Купување стан

Дискусија во 'Дом' започната од rajna-vojvoda, 20 февруари 2012.

1. tripl6

tripl6 Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јуни 2019
    Пораки:
    307
    Допаѓања:
    206
    хром тешко 900 нова зг, горче може

На Emotional123 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Limpan

Limpan Истакнат член

Се зачлени на:
    9 декември 2020
    Пораки:
    1.149
    Допаѓања:
    3.733
    Во гарден ин како се движат цените?
    И во која населба е?

3. blue9

blue9 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 јуни 2016
    Пораки:
    30
    Допаѓања:
    12
  4. baby-star

baby-star Популарен член

Се зачлени на:
    8 февруари 2012
    Пораки:
    2.477
    Допаѓања:
    10.927
    Ама Драчево, сепак е подалеку.

5. Bicka77

Bicka77 Популарен член

Се зачлени на:
    14 јануари 2020
    Пораки:
    1.694
    Допаѓања:
    5.031
    Покренуваме постапка за купување на стан од физичко лице, со 2 хипотеки, па ме интересираат пропратните трошоци. ( со 3% данок сум запознаена)

Прво се прави преддоговор. Моментот со составување на преддоговор од страна на адвокат го прескокнуваме. Треба само да се завери на нотар. Ова колку кошта отприлика? Дали зависи од купопродажната цена?

По одобрување на кредитот би следело ставање под хипотека и потпишување на главен договор. Трошоците за хипотеките како се движат? Секако очекувам да зависи од квадратура ама би ми користеле некои примери.
    Исто, колку чини составување на главен договор кај адвокат и колку чини заверката на истиот кај нотар? Ваљда ова зависи од купопродажната цена, ама пак би ми биле корисни примери.

6. mira.mira

mira.mira Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2016
    Пораки:
    1.096
    Допаѓања:
    7.407
    Rizichno e malku da se kupi stan koj e pod hipoteka.Zemi si advokat koj ima iskustvo vo toa.

На Rubiii му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Bicka77

Bicka77 Популарен член

Се зачлени на:
    14 јануари 2020
    Пораки:
    1.694
    Допаѓања:
    5.031
    Станот не е под хипотека, ние како купувачи сакаме да земеме станбен кредит со 2 хипотеки.

На mira.mira му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Forca

Forca Популарен член

Се зачлени на:
    21 февруари 2016
    Пораки:
    774
    Допаѓања:
    2.115
    Зошто преддоговор, директно направете главен договор, однесете во банка ако одобрат хипотека ќе му исплатат на продавачот, после ќе си платите данок на промет на недвижности, и на крај ќе се солемнизира договорот, вака со преддоговор само се комплицира :)

9. Bicka77

Bicka77 Популарен член

Се зачлени на:
    14 јануари 2020
    Пораки:
    1.694
    Допаѓања:
    5.031
    Од банка ми бараат задолжително преддоговор за да пуштат барање за проценка на имотот. Неколку пати прашав, ама секогаш истиот одговор-преддоговор мора.

10. Forca

Forca Популарен член

Се зачлени на:
    21 февруари 2016
    Пораки:
    774
    Допаѓања:
    2.115
    Во тој случај нема како, ќе треба преддоговор, инаку посигурно е со главен договор, и во истиот може да стои услов доколку се одобри хипотека се пристапува кон купопродажба, но банките си имаат некоја нивна пракса, работата е што ве изложуваат на дополнителни трошоци.

На Bicka77 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Bicka77

Bicka77 Популарен член

Се зачлени на:
    14 јануари 2020
    Пораки:
    1.694
    Допаѓања:
    5.031
    Дап, до сега вртев телефони, разговарав со нотари и адвокати, целокупните трошоци околу 1000 евра ќе фатат, ама тоа. На поголеми суми поголема и е премијата..

На Forca му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Lea.Messi

Lea.Messi Популарен член

Се зачлени на:
    14 мај 2012
    Пораки:
    622
    Допаѓања:
    2.085
    Здраво
    Може не е прашањето за тука ама не најдов соодветна тема за да пишам
    Пред година ипол се вселивме во стан во постара зграда, на последен спрат
    Само што се вселивме соседот што живее под нас дојде со објаснување дека му течело од сифонот на кадата најверојатно и неможел да го одржува купатилото
    Викнавме мајстор, ни ги смени сифонот и ја пренасочи водата од машината за алишта
    Беше доле кај соседот но тој не ја отвори вратата, после пак за машина за садови доаѓаше мајстор но и тогаш никој не отвори за да видиме во што е проблемот
    Денес, после една година повторно доаѓа и ми кажува дека му тече од сифонот, а јас не бев во станот 2 месеци, и кога реков дека само пералната переше ми вика епа тогаш од неа ми тече доле, т.е.сигурно само солзи некаде цевката
    Што е исправно во овој случај?
    Ние да си поднесеме сметка и да ја смениме цевката долу кај него или по пола бидејќи сепак него му смета не мене?

13. Forca

Forca Популарен член

Се зачлени на:
    21 февруари 2016
    Пораки:
    774
    Допаѓања:
    2.115
    Ако кај вас не тече од нигде тогаш не му ја мислете, на вашиот сосед којзнае од каде, од која цевка му тече, веќе сте му понудиле тој не ви отворил врата, дури и премногу сте биле толерантни, нему му тече негов проблем, штом кај вас не тече тогаш не може од кај вас да тече кај него.

На Lea.Messi му/ѝ се допаѓа ова.
  14. mira.mira

mira.mira Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2016
    Пораки:
    1.096
    Допаѓања:
    7.407
    Ako mu tece na sosedot od gore,vie treba da go sanirate defektot.
    Ne se odi na princip ne mi teche I ne mi e gajle.Mozebi podobra komunikacija so sosedot za da bide vo stanot koga ke vikate majstor,ke mu kazete so vreme koj den ke viknete majstor za da bide doma.
    Vo kolku ne mozete da go locirate defektot od kade tece,ima firmi koi skeniraat od koja cevka curi I go lociraat problemot.
    Vo normalna drzava ako ne go sanirate defektot se odi direktno na sud.

На Lea.Messi и kolovoz им се допаѓа ова.
  15. mira.mira

mira.mira Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2016
    Пораки:
    1.096
    Допаѓања:
    7.407
    Zgrada e dom na poveke semejstva koi treba da funkcioniraat vo mir I griza edni za drugi.
    Vo kolku se tolerira vlagata I na nikoj ne mu e gajle dali tece Ili ne voda togash vlagata ke se proshiri na drugite stanovi,ke pocne da mirisa na muvla cel vlez I site ke go imaat problemot.Ne e eden den .Malku curenje na voda moze da bide golem problem za site ako se zanemaruva.

На riba79, Lea.Messi и kolovoz им се допаѓа ова.
  16. kolovoz

kolovoz Популарен член

Се зачлени на:
    9 мај 2011
    Пораки:
    1.683
    Допаѓања:
    6.261
    Нареден пат кога ќе му тече ќе одиш заедно со соседот во неговиот стан за да видиш од каде протекува. Сигурно не пушташ машина само еднаш месечно. Гарант е нешто друго. А можеби и да не е од кај тебе. Може е нешто помеѓу тебе и другиот комшија а ти не го гледаш оти имаш плочки во вц-то. Како и да е мора да го санирате проблемот пред да почне да мириса.

Последна измена: 23 април 2021
    На Lea.Messi и mira.mira им се допаѓа ова.
  17. belchy

belchy Истакнат член

Се зачлени на:
    15 април 2020
    Пораки:
    96
    Допаѓања:
    151
    Купувам стан до 30.000 евра во Скопје. Битно ми е да има две различни простории, квадратура не ми е битна. Доколку знаете некој што продава пишете.

18. Emotional123

Emotional123 Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    8.619
    Допаѓања:
    40.110
    Се мислиме со мм да си земеме стан, овој пат на кредит.
    Она што сакав да прашам е, како да се осигураме дека нема да има некоја превара?
    На што да обрнеме внимание? Како законски максимално да се заштитиме?

19. попкек

попкек Истакнат член

Се зачлени на:
    22 февруари 2021
    Пораки:
    249
    Допаѓања:
    240
    Преддоговор, договор, се тоа во консултација со адвокат. Ние моментално сме во процес на купување, добар адвокат и тоа е тоа.

На Emotional123 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. hellocity

hellocity Популарен член

Се зачлени на:
    28 август 2017
    Пораки:
    3.092
    Допаѓања:
    6.683
    Ne puseme ne gi troseme po kazina platite i po nepotrebni raboti taka so godini stedeme i si kupeme.