Umbrella22 дали си сигурна за боите, не сакам да те убедувам дека бојата што ја сакаш не чини, сите си имаме различни вкусови и желби, но овие бои некако ми се чинат премногу јаки и може да ти го затворат просторот. Можеби не е лошо да размислиш за нешто посветло и да си ставиш црвени детали ако веќе толку ја сакаш црвената боја. Сепак ти си одлучуваш. Еве ти на пример на сликава, кујната е голема, но боите ја прават да изгледа малечка, го гушат просторот. А што се однесува до плочките, кога веќе мора, би ставила најверојатно некоја нијанса на сиво, малку посветло сиво од тоа што ќе биде на кујната. А она што би ти го препорачала ако веќе сакаш црвена боја е да украдеш идеа од следнава слика, малите детали многу можат да го оплеменат просторот и плус утре ако ти текне на друга боја е многу полесно за измени.
Не ми текна да прикачам слика прееска. Еве Bibi 88 на што мислам: Погледни што му прават овие зелени детали на црно-белиот ентериер ПРЕКРАСНО
Еве ја мојата кујна. Финтата е што е правена пред 5 години а сега треба да се купи трпезариска маса .... и малку се сменети вкусовите. Дневната е заедно со кујната во иста соба а е со дрвена комода и масичка во црно-кефеави тонови. Гарнитурата е беж. Најубаво ќе одговара тука медија пан масичка црна или бела ама како што кажав сменети ни се вкусовите ... делува ладно вака, а со таква маса уште поладно. Предлог некој? Мислите ли дека би одговарало ваква дрвена(венге) маса? а на пример столчињата да бидат обложени со некоја трета боја ... колку да разбие монотонија..пример вишна боја ... па и во дневна по некое перниче вишна, украс, тепих и сл ...
@zabec, мене ми се допаѓа како масата се вклопува со самата кујна. Мислам дека бојата е соодветна, затоа што во друга боја - на пример бела или крем/беж, атмосферата би била уште поладна отколку вака. Многу ми се допаѓаат столиците исто така. Од монотонијата секогаш можеш да се ослободиш со впечатливи завеси, украсно чаршавче за масата, некои детали и сл. Тоа е најмал проблем. Во оваа класична комбинација одговара речиси секоја боја - свежа зелена или портокалова, дури би рекла и некоја мешвина од јоргован-магнолија но ми се допаѓа и бордо, убаво ќе ви оди со темната нијанса.
Лелее фала многу Баш ми е драго што добив одговор кој тајно го посакував Прво си мислев нема шанси да оди ваква маса со ваква кујна ама колку повеќе ја гледам толку повеќе можам да си ја замислам Тенкс уште еднаш
Мојот мајстор не советуваше дека Иверка воопшто не е лош материјал. Дека и самиот медиапан е направен од струготини. Ние ја направивме од иверка. На кујната со должина од 4м ни излезе 30.000 денари со целосен материјал и работна рака, до монтирање од мајсторот.
Девојки треба да порачам кујна.Сеште се немаме одлучено на која боја ке ни биде дневната па затоа се одлучив за бела кујна, си мислам да ја искомбинирам со сиви плочки и планирам апаратите да ги земам на сиво па би требало после да одговараат на било која боја.Ке ставиме бело сив ламина и исти такви подни плочки.Се мислам многу околу матријалот, дали да биде мат или сјајна иверка.Дали знаете како одат од прилика цените, што е полесно за одржување и сл.
Колку чини кујна изработена од сјаен медијапан за метар должина (горни и долни елементи) и ако имате некој предлог од каде да ја набавам.
Мојата кујна треба да биде во П форма,едниот ѕид е 2,8м вториот ѕид е 2,5м и шанк (само ниски елемети) 2м.Фактички кујната со горни и долни елементи е во Г, и плус шанк само со долни елементи со ширина 40 цм (со шанкот кујната доаѓа во П).Прашавме еден мајстор за понуда, ни даде цена 1000 е за обична иверица, 1500 е за медијапан висок сјај.Што мислите, мене некако ми е скапо.
Зависи колку и какви механизми ќе ставите во кујната тоа најмногу ја менува цената. Една цена е за фиока со обично затварање, а со т.н. меко затварање е повеќе. На пример ако една фиока е 1200 со механизам за меко затварање е 1800. Е сега кога ќе се пресмета колку фиоки и вратнички ќе имаш стварно има разлика.
Skapo,mnogu skapo nie nasata kujna isto od iverka ni ja prvea 7m dolzina 16 elementi se vkupno 37.500