Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Купување стан

Дискусија во 'Дом' започната од rajna-vojvoda, 20 февруари 2012.

1. truffles

truffles Истакнат член

Се зачлени на:
    15 јуни 2017
    Пораки:
    352
    Допаѓања:
    495
    Цените на становите во скопје се исти од 2008 година, а одтогаш цените на се друго се дуплирани како што и платите се дуплирани и материјалите за градба се дуплирани. Сега е право време за купување. Може да се рече дека тогаш беа напумпани но сега во моментов е најповолно д асе купи стан од било кога во минатото.

2. monik55

monik55 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2015
    Пораки:
    7.982
    Допаѓања:
    59.651
    Сигурна си дека се исти цените?
    Па во Кисела вода тоа време беа 850 900 евра квадрат.
    Сега најефтино е 1050 евра.
    Гледам и Ѓорче нагака и таму е скоро 1000 квадрат.
    Гледав во еден комплеск лани било 850 квадрат сега 990.
    Така да цените си растат.

На buba4e89 и WildMk им се допаѓа ова.
  3. Dust

Dust Game Over

Се зачлени на:
    27 септември 2011
    Пораки:
    11.759
    Допаѓања:
    172.997
    Како да не, исти..
    Околу 2008 имаше новоградби по Аеродром и К.вода по 900 евра.. особено К.В ...Кај Борис татко ми купи нов стан по 850 евра м2 отприлика тоа време.
    Сега Елена Лука во онаа пустелијата на главна улица каде што ништо нема околу и скоро речи не е ни во К.В туку во 11окт е по 1150+ евра..

За споредба, во строг центар на Солун братучед мој купи стан по 1850 евра од м2 а кај нас во Биси се по 1400 евра..во Карпош. Не е ни Центар..

На TarantulaA, WildMk, simonce97 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  4. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    9.106
    Допаѓања:
    12.840
    Многу се расфрлате со зборот комплекси. Не можам да не забележам ако некој нон стоп на работа си ги збори кредитите, и како тоа купува во Шутка, оди со штеповани фармерки, денес јадела кифла од 25 денари, утре од 20 денари. Не ги терам јас да зборуваат. Напротив мислам дека на работа не ни треба да се прават или што помалку да се прават приватни муабети. И не мислам дека е лесно во Македонија да отплаќаш кредити. Работните места се несигурни, платите никакви. Работа плус е ок, но тоа одзема плус енергија и време, а доколку некој има семејство не може да се посвети на тоа, оти дома го чекаат деца.

5. simonce97

simonce97 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јуни 2020
    Пораки:
    65
    Допаѓања:
    67
    Воопшто не се исти цените од пред 10 години и сега. Сега е доста поскапо.
    Знам за Кисела Вода, моите купија стан кај Рампа по цена од 950е/м2, а сега сите згради што се на Рампа се движат најефтино од 1050 до 1150.

Тогаш имаше и разлика ако купуваш во градба или изграден.
    Во градба 920е, израден 950.
    А сега цената е иста и во градба и изграден...

Дури слабо се наоѓаат веќе изградени станови, па да идеш да гледаш.
    Секаде се распородаваат во градба, во која фирма и да се јавиш ти кажуваат дека зградата ќе биде готова за една година а становите 70% се распродадени.

На Spiritus, WildMk и Tanjamm им се допаѓа ова.
  6. Antolinaa

Antolinaa Популарен член

Се зачлени на:
    2 октомври 2012
    Пораки:
    2.897
    Допаѓања:
    18.091
    Аман бе луѓе и до ова стигнавте?
    Да броите некој шо јадел?

Прво- немам кредит.
    Денес можам и со ѓеврек од 10-15 ден.да поминам, можам и со нешто од дома зготвено.
    Зошто еве не сметам дека имам потреба да фрлам секој ден 150 денари за фуд деливери, хамбургер затоа шо не јадам, пици и тракатанци слични на тоа.
    Поарно ми е едно пециво и јогуртче, или од дома да зготвам и да јадам.
    Јер ако дадам 150 денари на работа за оброк тоа значело од богатите сме (facepalm)
    Цезар ќе го платам 220, а за 220 ќе купам намирници и од дома 3 дена ќе носам цезар.
    Ама пуста сиромаштија глупи сме ние од дома шо носиме.

Какви размислувања, бог да чува(facepalm) Од вакви закоравени мислења сме таму кај што сме.

Се извинувам за оффтопик ама не можев да се воздржам.

На mssuniquee, Doozy, Elen4e_sonce и 15 други им се допаѓа ова.
  7. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    9.106
    Допаѓања:
    12.840
    Абе ме читаш ли ти? Од каде јас знам кој има кредит дома. Самата колешка секој ден не масираше цел колектив на работа како тоа има кредит, трошоци, како е домаќинка, одговорна, штедлива, а со тоа пола работно време не работеше и шефот ја сожалуваше и толерираше, додека имаше и ок луѓе кои си молчеа и си бркаа работа, а добиваа откази. Малограѓански се нејзините муабети „ееејј јас имам кредит, вчера јадев кифла од 25 денари, денес купете ми од 20 денари, морам да штедам. Еејјј, штепорани фармерки носам меѓу нозе, морам кредит имам, земете и вие кредит па ќе видите како е. Ејјј, ние барем сме надежни, градиме, вие барајте си некој се на готово да има, не како мене“, „маж ми има едвај три кошули, една ветва, друга мала му е веќе, и една што му е ок“.,. И мене ќе ми беше драго вакви лица да не примаат воопшто на работа. Додека ние младите се убивавме од работа, таа само си кукаше, кодошеше, кажуваше како е сирота и и требаат пари. Денес стана шефица, сега е таа надредена за некои луѓе во една друга фирма, па сега видете каква клима за напредок има во Македонија. Единствено моите уши се криви во целава ситуација, друга вина не гледам кај себе.

8. Antolinaa

Antolinaa Популарен член

Се зачлени на:
    2 октомври 2012
    Пораки:
    2.897
    Допаѓања:
    18.091
    Да,да малограѓански се нејзините муабети, ама ова што ја развлекуваш женава овде по форумов, каде што може и е член и чита не е малограѓански. (y)

Каква клима за напредок има?
    Од ептен големи душебрижници дали јадела Стојна ѓеврек, кифла од 20/25 ден, дали фармерките и биле штеповани, дали кошулата и била од Шутка или Томи Хилфигер, ептен прекрасна клима имаме за напредок. Просто цветаме од такви.
    И не е прв пат еве конкретно овде на темава да приметам дека вака коментираш и на други теми сум приметила.
    Крива била Стојна што земала кредит, па сега бидејќи работи за 15.000 се стиска и гледа крај со крај да врзе и да плати рата за кредит.

Дај гледајте си ги дворовите ваши.

На Doozy, Elen4e_sonce, baby-star и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  9. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    9.106
    Допаѓања:
    12.840
    Поентата на крајот на краиштата е дека не е лесно со македонска плата да враќаш кредит. Такви сигурно има многу низ државата. Такви луѓе не треба да се примаат на работа, непродуктивни, и само муабети за кредити, породување итн. Јас сум за приватни работи да не се зборува на работа. На работа се оди да се заработи, не за друго.

10. Antolinaa

Antolinaa Популарен член

Се зачлени на:
    2 октомври 2012
    Пораки:
    2.897
    Допаѓања:
    18.091
    Ајдееее сега и да не се примале на работа оти имале кредити и збореле за пораѓај. Во ред.
    Како ќе заработат ако не одат на работа? Како ќе го отплатат тој кредитот? Што врска има пораѓајот? Забрането е да се збори за тоа на работа?
    Не можеш да ми/му/ни забраниш за што да зборувам(е) на работа. Ако ти не сакаш не зборувај.
    Пак викам, гледај си за тебе. Ако одиш на работа да заработиш само, што слушаш што кажала дотичната од погоре? Или интересно е вака Стојна ко ќе збори идела вака, јадела така на работа, па водите есапот одма загрижените.

На Elen4e_sonce, IRBBB, WildMk и 2 други им се допаѓа ова.
  11. Noemi

Noemi Популарен член

Се зачлени на:
    7 април 2010
    Пораки:
    2.284
    Допаѓања:
    8.591
    Има тема Кредити и Проблеми на работното место. Таму жалете се од колешки и нивните кредити.
    Темава е за конструктивни коментари, искуства и совети, јас пред пола година двапати ја разлистав и доста ми помогна, како и советите на некои членки.

Како инвестиција стан искрено не би купила моментално. Дуќан да, ама стан не би.

На Doozy, WildMk, kolovoz и 3 други им се допаѓа ова.
  12. Bridget

Bridget Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2013
    Пораки:
    9.692
    Допаѓања:
    134.924
    Не е Тања едина што слушала вакви муабети па сега да пази да не напише на форум пошто оговарање ќе било. Ниту име ниту презиме напиша па да не е соодветно во темата. Не било нејзина работа да кажува кој за што си збори на работа, ама таа треба да пази што збори |( За што сака може да пишува.
    Истите муабети сите сме ги слушале „во маркет не сум била, од маалската продавничка купувам и често на вересија, море немам видено, два дена на езеро со броени пари, чевли 10 години не сум купила, детето алишта од братучеди..." Не постојат вакви муабети? Не е ова реалност за многумина со кредити? Не за сите, ама макар и за еден да е, може да стои во темата. Или темава е за само за позитива -јеееј стан си купив, немој да ме потсетуваш дека треба да го плаќам 30 години?

Едит -мислев дека сум во тема за кредити за стан. Нека се префрли.

Последна измена: 29 март 2021
    На TarantulaA, andromedae и Tanjamm им се допаѓа ова.
  13. MissSpark

MissSpark Популарен член

Се зачлени на:
    13 јуни 2011
    Пораки:
    696
    Допаѓања:
    1.287
    е ајде де, како :sweat: :D има да во договорот тоа. али дури после јуни доаѓа на сила.

тоа е, пак ќе речам, многу возбуда и емоции и наивни потези.

сите се чудат на рокот од-до, во повеќето преддоговори си стои еден датум.

на другата тема. 60% од населението е задолжено со кредити и картички и триста други рати, и тоа е океј. секој бира како ќе живее, кога сакаш повеќе од што можеш да си приуштиш скапо ќе платиш. а од душебрижници за другите, преку тит, глејте си вашиот живот и глејте си да си го испотите гзот за да стане подобар. и кредити порано се исплатуваат, и тоа е опција.

Последна измена: 29 март 2021
    На Antolinaa му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    9.106
    Допаѓања:
    12.840
    Таквите ние ги носевме на грб, ние младите 5-6 колешки, работевме за да тие имаат да си платат кредит. Што не е јасно? Секој ден доцнење, пола саат разговор на мобилен, па породувањето, па свекрвата, па золвата, па кредитите, заврши нешто половина обврска колку да не е без ич и оди си дома. Апсолутно сум за фер напредок на работа. Не ми е гајле за кредитите нивни, сакам колку работам толку и да заработам и кој колку работи толку да заработи. Пак ќе речам ќе дојде некој фин, културен, со знаење на повеќе јазици, го шиткаат од сектор на сектор, па за ваму бил па за таму бил, а „паразитите“ векот им мина со муабетот „ејејје, кредит имам знаеш на детето ова, она не можам да му купам, ејејеј јас мајка сум попладне тоа не можам да го сработам“, па оди дома биди мајка бре, кој те брани. Сега на овие години никад не би толерирала такви работи, од фирма би заминала. Претешко е со македонските плати да се купи недвижен имот, освен за мал број на професии кои во моментов се во подем.

Разбирам јас дека си требаат пари, ама запни задникот бе, чесно заработи, купи, плати, врати, а на на туѓ грб и глумење еве голема домаќинка сум, леб нема да јадам ако треба.

Извинете што ми е вон тема мислењево, ама реално сакав да доловам дека не е розево во Македонија.

15. vidoviks

vidoviks Истакнат член

Се зачлени на:
    3 февруари 2015
    Пораки:
    12
    Допаѓања:
    13
    Во врска со цените некогаш и сега, еве ја официјалната статистика на Народна банка, цените во 2020 биле исти со цените 2010 година, а имав впечаток дека od 2019 навака има поизразен раст на цените, барем за по 100 евра по населба, пр. за станови во градба - Аеродром, во 2019 беше 1050, сега е 1150, Кисела Вода беше 950, сега е 1050 итн upload_2021-3-29_18-47-24.png

На truffles му/ѝ се допаѓа ова.
  16. simonce97

simonce97 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јуни 2020
    Пораки:
    65
    Допаѓања:
    67
    Дали може некој да сподели искуство ако живее во стан од Голден арт, каков е квалитетот, дали се слуша меѓу станови, прозорите дали се квалитетни и дали беше се во ред со процедурата до земање клуч.

17. ImePrezime12

ImePrezime12 Активен член

Се зачлени на:
    23 март 2021
    Пораки:
    16
    Допаѓања:
    3
    Здраво ме интересира дали некој има искуство со стан на Голден арт залепен до лифт?

18. vidoviks

vidoviks Истакнат член

Се зачлени на:
    3 февруари 2015
    Пораки:
    12
    Допаѓања:
    13
    И ние се двоумевме на оваа тема, Ние сме во нов стан на Офис Ком во Аеродром, залепени со кујната и купатилото до двата лифта и сега за сега ништо не се слуша. Според комшиите, лифтовите најмногу се слушаат на најгорниот спрат, а тоа зависи и од типот на лифтот

19. bekatonka2001

bekatonka2001 Активен член

Се зачлени на:
    3 февруари 2021
    Пораки:
    26
    Допаѓања:
    9
    Ова со лифтовите е случај во повеќе згради,во некои поминува т.е е залепен до спална и точно е дека првите години се ќе биде ок нема да се слуша но што подоцна кога ќе се појават извесни звуци,вибрации,шкрипење мислам дека ќе биде проблематично.Тоа е последица од желбата да има по 8-10 стана на кат,во згради со по 1 влез почнаа да ставаат 40 станови а секако и лошо проектирање на зградите,има купишта нефункционални распореди на станови.Истото важи и за подземните паркинзи кај ги наплаќаат од 3 до 6 илјади евра до некои воопшто нема добар пристап,неможе да влезе поголемо возило поради лошо поставени столбови и слични проблеми.

На TrinityNeo му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Mami3

Mami3 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јануари 2020
    Пораки:
    1.669
    Допаѓања:
    2.812
    Grcija ne moze da sporeduva so nas...
    Grcija plakaat ogromi danoci...
    Nie i na ovie kukame zasto nemame...
    Deka e se crno belo ne e..
    Ne nosime iskinati alista... ne odat decata goli bosi i vallkani... naprotiv pedanterii teski se ...i po 3 denot se tusiraat i presoblekuvaat!
    Nikoj ne tera nikogo da se zadolzi, za nekogo e toa djabe propadnati pari za nekogo e doma, toplina, katce od nadvoresniot grozomoren svet.... sekoj si znae za sebe!
    Moite zamisli za moite 32 godini se ostvareni osven odmor na Bali... sto neznaci deka nema da odam neli...?
    Zivotot e trkalo i ne se znae dali ke te odnese gore ili dole... e sega.. parite i presmetkite ne se isti so tie na komsijata no toj si ima negov drvor nie si imame nas, i ne mi e bitno dali jadele cezar salata ili gjevrek od 15 den.. deli zenamu gotvela ili svekrvai doagala so tendzeroto da "pomogne"... sekoj za sebe si znae.
    Nie ziveeme sami i ne planiram toa da smeni vo slednite 15 godini...
    Nit sakam da mi se mesa nekoj... nit sakam jas da se mesam... super mi e "vuk samotnjak"... kraj kraeva iskustvoto mi pokazalo deka site odluki sme gu donele sami bez nicie vlijanie i na nikogo ne podnesuvam smetki ,razgovaram obicen muabet so sekoj,duri i so roditelite... za razlika od luge kade sto se ispovedaat sekoj den vaka pa taka pa onaka mislime, napravivme... imaat kavgi i raspravii zosto vaka pa nemoj taka!
    Odlukata za da se zeme kredit ili da ne se zeme,dali da se zaglavi ili ne e samo na dvajcata sopruznici... bez primesi na ostanatite.. stom se zamesaat odma nastanuva kasa... i toa gusta!...

На IRBBB и CameliaMiller им се допаѓа ова.