1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Кујнски молци и други штетници

Дискусија во 'Дом' започната од ciribiribela, 3 декември 2010.

1. IvanaMkd

IvanaMkd Истакнат член

Се зачлени на:
    29 јануари 2012
    Пораки:
    4.184
    Допаѓања:
    3.051
    Штетници (бубашваби, мравки, лебарки итн.)

Татко ми работи во угостителски објект и порано ги имале многу. Па викнале некоја госпоѓа од Скопје која се занимавала со тоа и со некое жолто тесто полепила некои места. За 2 дена непостоела ни една, па ни мртва... па ги зезал шефот кој ќе најде барем една ќе добие слободна недела, ама за жал никој не добил.
    И малце појќе скапо земала...

2. ana-banana

ana-banana Популарен член

Се зачлени на:
    27 јануари 2011
    Пораки:
    1.277
    Допаѓања:
    751

Кога ја видов темава одма се сетив на најгрдите штетници - бубашвабите. Се стресов и мислам дека сегде ме лазат. Среќа кај нас дома ги нема, но додека студирав, ум си немав, колку се грди а и многу се брзи. Чим изгаснам светло и еве ги :sweat: . Во студентскиот ги имаше во изобилие колку ти душа сака, т.е. не сака :lol: . За нивно убиство беше задолжен дечко ми пошо јас бев побрза од нив и одма скокав на кревет.

Знаете ли дека јадат компири :fubar: :fubar: море мамето нивно. Една огромна бубшваба еднаш ми имаше влезено во компир и таму си го оставила своето поколение :devil: :devil: , среќа дечко ми забележа пред да почнам да сечам инаку тоа ќе беше трагедија, ќе ме стрефеше инфаркт ако почнев да го сечам компирот а тие внатре цела сурија.

3. koritsaki

koritsaki Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    18.411
    Допаѓања:
    105.698

Да , да точно е ова со компирот. Бубашвабите обожаваат компири и затоа јас на балкон ги чувам :D
    Кога викнавме служба за дезинсекција дома дека ни се појавуваа одвреме навреме бубашваби на сите ќошиња позади шкафовите , во фиоките , позади креветот стави нешто како желе кое има мирис и вкус на компир и кога ке го пробаат бубасшвабите одма умираат :D од кога ни ставија вакво желе не сум видела бубашвами само првите денови најдовме 3-4 умрени и толку беше ;)

4. Snow-Queen

Snow-Queen Форумски идол

Се зачлени на:
    3 ноември 2011
    Пораки:
    15.266
    Допаѓања:
    15.013

Тоа не се гледа тоа се доживува :rofl:

5. green.eyes

green.eyes Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јули 2011
    Пораки:
    2.886
    Допаѓања:
    31.523

Морам да се самоцитирам. Во врска со болдираново...се појави во станов една гадотија минатата недела. :o Ја виде дечко ми, во дневна бе :fubar: , се пикнала одма под гарнитурата. :puke: :sweat: И кога ми кажа, само се укипив, постојав 20-30 секунди, па почнав да рипкам по паркетот и да бегам. Од тогаш ништо не сум видела, дечко ми ништо не ми кажал.....Ќе чекам да видам дали ќе се појави некоја друга, па да преземеме мерки. Некако се надевам дека не видел добро дечко ми....иако немам причина да се сомневам во она што ми го кажа. :|

Ах уста, т.е. тастатура проклета. Се зареков. Таман си се пофалив немаме, аха, ево ти га на! Санаваганава :@ :devil:

6. koritsaki

koritsaki Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    18.411
    Допаѓања:
    105.698

Леле луѓе , вчера бев кај мм на работа , и како што стојам до работната маса гледам над мастиките застанала ШКОРПИЈА ејјј и тоа не беше мала :worried: :x
    Кога писнав ми се згрози и излетав надвор за секунда. Па мм ја фати и тоа со рака и и стави киселина. Ама не умре :x Аууу Бог да чиува , па уште дома да ти се пикне :o

7. Snow-Queen

Snow-Queen Форумски идол

Се зачлени на:
    3 ноември 2011
    Пораки:
    15.266
    Допаѓања:
    15.013

Епа севтето стигна годинава, пред 3/4 дена видов во влез една превртена од тие големите кафеавите :puke:
    И се си се тешам дека дома нема да се појават. Вчера ноќта околу еден саат да одам до купатило, леле кога ја видаов ауууууу, одма истрчав го будев татко ми, и нормално после 2 саати око не склопив :sweat:

8. Domino

Domino Популарен член

Се зачлени на:
    15 ноември 2010
    Пораки:
    971
    Допаѓања:
    1.038

Лелее девојќи мене сабајлево ме нападна бубашваба. :x
    Ми беше досадно и решив малку во тоалет да подсоберам исфрланите алишта и не знам како се случи, нешто го извадив џогерот и го потпрев на ѕид и таман да го соберам нешто паѓа врз мене почнав да скокам и гледам на земја паѓа бубашваба. Значи огромна беше околу 7-8 сантиметри. :o
    И веднаш излегов и бидејќи ми е жал да ја утепам земав лист да ја изнесам надвор нека се шета низ парк, на корзо нека оди :lol: и ја немаше.
    Сега шубе ми е да не ми излезе од некаде ама тоа е... :?:

9. Snow-Queen

Snow-Queen Форумски идол

Се зачлени на:
    3 ноември 2011
    Пораки:
    15.266
    Допаѓања:
    15.013

Денес со мама правевме пречки за бубачките :lol:
    Начекавме од каде излегуваат, доаѓаат од отворот на кадата што е со решетки, мала коцкичка ама за нив огромна триумфална порта :D така да наместо со решетки, најдовме целосно затворена.Па сега му се молиме на господа да не се појавуваат веќе, инаку нема сон за тато цело лето |-)

10. Zaljubena111

Zaljubena111 Популарен член

Се зачлени на:
    20 февруари 2010
    Пораки:
    2.087
    Допаѓања:
    1.647

Утре им закажавам борба на моите мравки, абе ситни мали дури не се гледаат. Ја нападнале кујната, односно само делот околу умивалникот.
    Ако знаете добро оружје кажете

11. Snow-Queen

Snow-Queen Форумски идол

Се зачлени на:
    3 ноември 2011
    Пораки:
    15.266
    Допаѓања:
    15.013

И претходно имам пишано
    Добив ЛП од irenna, беше фина и ми пиша еден спас кој можеби би помогна:
    Ациди борици, ги има во сите аптеки 30/40ден се.Ги има како во течност и како во прав. Најчесто се користи за лекување, за луѓе и животни не е отровно,ама за инсекти Е.
    Топчињата се прават на следниот начин.... се вари еден компир и едно јајце, се пасираат и во смесата се додава ациди борици (подобро е да се стави во прав, ако се стави течност ациди борици нема да може да се оформат топчиња). Од смесата се формираат топчиња како бомбици со големина на лешник, и се ставаат по ќошињата,или на места каде најчесто се појавуваат бубачките.
    irenna исто така ми кажа, дека ова го правела и во подрум ставала вакви топчиња и нон стоп наоѓала мртви

Епа женси навалете....бубачки бууууу :devil:
    не сум го пробала, но дефинитивно ќе го пробам,а што слушам дека функционира, воопшто не се сомневам...и уште еднаш и благодарамна ирена

На irenna и green.eyes им се допаѓа ова.
  12. green.eyes

green.eyes Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јули 2011
    Пораки:
    2.886
    Допаѓања:
    31.523

Ќе се надоврзам на постот на Snow Queen, топчињава функционираат :nod: :up: Кај сестра ми дома имаше многу бубашваби, само за неколку дена од кога ги ставија топчињата, истите веќе значително се намалија, и полека исчезнуваат :)

Секако би го пробала ова ако морам, а се надевам дека нема :worried: И дефинитивно го препорачувам на сите кои имаат мака со гадниве бубачки :puke:

13. starbucks

starbucks Популарен член

Се зачлени на:
    12 април 2011
    Пораки:
    3.064
    Допаѓања:
    6.664

Гадовите дојдоа и кај нас. :puke: Пред 1 недела мош и повеќе, на кревето кај шо спијам една лебарка најдов. Таман отидов да земам влечка да ја утепам, ја снема. Вечерта дада ја најде и тато ја утепа. Вчера одам во вц ( надвор на тарасата ни е вц-то) и на излегувањето згазив една :puke: таман ја видов се сокри со брзина на светлината. Ми беше страв да си легнам, се покрив од глава до пети, да не ме полазе некоја. Сега е на тарасата, таму си дреме, а ние оставаме врата отворена и дома улаваат. Мама во кујната видела некоја голема. Утепал ја и таа тато. Ќе им кажам на моите да пробат со овие топчињата со борна к-на, белки ќе ги снема, гадурии едни.

14. Snow-Queen

Snow-Queen Форумски идол

Се зачлени на:
    3 ноември 2011
    Пораки:
    15.266
    Допаѓања:
    15.013

смешно или не,ама бидејќи приметив дека бегаат од светлина почнав светлото(малата лампа) што ми е до креветот да ја оставам уклучена :angel:

15. Snow-Queen

Snow-Queen Форумски идол

Се зачлени на:
    3 ноември 2011
    Пораки:
    15.266
    Допаѓања:
    15.013

Е сега одкако им го затворивме патот, од друго место излагаат, одводот во кадата,како успеваат помеѓу дупчињата да се пикнат,божеееееее :doh:
    од вечер ќе ставаме од тоа капачето за одводи што е, па ќе видиме, аххх господе се надевам нема да најдат друг излез

16. Snow-Queen

Snow-Queen Форумски идол

Се зачлени на:
    3 ноември 2011
    Пораки:
    15.266
    Допаѓања:
    15.013

^очиглед навистина сум погодила од кај доаѓаат, леле многу сум среќна,веќе 5 дена ги нема yuhuuu

17. Elennaa

Elennaa Популарен член

Се зачлени на:
    22 февруари 2011
    Пораки:
    4.161
    Допаѓања:
    14.171

Ау, денес. :puke:
    Си станав денес во 6 саат, за во школо. Си миев заби, и слушам нешто шушкање. За затнав чешмата, прекина. Ја пуштив, пак почна да тропа. Се упрпав, асално тропање беше, си помислив дека имаме глушец.
    Завршив со миење, и по полека, ѕиркам од сегде, што шушка. Кога што да видам..
    Огромна, бабачковска, гадна, ко трупче беше. :puke:
    Ваква беше. Тие што не поднесуваат, подобро нека не отвараат спојлер, јас мижеечки барав слика. :wasntme:
    Па уште брза била, ја гледам само шпарта низ кадата горе доле. :worried: Не за друго, мене ми се згади, затоа што алишатата ми преноќија ко по обичај во веце. Ми се згади живот.
    Ај добро помина и тоа. Ама овој глупав, глупав, глупав, ПМС. :@ Ме стегна стомак. Влегов во веце, онаа ја гледам уште парадира. Море си викам, з.еби ќе трпам, ваљда после школо некој ќе ја утепа.
    И цел ден во школо си трпев стомачни болки. :@
    Кај да протестирам? :fubar:

18. ludoto19

ludoto19 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    7.226
    Допаѓања:
    41.464

Cега идам у кујна и што да видам, инвазија од мравки, кај што и стојат чинивчињата на кучката, се гостат се веселат ихааа.
    Mене ми е жал да ги тепам, и ги оставив, нека јадат после на бел лист и ќе ги пуштам надвор :lol:
    грев ми се, не можам да ги тепам нив :D

19. smiley22

smiley22 Истакнат член

Се зачлени на:
    11 април 2012
    Пораки:
    670
    Допаѓања:
    350

Леле јас веќе и фобија ке имам од гнасниве бубачки.Погнасни суштества нема. :puke: :puke: :puke:
    На гости бев кај братучетка и спиев таму (вчера беше тоа) легнувам,ама го оставам светлото и кога гледам огромна црна бубачка на таванот,скокам на другиот кревет и таа пага на перницата :puke: :puke: леле среќа што не сум спиела,и нокеска до 4 неможев да засмијам...и сега како да гледам некоја бубашваба и мајка ми вика така ти се чини........абе животов ми се згади :puke: :puke:

20. Lacrimosa

Lacrimosa Популарен член

Се зачлени на:
    19 јули 2010
    Пораки:
    1.833
    Допаѓања:
    2.932

Значи ние во Скопје 4 години во станот немаме згаснато струја во кујната и во вецето. Секогаш свети. И кога некој гостин излегува од вецето, нормално си ја згаснал струјата, абе трчам веднаш да ја запалам. :D Купивме од тие штедни сијалици што трошат мнооогу помалку струја.
    А згаснеш, одма идат. :@
    Еднаш ми се случи додека спијам, и не знам одеднаш се разбудив и автоматски како да знаев за што се будам, ја тргнав перницата и што да видам, бубачка под мене!! :@
    Леле кога сум се распиштила, ама затоа ја смачкав. :devil: Па сум им туривала над нив доместос и сум гледала со мерак како умираат полека. :devil: Нареден пат ќе земам ножички и ќе им ги сечам нозете и тоа антените. :rofl: :rofl: :devil:

Мора да купам нешто, ама џабе пак ќе се појавуваат. :/ Се мислам да ги направам тие топчињата од Ирена што пишала, ама сакам нешто што нема повеќе ич да се појават, да можам комотно да си згаснам струја. :( Не сакам да ги наоѓам превртени, не ми е тоа решение.

На Majra му/ѝ се допаѓа ова.