1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Кујнски молци и други штетници

Дискусија во 'Дом' започната од ciribiribela, 3 декември 2010.

1. carly j

carly j Истакнат член

Се зачлени на:
    28 јули 2017
    Пораки:
    255
    Допаѓања:
    255
    И мене во кокосовите трошки и во некои јаткасти плодови затскриени зад високи чинии. Мислев дека се од молците што си грицкаат алишта ама вакви биле кујнски, ги најдов преку црвите на таванот што лазат. Прочитав дека ако пола саат ги ставите тие производи во рерна на 60 степена умираат и јајцата и ларвите (или да се замрзнат ама два три дена да стојат, немам време за тоа). Сега ставив некои работи што не ги фрлив, а другите се надевам дека убаво ги ичистив, ама кој да знае... Ептен малечки јајца имаат.

А и не знам дали оние од раид би функционирале? Како и да е, прескапи се. Ќе пробам прво со лаванда да видам дали ќе се вратат или преселат ( не дај Боже).

2. Mishela

Mishela Модератор Член на тимот

Се зачлени на:
    19 август 2010
    Пораки:
    18.878
    Допаѓања:
    81.140
    Јас све испофрлив и веќе ништо не оставам така да ми стои во отворена кесичка. Претурам во тегли и ми стојат внатре во висечките елементи. Не ми се појавиле пак досадниве. :D
    Раид се супер, ставав еднаш.
    Лаванда вреќички купував од Тинекс, Danai мислам дека пишуваше на кутивчето и внатре имаше две вреќички ако добро се сеќавам. Годинава си ставив природна лаванда зашто имам во саксии па ете, се најде за нешто плус. :)

На carly j му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Simplicity

Simplicity Истакнат член

Се зачлени на:
    23 февруари 2013
    Пораки:
    212
    Допаѓања:
    534
    Во какви тегли ставаш, во оние со дрвени капаци?
    Мене ми е ептен чудно, еден куп молци (живи) најдов во тегла со црвена пипер, не можам да сфатам како успеале да влезат внатре, мислев да не бил лош капакот... (најдов и на други места, ама за теглава ми е најчудно)

4. Mishela

Mishela Модератор Член на тимот

Се зачлени на:
    19 август 2010
    Пораки:
    18.878
    Допаѓања:
    81.140
    Не, во обични тегли со метални капачиња чувам сè. Од тогаш не ми се појавиле пак, ни внатре во теглите, ни во самиот шкаф.

На Simplicity му/ѝ се допаѓа ова.
  5. carly j

carly j Истакнат член

Се зачлени на:
    28 јули 2017
    Пораки:
    255
    Допаѓања:
    255
    Не си ги видела јајцата, премногу мали се, се лепат измеѓу хартии/превиткани работи/во секој агол, проверувај дали ќе видиш како пајажинки мали бели пред да се изведат.

На Simplicity му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Themoonlover

Themoonlover Активен член

Се зачлени на:
    18 септември 2022
    Пораки:
    23
    Допаѓања:
    6
    Дали знаете колку чини да се плати фирма да дојде поради инсекти ? Станот е мал не е голем , фала ви

7. Waverly Raven

Waverly Raven Популарен член

Се зачлени на:
    10 октомври 2017
    Пораки:
    3.188
    Допаѓања:
    11.833
    Овие кујнски молци најчесто доаѓаат во домот преку храна и тоа, овесни снегулки, ориз, брашно и сл.

Прво ги има како мали бубачиња, па ларви и на крај молци. Јас имав во едно шкафче, најверојатно од овесни снегулки и молците ги средив со аутан лепенки внатре, па после ставив и лаванда.

8. elencemece1987

elencemece1987 Истакнат член

Се зачлени на:
    18 декември 2018
    Пораки:
    2
    Допаѓања:
    0
    Здраво дечки...Дали некој знае какво чудовиште е ова?

Прикачени фајлови:

9. ZAHRA

ZAHRA Популарен член

Се зачлени на:
    25 октомври 2016
    Пораки:
    1.624
    Допаѓања:
    16.918
  10. Anyshka

Anyshka Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2022
    Пораки:
    7.594
    Допаѓања:
    33.782
    Мислењево е одамна, дали најдовте фирма против инсекти?
    Значи не знам што не ставив против мравки, и џабе, пак има, и тоа само во ходник, чудна работа.
    Откако го направивме ходникот се појавија, во други соби нема, и не седиме таму, не ни јадеме, ај да кажеш од храна, ама па во ходник.
    Ај во кујна друго е, од храна, ама ова во ходникот само.
    Ставив оцет, сол, неопитроид, еден прашак купив од Битпазар внатре е како крем боја, џабе.
    Одиме таму на 2-3 недели и кога и да влезам цел ходник со мравки, чудни некои, како жолти и црвени, не ни лазаат, на секое одење пуштам правосмукалка, ги собирам, прашакот го оставам по ќошињата, не го собирам, и наредно одење пак има, вакво нешто ми се нема случено до сега.
    Многу одамна кај мајка ми ми се појавија во соба, со оцет и сол ги снема, потоа сфатив дека се појавувуваа поради бонбончињата што ги даваат по свадби, дека убави и украсни беа си ги чував, откако ги фрлив мравка нема.
    А ова сега не знам од каде.
    Некој да каже некоја фирма, зошто ништо не помага.
    И они на raid ги барав што се ставаа по ќошиња, беа и за против лебарки, сега ги нема по маркетиве.

Последна измена: 27 март 2024
  11. farahfarah

farahfarah Активен член

Се зачлени на:
    28 април 2024
    Пораки:
    120
    Допаѓања:
    25
    Neopetroid prasok dali e steten da se isprska po sobata iscisti izluftira Ida spieme vo nea ili sepak da spieme vo druga vecer a so malo dete sme

12. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2014
    Пораки:
    15.996
    Допаѓања:
    48.804
    Кажете чаре за силвервиш?? Не е од нечисто, прво шо ми текна е шо фрлам влажни у кантата у соба, и шо спијам со отворен прозор деновиве а нели врнеше

13. brm_brm

brm_brm Форумски идол

Се зачлени на:
    13 декември 2016
    Пораки:
    5.319
    Допаѓања:
    5.228
    Кај нас прскаа од некоја фирма пред една недела. Ова преку совет на станари. 800 денари плативме.
    Гледам на под денес изумрени имаше.

Значи делува. Ама да видам до кога.
    Наезда имаме во цела зграда.

14. BumblebeeBoo

BumblebeeBoo Активен член

Се зачлени на:
    21 јуни 2023
    Пораки:
    4
    Допаѓања:
    1
    Не е сива рипка како што има одговор тука, ова на англиски се вика carpet beetle, potocno na black carpet beetle ларвата.... Не знам во земјава како се викаат.

15. Снегулк@23

Снегулк@23 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 август 2020
    Пораки:
    2.744
    Допаѓања:
    3.736
    Кажувајте што да правам ми се појавија црви во кујна, бели во кеса тестенини беа ама се шират

16. carly j

carly j Истакнат член

Се зачлени на:
    28 јули 2017
    Пораки:
    255
    Допаѓања:
    255
    Дали само кај мене има наезда од молци среде септември? Обично се само во кујна и летно време, но еве ги летаат на таван и во спална, а и две ларви утепав од сабајле, пак во спална.

17. Снегулк@23

Снегулк@23 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 август 2020
    Пораки:
    2.744
    Допаѓања:
    3.736
    И кај мене има по некој

18. Mala panda

Mala panda Истакнат член

Се зачлени на:
    28 јуни 2020
    Пораки:
    97
    Допаѓања:
    14
    Здраво луѓенца. Во кујна ми се појавуваат многу ситни бели буба чуда значи како прашина се и де движат вака многу се ситни. Не личат на бубачки ептен ситни со лупа да го гледаш но бидејќи се многу можеш и со голо око да се видат. Не знам што врска бубачки се и од што настануваат, не се во јадеме него на микробранова, тенџериња чисти, де што е во кујната. Ако некој се соочувал со такво нешто да ми каже лек за тоа како да им се решам или да ми кажете што да пробам да направам… пробав со пипс но ништо не направив… помошшшш