dali nekoj ima iskustvo so novite rabotni plotni za kujni, znaci ne onie standardnite tuku novite sto imaat izgled kako mermer ili kako bel laminat, kolku se izdrzlivi na toplina i sl?
Eve ti predlog ama samo ako ti e golema kukata Vnimavaj te na sarite na drvoto, sakam da kazam zavisi kako e seceno (pod agol od 30, 45, horizontalno). Eve na ova mislam Ova e seceno po 90stepeni i najnezno e. Potoa se razbira se sejna vo koja lijansa sakas. Ova go napomenav zasto posle ako sakas vo sobata da stavis tepisi ke imas golema maka da izberes nekoj koj ke se vklopuva so parketot. Ovoj e secen pod 45stepeni i isto nezno izgleda. Temnite boi se mnogu osetlivi na prasina i gebanki, svetlite sprotivno Sto e moderno, TEMNO. Ako imas golem prostor togas temnoto e resenie, ako ne pazi na izbor. Ako si za variacii od Laminat izberi Engineered Hardwood Flooring so debelina nad 13mm Engineered hardwood is real wood flooring, but is more stable than solid wood. It is less susceptible to shrinking and expanding and its multiple wood layers make it very durable. Za dobra izolacija na spratovite kade ima direkten kontakt so beton dobro e da se stavi Direcor Se redi sto kako laminat i potoa odozgora sto ke stavas (laminat, parket ili.....) VRATI Najcesto se izbiraat beli zosto ke imas problemi so namestajot. Pod jako stejnan, vrati vo taa lijansa, izborot na mebelot ke ti bide mnogu ogranicen. Taa kombinacija obicno se pravi na kuki so visoki tavani i tradicionalen namestaj. Za moderen namestaj pozelno e beli vrati, odat na se.
Во моментот на сликање не е цeлосно готова, плус не се монтирани ламбичките па висат кабли, ама важно се гледа кујната. Еве како испадна. Вратничињата се мат медијапан, внатрешноста иверка.
Зависи каква ќе одбериш, цените се движат од 20 до 100 евра по долж метро. Сега тренд се од 1400ден. Значи за 5м околу 100евра би било.
Треба да порачувам кујна, отпрвин сакав да биде изработена од мат медијапан. Не сакам висок сјај да имам во станот воопшто. Кога дојде мајсторот што треба да ни ја прави, се обиде да ме предомисли, кога веќе сакаш мат, може и од иверка да ја направиме, нема да има голема разлика на изглед, а во цената секако. Какво е вашето мислење за ова? Има ли некоја од вас кујна од иверица и како сте задоволни? Има ли голема разлика во квалитетот и издржливост на овие 2 материјали?
@happygirl подобро плати си повеќе за подобар квалитет, на изглед може ќе е слично ама медијапан е поквалитетен и поотпорен материјал и затоа се користи претежно во кујни бањи и сл. простории.
Мојата кујна е од медијапан и за скоро ќе го менувам лицето, ќе го правам од иверка. Медијапанот и да е поквалитетен (а најчесто не е) на мат нема да се познава, а ќе го платиш безмалку дупло поскапо од иверка. Сјајот е сега ин (затоа мајсторот сакал да те прекандиса) и ако основна причина зошто не сакаш сјај ти е чистењето стави си бело сјајно медијапан лице, на него не се познаваат флеки воопшто. И белата боја ја отвара просторијата. Јас лично не ми одговара бело никако, затоа ќе ставам иверка во боја, сега барем има голем избор на бои и дизајни од иверката.
Токму тоа и ми го кажа мајсторот, дека нема да има разлика во изгледот, а цената на медијапанот е 3 пати поголема речиси. Не сум следбеник на трендовите и тоа што е модерно, а што не. Едноставно не сакам сјајни парчиња мебел, не ми се допаѓа. Не е само поради чистењето, секако што и да е ќе мора да се чисти. Не сакам да ми блешти и сјае ништо по дома, затоа и плочките ми се мат, и ТВ комодата, трпезариската маса итн..
@happygirl сликите кои се погоре постирани се мат медијапан. Воопшто не свети и не го дава тој гланц ефект. А разликата во однос на медијапан и иверка е очигледна, првен естетски а потоа и во однос на квалитет.
Ве молам за помош! Се одлучивме за полусјајна светла кујна, дали одговараат СЈАЈНИ БЕЛИ ПЛОЧКИ СО МЕРМЕРНА ШАРКА? Дали лизгаат?
Здраво ми трееба помош дали знаете и каде може да се види и порача стакло за кујна што се става на зид наместо плочки, и добро би ми дошла некоја идеа за таков вид на кујна.
Има во ЕНМОН керамика, Шаце и во ЕЛСА ако си од Скопје ЕНМОН е карши Хемиско и кај еспе маркет во Кисела Вода, Елса на стара рампа, Шаце во Визбегово
За ваков тип на стакло мислев , као замена за плочки има ли некаде , како се движат цените и ако има некој искуство може да сподели