil, na edno mesto, da se sublimiraat prednosti i nedostatoci za kupuvanje na star nasproti nov stan.

Se nadevam deka ke bide korisno za poveketo clenovi i ke pomogne za polesno donesuvanje na odluka kon shto da se nasoci vnimanieto.

19. baby-star

baby-star Популарен член

Се зачлени на:
    8 февруари 2012
    Пораки:
    2.473
    Допаѓања:
    10.909
    Здраво заинтересирана сум за купување стан околу Влае, Хром, Ѓорче.
    Дали одприлика знаете колку се движи квадратот за новоградби.

20. tripl6

tripl6 Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јуни 2019
    Пораки:
    307
    Допаѓања:
    206
    Горче, 850-950
    Хром 950-1000
    Влае 950-1100

На baby-star му/ѝ се допаѓа ова.