Здраво, некој ако сака да сподели искуство со становите во Џевахир ? Која е разликата меѓу кулите освен локацијата и ориентацијата ? Како е со греење, ладење, изолација ? Било какво искуство, забелешка или совет е добредојден Фала ви
Премногу пари за одржување 30 денари од м2 е. Ние кога гледавме многу глупи распореди имаа и повеќе беше квадратурата во ходник одколку во собите. Предност е што има товарни лифтови па можеш ствари да си качуваш. За првата зграда знам дека ги даваа становите со кујна додека за другите згради ништо освен празен стан . Централно ладење и греење сметките за струја стигаат на име на Џевахир па после они ги делат сметките.
Една што ја познавам се жалеше, влезните врати криви, од горе се слуша кој што прави во тоалет, немало некоја добра изолација. Е сега можеби на нив така им се погодило, можеби другите станови се подобро направени.
Zal mi e stvarno... Cel zivot ke go isplakas, a za sto, nekoj da ti prodade karton... Mozam da zamislam uste pak ako ziveela prethodno vo kuka ....
Не во ста живееше ама во постара зграда. Постарите згради се со подебели ѕидови. Сега ретко ќе најдеш асален стан со добра изолација.
Малце каснат со изведба. Околу 10 месеци подоцна се вселивме. Јас немам проблем со изолација. Мирно и тивко е како населба сеуште. Делот што се гради сеуште ми е подалеку, па немам проблем со бучава. Топли се становите, претопли. Замерка ми е што се малце спори во процедури, за имотни кроце после година ипол, две земавме. Немавме никаков проблем само спори се. Слободно пиши ми порака што те интересира.
I toa razmisluvam, star stan, pa da go renoviram... ne znam kolku bi me cinelo seto toa... racunam so mebel barem 10k, a cenite za star stan, skoro kako nov, novite 1100-1300, star 900-1000.... Ne znam nekoj dali ima iskustvo so Makom, deluvaat poevtino.... Od starite zgradi 16to katnicata vo Avtokomanda mi ja fati oko, vojnata zgrada, nekoj ako ima iskustvo tamu, neka pise
Не знам колкав буџет имаш али размисли си и за куќа да си направиш чисто есапот да си го видиш колкав ќе ти биде измеѓу стан и куќа. Доколку сакаш куќа нормално
Секогаш сум ги сакала повеќе старите него новите. Ај што имаат поубав распоред и попространи се некако. Новите ми се сите исти по шаблон освен оние екстремно скапите екслузивни што отскокнуваат. Јас се одлучив за стар стан, затоа што се пто гледав ново ем си со комсиите од балкон кафе да пиете, никаква изолација, безвезе распоред, скапо паркинг место итд. Да, ако треба да реновираш од темел ќе те фати скоро исто ко нов, ама повеќето стари им се веќе реновирани покрупните работи, секако ситници и опремување останува. Ова е само мое мислење и мое гледиште на работите. Пример: Блиска купи руина стар стан 900еур, ама руина руина. Го изреновира од темел и опреми и ја фати 1100еур квадрат. Секако и нов стан треба целосно да го опремиш со мебел.
Вака сега купивме стан пред 2 години со тоа што станот е исплатен целосно и направено два преддоговори на нотар е сега при земање на имотен лист ќе се прави главен купопродажен договор.При ваквиот купопродажен договор нотарот вели дека ќе не чини околу 200 евра дополнително.Има некои искуства?200 евра нели се многу за ваков договор?
Ако добро разбирам од пишаното станува збор за солемизација и да за таа постапка се плаќа на нотар околу 200еур. Тоа е последната фаза при која се пррфрлува имотниот лист на твое име. Ако мислиш на тоа. А за многу, многу е Секое печатче на нотар и адвокат е астрономско
Груба пресметка еве ти. Град Скопје се плаќа околу 4000 денари Адвокат за договорот околу 5000 Солемнизација на нотар 7 - 10 000 денари
А дали може нотарот ние да си го бираме пошто инвеститорот и адвокатот ни наведоа нотар таму да сме оделе?
Тој нотар го води Вашиот предмет и затоа ви посочиле кај него да одите. Не сум сигурна дали може да одберете друг, мислам дека неможе но сепак прашајте. Инаку тарифата горе доле на сите им е иста Ние исто околу 200еур плативме
Што мислите за новите станови спроти Шарлота. Дали е се во ред со нив бидејќи мн ефтино ги даваат 820 еур. https://capitalgroup.mk/nedzviznosti/stan/skopje/za-prodazba/vleznaskopje/
Zdravo nova sum ovde na femina.mk me interesira bilo kakvo iskustvo imam uplateno stan vo golden art vo aerodrom karsi blaze koneski rekoa ke bide zgradava gotova i zavrsena 5 mesec 2022 ima li nekoj iskustvo so niv ili nesto dali se od zbor dali kasnat?dali se tolku kvalitetni kako sto se pretstavuvaat dali znae nekoj bilo kakvi iskustva i soznania bi vi bila blagodarna.