Јас сум опседната со ентериерот на кујните и спалните соби,имам симнато голем број на слики,нормално кога ќе се омажам горе долу да сум спремна ))) А и мама ми вети од неа дека ми е кујната па еве кои се моите фаворити:
Поздрав пријатели скоро треба да правиме кујна, ама ќе биде мала, многу многу мала околу 3 квадрати. Така наложува просторот. Некои од вас што правеле кујна да ми препорачаат фирма, мајстор, изведувач со кој има позитивно искуство. Секое искуство, слика, предлог е добродојден.
Леле колку сакам вакви кујни со мијалник на сред кујна. За кај дечко ми на спрат, супер би одговарала точно ваков модел. Само едно 4 пати поголема.
Нашата нова кујна!!! Се извинувам, за нередот, за старото ќумбе, после слава беше сликано :/ Инаку плочките сами си ги лепевне
Препорака за боја на кујна??? Јас некако си имам замислено да биде бела, а апаратите во инокс, ама не знам-да не се прља многу белото? Има некоја искуство со бела кујна?
Материјалот ти е најбитен, за бела кујна би ти препорачала медијапан и тоа високосјаен, евнтуално фарбан полусјај, но ќе треба да внимаваш многу на средствата за чистење, кај белата боја тоа е особено битно, едноставно ќе ти се изгребе лакот или бојата и после ќе ти дојде да си каснеш од задниот образ. Не ти препорачувам фурнир бидејќи се работи за текстурални површини кои многу полесно примаат боја и нечистотии отколку сјајните и мазни површини. Од искуство со мебел, пред се проектирање, повеќе се валка и се познаваат валканици на црна кујна отколку на бела. Фарбаниот медијапан ти е и потраен него ли иверката, се разбира ти корпусот, односно елементите ќе си ги нарачаш од иверка класична бела, но вратичките и челата од сјаен медијапан, така цената ќе ти се намали значително.
ЕПТЕН ФАЛА за информациите, јас појма немам од градежни материјали, така да супер ми дојдоа детаљиве! Јас во принцип оставам на предузимачот да ми сугерира каков материјал и дизајн, но бидејќи имам мнооогу лошо искуство со еден многу познат и екстремно скап архитект, сега прво си прашувам по луѓе, па спремна настапувам пред архитектите!
Епа ете да си знаеш, значи архитектите кои соработуваат со одредени фирми си ставаат маржа на цената, од тебе ќе земат пари за проект, плус од производителот Е сеа си ги разоткрив малку колегите, ама таа е вистината. Затоа најдобро ти е да идеш со твој производител, на страна од архитектот, а имаш и доста производители кои си имаат свои архитекти, па немаш потреба да правиш посебен проект за кујна. Што и да ти треба слободно прашувај, нели ми доделија на форумов еден куп титули Најкомуникативна
Знам, знам....тоа веќе ми се случи, затоа и сега се си прашувам! Кога го реновирав купатилото, во една продавница (каде другар ми е газдата) си најдов едни плочки, му кажав на архитектот да оди да ги види за да ми осмисли колку плочки, колку бодрура и слично да купам. Тој беше да ги види и после ми се јавува газдава и ми вика дека мојов архитект му побарал % дека јас ќе сум купувала од кај него плочки! Катастрофа невидена!!! Инаку, тебе ќе те имам предвид за потребните информации кога ќе се одлучиме да ја реновираме кујната!
Ангел и јас се јавувам за твоја помош! Се работи за бела кујна, сјајен медијапан, со црна електротехника, мегутоа не ми се допаѓаат и не ми одат во комбинација плочките кои се ставени во станот, ама несмеам да ги тргам, затоа имам опција да ги прекријам Ја гледам емисијата Ајде дома, и од таму ми е идејата за покривање на плочките со некој материјал ист како и кујната и мазен со сјај, ама не го кажаа името. Некоја од феминките овде ми сугерираше дека тешко се вади дамка од истиот, ама незнам за кој материјал станува збор. Сакам твое мислење и предлог
Можеш да ги прекриеш со плексиглас, сјаен е, можеш да си го однесеш во принтернициве да ти го испринтаат со некоја шара или ако имаш некој познат кој го бива за уметност да ти наслика на него нешто. Можеш да купиш плексиглас во боја, можеш да купиш проѕирен па да лепиш на него слика испринтана на самолеплива хартија или комбинација. Најважно е што треба сликата или лепенката да биде во позадина за да не се извади од пареа од кујната и од вода и средства со кои се брише. Се лепи или се прицврстува со шрафови кои се покриваат со капачиња украсни и изгледа многу добро
А што цена оди за квадрат или како и да се продава? И каква е за одржување, дали се чистат флеките и сл? Фала ти многу.
Појма немам кои се цените, помина доста време откако работев со овој материјал. Се продава по квадрат, но како што и каде појма немам да ти кажам. Е сеа, одржувањето, се чисти и полесно од плочка бидејќи е мазен и сјаен, затоа ти викам се става апликација на задната страна или се фарба од задната страна. Се чисти со било какво средство за чистење, Арис де грас, Арф, Смак... само не треба да се чисти со остри предмети бидејќи се гребе, односно не со жичка туку со сунѓерче меко.
Дали некој знае колку од квадрат се двизи иверка а колку медијапан и како одесе пресметката (на свадрат кујна 3 квдрати иверка или како веке е?)