Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Купување стан

Дискусија во 'Дом' започната од rajna-vojvoda, 20 февруари 2012.

1. Madi

Madi Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јануари 2021
    Пораки:
    152
    Допаѓања:
    96
    Стандардните, сметки за греење, ладење, вода

2. Сара Лав

Сара Лав Истакнат член

Се зачлени на:
    17 мај 2021
    Пораки:
    532
    Допаѓања:
    1.352
    Здраво, дали некој продава стан со двор? Ве молам пишете ми лп ако продавате или познавате некој да продава.

3. nadenadia

nadenadia Популарен член

Се зачлени на:
    10 август 2012
    Пораки:
    863
    Допаѓања:
    2.236
    Да не знае некој кој ја гради зградата во Н. Лисиче Реонски позади Базаро?

4. Peperutka letka

Peperutka letka Истакнат член

Се зачлени на:
    25 април 2020
    Пораки:
    13
    Допаѓања:
    32
    Zdravo. Ako moze nekoj da mi dade informacija kako se presmetuva kolku stanovi t.e kolkava kvadratura mi sleduva ako ja dadam kukata na investitor da izgradi zgrada?

5. Mermaid

Mermaid Истакнат член

Се зачлени на:
    2 февруари 2010
    Пораки:
    227
    Допаѓања:
    295
    Мислам дека ПУИК ама колку што знам сите станови се продадени :(

6. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.498
    Зависи Инвеститорот колку ти нуди 1:1 или 1:2 ако е 1:2 тоа значи дека таа квадратура што ја имаш х2 се рачуна. Е сега зависи во која општина е куќата и тоа го гледа инвеститорот.

7. TrinityNeo

TrinityNeo Истакнат член

Се зачлени на:
    18 ноември 2013
    Пораки:
    461
    Допаѓања:
    834
    Зависи од инвеститорот обично оди од 27 до 35 % од нетото

8. Peperutka letka

Peperutka letka Истакнат член

Се зачлени на:
    25 април 2020
    Пораки:
    13
    Допаѓања:
    32
    Netoto e vkupna kvadratura na markicata ili vkupna kvadratura na izgradenite stanovi?

9. neongirl07

neongirl07 Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јуни 2015
    Пораки:
    305
    Допаѓања:
    346
    Здраво феминки. Купувам стан, па сакам да знам кога треба да ми го дадат клучот од станот претходните сопственици? Во која фаза? Кога ќе им се исплатат средствата од банка или на крај?

10. riba79

riba79 Популарен член

Се зачлени на:
    3 февруари 2010
    Пораки:
    1.519
    Допаѓања:
    5.631
    Koga celiot iznos ke go platite,ke platite danok vo grad skopje i plys vo kupoprodazniot dogovor ke mora da stavite datum do koga mora tie da se iselat od stanot..

На buba4e89 и neongirl07 им се допаѓа ова.
  11. Forca

Forca Популарен член

Се зачлени на:
    21 февруари 2016
    Пораки:
    767
    Допаѓања:
    2.088
    На денот на солемнизација на договорот, предавање на клучот е чиста формалност, но тоа се прави кога се заверува/потпишува договорот кај нотарот ако поинаку не е меѓусебно договорено, на пример во пракса некогаш им се остава 30 дена на продавачот да се исели и тоа е вметнато во договорот или усмено е договорено помеѓу продавачот и купувачот, и слично.

На neongirl07 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Сара Лав

Сара Лав Истакнат член

Се зачлени на:
    17 мај 2021
    Пораки:
    532
    Допаѓања:
    1.352
    Ќе прашам тука бидејки е поактивна темава. Дали некој има искуство со Халк банка за станбен кредит. Ги разгледував сите банки и некако ми се видоа најповолни условите. Ќе купуваме стан( не е новоградба) поголема сума кредит ќе треба да земеме. Или да ми препорачате друга банка од која сте задоволни.
    Фала многу однапред

13. neongirl07

neongirl07 Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јуни 2015
    Пораки:
    305
    Допаѓања:
    346
    А колку време се чека за утврдување на сумата за данок?

14. ludoto19

ludoto19 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    7.226
    Допаѓања:
    41.467
    @Peperutka letka
    Јас од барака 30кв земав 115кв, т.е 2 стана, земав 112 другите 3 ми беа исплатени во кеш.
    Зависи маркицата многу, ние бевме на супер маркица. Тоа распрашај си убаво со инвеститорот и не брзај, кај нас имаше доста понуди.... :nod: ова за пред 4-5 год, сега не знам како е.

15. nevermet18

nevermet18 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 мај 2014
    Пораки:
    5.229
    Допаѓања:
    13.204
    За другите банки не знам, ние сме многу задоволни од Стопанска. Често имаат некои промоции, па ние двапати кога земавме кредит ни се погоди случајно така, имаше ослободување од некои трошкови, а и каматите не беа многу високи (3,2% во првите 5 год на едниот кредит ако не се лажам). Сега баш гледам имаат пак промоција.
    ПРОМОТИВНО
    Сите апликации примени од 01.08.2021 година добиваат:

• 100% ослободување од административни трошоци
    • 100% ослободување од трошоци за процена
    Инаку нас и жиранти не ни бараа, не знам дали тоа зависи од сумата на самиот кредит. За одобрување чекавме околу 1 месец.

На GirlVolley и Сара Лав им се допаѓа ова.
  16. nevermet18

nevermet18 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 мај 2014
    Пораки:
    5.229
    Допаѓања:
    13.204
    @Сара Лав сега гледам во Халк на сајтот имаш калкулатор да си пресметаш колку би била една месечна рата во зависност од тоа колкав е кредитот и на колку рати сакаш да го исплатиш. Баш пробав, не знам зошто во условите пишува дека првите 5 години каматата е 2,9%, а мене ми го израчуна на 3,3%. За вакви работи треба поубаво во банката да се распрашаш. А и мислам дека висината на месечните рати треба да зависи од примањата, па според тоа се рачуна на колку години ќе го исплаќаш (барем во СТБ е така).
    Едит: и од учеството зависи, можеш да учествуваш со 10%, а можеш и со 20% мислам. Вака не можеш да знаеш каде највеќе ќе ти се исплати додека не ти го израчунаат во банката.

17. riba79

riba79 Популарен член

Се зачлени на:
    3 февруари 2010
    Пораки:
    1.519
    Допаѓања:
    5.631
    Jas cekav 15 dena da mi stigne resenieto.

18. Сара Лав

Сара Лав Истакнат член

Се зачлени на:
    17 мај 2021
    Пораки:
    532
    Допаѓања:
    1.352
    Ти благодарам на исцрпниот одговор, ќе почнам деновиве по банки лично, вака направив некоја прелиминарна селекција. Тоа со учеството воопшто не ми е јасно ама и тоа ќе се распрашам. Тие 10% се од износот што го земам како кредит? Ќе земам поголем кредит па ми е битно не само каматите него и која банка би ми одобрила:wasntme: Мрзам кредити, никогаш во живот кредитна картичка сум немала, ама сега нема друго мора да се решава станбено прашање.

На nevermet18 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Dust

Dust Game Over

Се зачлени на:
    27 септември 2011
    Пораки:
    11.759
    Допаѓања:
    173.000
    10% од вредноста ..во мојата банка.
    Ама за станови многу често бараат и 15 или 20% ..зависи и од проценката, од вредноста, од примањата..
    Секоја банка си задржува дискреционо право да побара повеќе документација или да ја прилагоди каматната стапка..

На Сара Лав му/ѝ се допаѓа ова.
  20. kolovoz

kolovoz Популарен член

Се зачлени на:
    9 мај 2011
    Пораки:
    1.667
    Допаѓања:
    6.231
    Не од износот на кредитот туку од сумата по која се продава станот. Пример станот се продава за 70,000 еур и оваа сума треба да ја добие сопственикот на станот или инвеститорот. Твоето учество овде ќе е 10% од 70,000 (или 20% зависи од банката).Што значи ти треба да имаш 7,000 еур заштедено и да ги уплатиш, останатите 63,000 ќе ти ги даде банката како кредит.

На Оленка*, riba79, Сара Лав и 1 друга личност им се допаѓа ова.