Здраво девојки, ме интересира дали некоја знае или има искуство со купување на стан во изградба според кој димензиите на собите со реалната должина/ширина се разликуваат од 2-4cm? Причина за ова како што ни кажаа е дека димензиите на иницијалната скица се од - до циглите на собите, а реално над нив се ставало малтер и ги порамнувале па тоа резултирало со скратување на димензиите кои иницијално се впишани во проектот. Дали не треба да бидат испланирани овие отстапки на секој ѕид во планот, штом е очекувано?
Не знам дали треба да бидат испланирани, ама има емисија за тоа Спојлер: спојлер Лонг стори шорт- треба да платите точно онолку квадрати колку што реално се. Ако сте платиле повеќе, треба да ви вратат пари.
Така, да. Сега вметнуваат и отстапки во договорите +/- одреден % дека може да се јави промена на планираната квадратура, па останува на крај да се види дали се надминуваат тие отстапки или не....Она што ме чуди е ако е сосема нормално и очекувано ова, зошто не се кажува иницијално туку само се споменува дека можно е непланирано да се случи па затоа вакви се условите. Затоа ме интересира дали и други имале ваква ситуација или станува збор за грешка за која сега само се дава изговор.
Абе цела истражувачка сторија ако има, очигледно имало и други, и не изгледа дека е грешка, поише као намерно да е. Со други зборови-криминал. Замисли- на секој стан по 1 квадрат да е мањак, а ти си го платил, пута 30 станови е 30.000 евра минимум украдени.
За студио дека ги викаат прв пат слушам. Точно ли е дека на ново многу тешко може да се најде гарсоњера и дека не градат или е заблуда ова? Која е разлика меѓу гарсоњера и студио не знам. Во Србија има многу гарсоњери, еднособни или самечки станови, така ги нарекуваат, а дали меѓу нив има некоја разлика не знам.
Не е точно, во секоја зграда досега сме ја гледале има гарсоњери. Во поелитниве како Дајмонд оф Скопје нема, ама не знам и кој таму би барал гарсоњера.
Први се продаваат секогаш еднособните станови, јас така ги викам со една спална, мада по ново двособни ги викаат. И претпоставувам убавите гарсоњери (без спална). Оние како вагони што ги градат не верувам некој да се тепа да ги купи. А и за продавање стар стан, помалите полесно одат. Зошто, ваљда зошто се пониска цена (помала квадратура, логично) и одговараат на поширок спектар на потрошувачи..
Искуство со стан во Кисела вода ул. Димо хаџи димов? Дали е далеку од центар? Каква е населбата за живеење? Дали е скапо 930 еур квадрат за Веќе изграден стан моментално поставуваат санитарија во зградата? Се работи за мала зграда 3 ката плус поткровје.
Јас сум од кисела вода, блиску е до центар и цената ти е топ. Имаш продавници у близина, пазарче, градинка, учичиште и прилично мирна е улицата. Единствен минус за мене е што у близина е и центарот за зависности таму кај што градат згради.
Kaj infinity cocktail bar е точно зградата. Дали е ептен блиску до центарот? Ме насекира малку, моиве дале капар
Паа добро ако е кај инфинити тоа не е Мариовска? Тоа е нагоре према Теферич патот, не е така блиску.. Ја мислев збориш за на крајот на Димо Хаџи Димов кај шо прават нови згради. Не знам ја сум шубелива, иначе луѓе си живеат и таму...
Живеев две години у кисела вода, ужасно беше. Нема паркинг, нема паркови, галама... Не е за некој со деца. За самец е ок. Јас сега гледам станови со свој двор и зеленило. Да се исплати инвестицијата.
Да, кај мариовска е баш сега видов убаво на мапа. @Cka Во станот ќе живее сама сестра ми, затоа се насекирав толку...
Убава населба е за живот иако јас пак не би живеела таму. Не е далеку од центар, но си има и доста маркети, продавници за разна роба, пошти, банки, неколку училишта основни, градинки и сл. Автобуски линии до центар. Она што е многу лошо се паркинг места. Ако ви следува со станот ок. Но генерално е пренатрупано со автомобили. После 6-7 некогаш ако одам таму, треба 2 згради подоле да паркирам. Не беше така до пред 2-3 години, сега станува пренаселена населба, згради како печурки, соседи од соседни згради кафе преку прозор да си подаваат на одредени места и само ради тоа не би се вратила таму иако сега цело Скопје станува такво.
Здраво, ве молам за инфо, дали некој купил стан во Џевахир, кула Ц, кога ќе биде вселувањето и која е разликата во греењето и ладењето од кулите А и Б? Може да споделите искуства и од кулите А и Б, позитивни и негативни. Ви благодарам, поздрав
Јас таму живеев, на почетокот на улицата. Се согласувам сосема со коментарот погоре, населбата си е супер, се има, се е блиску, ама премногу е гужва за паркинг. Во Кисела Вода сум скоро цел живот, и сега пак тука живееме, и кога сум била сама и сега со дете ми е супер, и не би живеела во друга населба. Ако не вози кола, ништо нема да и значи тоа на сестра ти, а ако вози секоја нова зграда има и опција да си купиш паркинг. Во врска со центарот за зависници, има некои локации низ Кисела Вода кај што се наоѓаат купови игли на пример, ама во секојдневен живот мене лично ништо не ми значело, никаков проблем не сум имала, од 2001 живеам тука. Најмногу сум сретнувала зависници во автобус, ама пак ќе речам не било тоа проблем.
Фала ти на споделеното, ми подолесна малку.. Се надевам дека се ќе биде во ред. Во врска со паркинг место веќе пазарите и тоа, па еден проблем помалку.
Zdravo devojki, najdovme stan za kupuvanje nov nevselen zgradata e veke pustena stanovite se prodadeni, no ima eden problem investitorot go prenamenil stanot za deloven prostor no se predomislil i pocnal nova zgrada pa sega saka da go prodade i ovoj stan i da si napravi deloven prostor vo drugata zgrada. Me interesira dali nekoj ima vakvo iskustvo kako idat procedurite za prenamena na deloven prostor vo stanben bidejki toj kako da se misli pa demek sega nemalo da se sredi brzo, deka so koronata bilo zamrznato se, vaka taka pa se prasuvam dali e toa deka toj ke treba da plati nekoja golema suma na pari ili ima nesto drugo?
Немам големо знаење за ова, обавезно да се консултирате со адвокат пред било што да направите и додека тој не го пренамени просторот да не оставате ни капар ни ништо. Бидејќи постапката за пренамена не е толку едноставна и којзнае дали ќе му ја одобрат. Ќе треба нов проект, одобрение, па да се поднесе во општина па таму е прашање дали ќе му дозволат, давачки треба да плати, нов ебалорат да се направи, проект...за тоа треба архитектонска фирма. Па ако се тоа помине треба да се запише во катастар. Е тек тогаш веќе можете да правите договори, преддоговори итд. Знам пример кој градеше демек за хотел а всушност станови, па проба да ги пренамени, а во меѓувреме лажеше луѓе си купуваа станови, демек постапката е во тек. До ден денес немаат имотни листови! Пред да има чист имотен лист ништо да не правите! П.С. Мислам дека за пренамена треба и согласност од станарите кои веќе купиле станови во зградата. Секако немам искуство со ова знам од слушање во тие кругови. Обавезно консултација со адвокат!