Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Купување стан

Дискусија во 'Дом' започната од rajna-vojvoda, 20 февруари 2012.

1. Sestra :)

Sestra :) Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2018
    Пораки:
    51
    Допаѓања:
    91
    Здраво, некој ако сака да сподели искуство со становите во Џевахир ? Која е разликата меѓу кулите освен локацијата и ориентацијата ? Како е со греење, ладење, изолација ? Било какво искуство, забелешка или совет е добредојден :inlove: Фала ви

2. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.498
    Премногу пари за одржување 30 денари од м2 е. Ние кога гледавме многу глупи распореди имаа и повеќе беше квадратурата во ходник одколку во собите. Предност е што има товарни лифтови па можеш ствари да си качуваш. За првата зграда знам дека ги даваа становите со кујна додека за другите згради ништо освен празен стан :). Централно ладење и греење сметките за струја стигаат на име на Џевахир па после они ги делат сметките.

На Sestra :) му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Hedonista

Hedonista Истакнат член

Се зачлени на:
    16 мај 2020
    Пораки:
    25
    Допаѓања:
    6
    Jas im prativ poraka, mi odgovorija 1250€/m2, so vklucen 5% danok...

4. Hedonista

Hedonista Истакнат член

Се зачлени на:
    16 мај 2020
    Пораки:
    25
    Допаѓања:
    6
    Jas im prativ poraka, mi odgovorija 1250€/m2, so vklucen 5% danok...

5. Hedonista

Hedonista Истакнат член

Се зачлени на:
    16 мај 2020
    Пораки:
    25
    Допаѓања:
    6
    Dali nekoj ima mislenje ili iskustvo so Fabrika Karpos i naselbata Aleksandrija?!

6. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.498
    Една што ја познавам се жалеше, влезните врати криви, од горе се слуша кој што прави во тоалет, немало некоја добра изолација. Е сега можеби на нив така им се погодило, можеби другите станови се подобро направени. :)

7. Hedonista

Hedonista Истакнат член

Се зачлени на:
    16 мај 2020
    Пораки:
    25
    Допаѓања:
    6
    Zal mi e stvarno... Cel zivot ke go isplakas, a za sto, nekoj da ti prodade karton... Mozam da zamislam uste pak ako ziveela prethodno vo kuka ....

8. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.498
    Не во ста живееше ама во постара зграда. Постарите згради се со подебели ѕидови. Сега ретко ќе најдеш асален стан со добра изолација.

9. TeddyGrey

TeddyGrey Форумски идол

Се зачлени на:
    13 октомври 2010
    Пораки:
    8.071
    Допаѓања:
    72.409
    Малце каснат со изведба. Околу 10 месеци подоцна се вселивме.
    Јас немам проблем со изолација. Мирно и тивко е како населба сеуште. Делот што се гради сеуште ми е подалеку, па немам проблем со бучава.
    Топли се становите, претопли.
    Замерка ми е што се малце спори во процедури, за имотни кроце после година ипол, две земавме. Немавме никаков проблем само спори се. Слободно пиши ми порака што те интересира.

На mamaJana, Hedonista и Brpbrp им се допаѓа ова.
  10. Hedonista

Hedonista Истакнат член

Се зачлени на:
    16 мај 2020
    Пораки:
    25
    Допаѓања:
    6
    I toa razmisluvam, star stan, pa da go renoviram... ne znam kolku bi me cinelo seto toa... racunam so mebel barem 10k, a cenite za star stan, skoro kako nov, novite 1100-1300, star 900-1000.... Ne znam nekoj dali ima iskustvo so Makom, deluvaat poevtino.... Od starite zgradi 16to katnicata vo Avtokomanda mi ja fati oko, vojnata zgrada, nekoj ako ima iskustvo tamu, neka pise

11. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.498
    Не знам колкав буџет имаш али размисли си и за куќа да си направиш :) чисто есапот да си го видиш колкав ќе ти биде измеѓу стан и куќа. Доколку сакаш куќа нормално :)

На Hedonista му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Сара Лав

Сара Лав Истакнат член

Се зачлени на:
    17 мај 2021
    Пораки:
    532
    Допаѓања:
    1.352
    Секогаш сум ги сакала повеќе старите него новите. Ај што имаат поубав распоред и попространи се некако. Новите ми се сите исти по шаблон освен оние екстремно скапите екслузивни што отскокнуваат. Јас се одлучив за стар стан, затоа што се пто гледав ново ем си со комсиите од балкон кафе да пиете, никаква изолација, безвезе распоред, скапо паркинг место итд. Да, ако треба да реновираш од темел ќе те фати скоро исто ко нов, ама повеќето стари им се веќе реновирани покрупните работи, секако ситници и опремување останува. Ова е само мое мислење и мое гледиште на работите.
    Пример: Блиска купи руина стар стан 900еур, ама руина руина. Го изреновира од темел и опреми и ја фати 1100еур квадрат. Секако и нов стан треба целосно да го опремиш со мебел.

На Biljarkata и Hedonista им се допаѓа ова.
  13. Skylar

Skylar Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јули 2019
    Пораки:
    220
    Допаѓања:
    481
    Вака сега купивме стан пред 2 години со тоа што станот е исплатен целосно и направено два преддоговори на нотар е сега при земање на имотен лист ќе се прави главен купопродажен договор.При ваквиот купопродажен договор нотарот вели дека ќе не чини околу 200 евра дополнително.Има некои искуства?200 евра нели се многу за ваков договор?

14. Сара Лав

Сара Лав Истакнат член

Се зачлени на:
    17 мај 2021
    Пораки:
    532
    Допаѓања:
    1.352
    Ако добро разбирам од пишаното станува збор за солемизација и да за таа постапка се плаќа на нотар околу 200еур. Тоа е последната фаза при која се пррфрлува имотниот лист на твое име. Ако мислиш на тоа. А за многу, многу е:D Секое печатче на нотар и адвокат е астрономско:)

На Spidy и Skylar им се допаѓа ова.
  15. TeddyGrey

TeddyGrey Форумски идол

Се зачлени на:
    13 октомври 2010
    Пораки:
    8.071
    Допаѓања:
    72.409
    Груба пресметка еве ти.
    Град Скопје се плаќа околу 4000 денари
    Адвокат за договорот околу 5000
    Солемнизација на нотар 7 - 10 000 денари

На Skylar му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Skylar

Skylar Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јули 2019
    Пораки:
    220
    Допаѓања:
    481
    А дали може нотарот ние да си го бираме пошто инвеститорот и адвокатот ни наведоа нотар таму да сме оделе?

17. Сара Лав

Сара Лав Истакнат член

Се зачлени на:
    17 мај 2021
    Пораки:
    532
    Допаѓања:
    1.352
    Тој нотар го води Вашиот предмет и затоа ви посочиле кај него да одите. Не сум сигурна дали може да одберете друг, мислам дека неможе но сепак прашајте. Инаку тарифата горе доле на сите им е иста:) Ние исто околу 200еур плативме:whew:

На Skylar му/ѝ се допаѓа ова.
  18. ijana

ijana Истакнат член

Се зачлени на:
    22 април 2014
    Пораки:
    303
    Допаѓања:
    275
  19. lost123

lost123 Форумски идол

Се зачлени на:
    13 април 2017
    Пораки:
    2.834
    Допаѓања:
    58.093
    Местоположбата им е најголем минус, затоа и толку години не се продадени.

20. Kate Kate

Kate Kate Активен член

Се зачлени на:
    19 октомври 2021
    Пораки:
    12
    Допаѓања:
    18
    Zdravo nova sum ovde na femina.mk me interesira bilo kakvo iskustvo imam uplateno stan vo golden art vo aerodrom karsi blaze koneski rekoa ke bide zgradava gotova i zavrsena 5 mesec 2022 ima li nekoj iskustvo so niv ili nesto dali se od zbor dali kasnat?dali se tolku kvalitetni kako sto se pretstavuvaat dali znae nekoj bilo kakvi iskustva i soznania bi vi bila blagodarna.

На Lilik му/ѝ се допаѓа ова.