Искуство со кујни без висачи, само долен дел, остров, и полица наместо висачи.. Ми изгледа убаво и модерно ама се плашам дека нема да ми биде практично и нема да имам доволно простор за складирање во кујна..
А колкав е просторот? Изводливо е ако има квадратура, а и зависи дали си практична, колку садови и апарати имаш.
315 со 300 ми е просторот кај кујната, со тоа што ѕидот каде што ми е чешмата ми е со голем прозор и нема опција висачи да ставам на него, ако инсистирам на висачи по секоја цена вака од страна треба да ми бидат што не ми изгледа естетски убаво.. А за садови, имам, плус апарати блендер, тостер итн. Исто и за остров се мислам, да не ми го затвори многу просторот.
Јас би го оставила делот кај прозорецот низок, без висачи и без вертикални елементи (фрижидер, висока фурна итн). Тие би ги ставила на др ѕид. Ако сакаш повеќе простор за складирање, тој ѕид може да ти биде со елементи исцело, без работна плоча. Нешто вака:
Овој простор на сликава е отприлика толку, 3 на 3, или по 5 долни елементи широки 60см. Што вели членката , можеш на тој ѕид да ставиш ниски, мијалник и рингли, ама па така реално ќе имаш малку работна површина за готвење, тостер, блендер. Отворени полици може звучи добро ама само звучи. Дали во тој простор ќе ставаш и маса за јадење или не?
Ако немаш простор за висачи, долниот дел под плотната нека ти го направат со повеќе рафтови и ќе имаш повеќе простор наместо да редиш ствари горе во висачи, ќе редиш долу.
Ваков е просторот, на тој ѕид кај прозорот само во долниот дел може нешто да се стави.. Ми викаше мајсторот да сме го заграделе овој прозор кај кујната што ќе ми бил толкав прозор во кујна доста ми било мало прозорче ама јас неќев..
Под плотната ќе им кажиш долу повеќе да ти направат шкафчиња со по 1/2 рафтови и ќе добиеш простор, како шо реков замисли горе висачи, долу да бидат, ако можеш да го изведиш тоа некако.
Зависи прозорот дали е баш на средина, или има повеќе простор на едната страна да ставиш висачи. За складирање во долни елементи идеални се фиоки, ама не можеш фиоки под мијалник, а веројатно ќе имаш и машина за садови, што значи уште помалку простор за складирање. Друг проблем, ко што реков , ако одиш само со едни ниски елементи немаш доволно работна површина. Пробај со кујна на Г долни елементи и само со полици па ќе видиш, ако почнат да те нервираат, ќе ги замениш со висачи.
Ист е од двете страни, како што пратив погоре во форма на буквата П е.. Баш тоа гледавме, на тој ѕид кај што е прозорот ништо висечко не може да се стави..
Епа тогаш ништо, ќе знаеш за следниот пат. Со искуство учиме. Кујна во П да правиш што знам, во 3 метри должина ќе ти остане простор за стоење меѓу п-то од 1,8 метри мање више. Некако многу загушено ми изгледа. И два аголни елементи за нервоза. А каде е фрижидер, рерна...
Секогаш има опција да го извадам прозорот и да ставам ѕид, ама тогаш нема да имам убав поглед од кујната, погледот е на паркче пред зграда и е многу убаво.. Иначе за кујната немам решено ништо уште, барам што ми е најдобро, ама да биде и практично..
Реално, зависи колкав е станот или колку души би живееле. За фамилија од тројца, јас имам кујна долни елементи 4,5 метри, горни 3,5метри +фрижидер. И кнап сум со место за складирање. Шпајз немам да напоменам. Па ти напрај си своја математика.
Ke izrabotuvam kujna pa sega treba da odberam materijal za istata. Bi odela so oplemeneta iverka bidejki e poeftina i sakam da bide bela. Ne onaa najsvetla tuku nakaj bezh. Da ne odi na zolto nijansata i so drvena plotna ke bide. preporacajte nekoja nijansa ve molam. Pregolem izbor ima a ne znam kako bi licelo bash na golemo koga ke se izraboti