https://www.pazar3.mk/oglas/ziveali.../stanovi-vo-dracevo-novi-odma-vselivi/3565257 700e kvadrat -dracevo
Покренуваме постапка за купување на стан од физичко лице, со 2 хипотеки, па ме интересираат пропратните трошоци. ( со 3% данок сум запознаена) Прво се прави преддоговор. Моментот со составување на преддоговор од страна на адвокат го прескокнуваме. Треба само да се завери на нотар. Ова колку кошта отприлика? Дали зависи од купопродажната цена? По одобрување на кредитот би следело ставање под хипотека и потпишување на главен договор. Трошоците за хипотеките како се движат? Секако очекувам да зависи од квадратура ама би ми користеле некои примери. Исто, колку чини составување на главен договор кај адвокат и колку чини заверката на истиот кај нотар? Ваљда ова зависи од купопродажната цена, ама пак би ми биле корисни примери.
Зошто преддоговор, директно направете главен договор, однесете во банка ако одобрат хипотека ќе му исплатат на продавачот, после ќе си платите данок на промет на недвижности, и на крај ќе се солемнизира договорот, вака со преддоговор само се комплицира
Од банка ми бараат задолжително преддоговор за да пуштат барање за проценка на имотот. Неколку пати прашав, ама секогаш истиот одговор-преддоговор мора.
Во тој случај нема како, ќе треба преддоговор, инаку посигурно е со главен договор, и во истиот може да стои услов доколку се одобри хипотека се пристапува кон купопродажба, но банките си имаат некоја нивна пракса, работата е што ве изложуваат на дополнителни трошоци.
Дап, до сега вртев телефони, разговарав со нотари и адвокати, целокупните трошоци околу 1000 евра ќе фатат, ама тоа. На поголеми суми поголема и е премијата..
Здраво Може не е прашањето за тука ама не најдов соодветна тема за да пишам Пред година ипол се вселивме во стан во постара зграда, на последен спрат Само што се вселивме соседот што живее под нас дојде со објаснување дека му течело од сифонот на кадата најверојатно и неможел да го одржува купатилото Викнавме мајстор, ни ги смени сифонот и ја пренасочи водата од машината за алишта Беше доле кај соседот но тој не ја отвори вратата, после пак за машина за садови доаѓаше мајстор но и тогаш никој не отвори за да видиме во што е проблемот Денес, после една година повторно доаѓа и ми кажува дека му тече од сифонот, а јас не бев во станот 2 месеци, и кога реков дека само пералната переше ми вика епа тогаш од неа ми тече доле, т.е.сигурно само солзи некаде цевката Што е исправно во овој случај? Ние да си поднесеме сметка и да ја смениме цевката долу кај него или по пола бидејќи сепак него му смета не мене?
Ако кај вас не тече од нигде тогаш не му ја мислете, на вашиот сосед којзнае од каде, од која цевка му тече, веќе сте му понудиле тој не ви отворил врата, дури и премногу сте биле толерантни, нему му тече негов проблем, штом кај вас не тече тогаш не може од кај вас да тече кај него.
Ako mu tece na sosedot od gore,vie treba da go sanirate defektot. Ne se odi na princip ne mi teche I ne mi e gajle.Mozebi podobra komunikacija so sosedot za da bide vo stanot koga ke vikate majstor,ke mu kazete so vreme koj den ke viknete majstor za da bide doma. Vo kolku ne mozete da go locirate defektot od kade tece,ima firmi koi skeniraat od koja cevka curi I go lociraat problemot. Vo normalna drzava ako ne go sanirate defektot se odi direktno na sud.
Zgrada e dom na poveke semejstva koi treba da funkcioniraat vo mir I griza edni za drugi. Vo kolku se tolerira vlagata I na nikoj ne mu e gajle dali tece Ili ne voda togash vlagata ke se proshiri na drugite stanovi,ke pocne da mirisa na muvla cel vlez I site ke go imaat problemot.Ne e eden den .Malku curenje na voda moze da bide golem problem za site ako se zanemaruva.
Нареден пат кога ќе му тече ќе одиш заедно со соседот во неговиот стан за да видиш од каде протекува. Сигурно не пушташ машина само еднаш месечно. Гарант е нешто друго. А можеби и да не е од кај тебе. Може е нешто помеѓу тебе и другиот комшија а ти не го гледаш оти имаш плочки во вц-то. Како и да е мора да го санирате проблемот пред да почне да мириса.
Купувам стан до 30.000 евра во Скопје. Битно ми е да има две различни простории, квадратура не ми е битна. Доколку знаете некој што продава пишете.
Се мислиме со мм да си земеме стан, овој пат на кредит. Она што сакав да прашам е, како да се осигураме дека нема да има некоја превара? На што да обрнеме внимание? Како законски максимално да се заштитиме?
Преддоговор, договор, се тоа во консултација со адвокат. Ние моментално сме во процес на купување, добар адвокат и тоа е тоа.