1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Кујнски молци и други штетници

Дискусија во 'Дом' започната од ciribiribela, 3 декември 2010.

1. friendy

friendy Форумски идол

Се зачлени на:
    21 април 2012
    Пораки:
    4.338
    Допаѓања:
    51.770
    Штетници (бубашваби, мравки, лебарки итн.)

Ациди борици има во обична аптека за лекови, се купува без рецепт, но многу е отровна, а и во последно време се спомнува нешто дека е канцерогена.

2. la-chicka

la-chicka Популарен член

Се зачлени на:
    21 април 2010
    Пораки:
    1.336
    Допаѓања:
    1.571

После ќе одам до аптека да купам и ќе го направам овој рецепт со компир што е од Ирена, ако ми успее ќе ви пишам.
    Сабајлево се распрашав и дознав уште еден, па ако не ми успее ова со компиров тој ќе го направам, исто бил многу ефикасен.
    Ациди борици една кесичка, 4-5 лажици палента, еден ванилин шеќер и малку млеко, ептен малку колку да се сврзе се тоа и се оформуваат исто топчиња.

Уф, ако треба цела торта ќе им направам :envy: , само да не ги видам никогаш више :puke: :swear:

3. slavica999

slavica999 Популарен член

Се зачлени на:
    27 декември 2009
    Пораки:
    4.327
    Допаѓања:
    5.340

Како бре отровни ациди борици, лекарите ги препорачуваат за миење на некои гребнатини/рани и ставање како облоги.
    :?:

4. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.401
    Допаѓања:
    200.941

А бе поблизу ми е земјоделска, него обична аптека, затоа прашав да не случајно има и таму, да не одам, па да се избламирам :lol: инаку дека е отровно - не е. Борова вода се користи за облоги и кај мали деца ;)

На Smiley11 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. friendy

friendy Форумски идол

Се зачлени на:
    21 април 2012
    Пораки:
    4.338
    Допаѓања:
    51.770

Знам, го користев и јас претходно и тоа многу, ама некаде прочитав дека е канцерогена и сега ми е страв да ја користам :( .

6. sunfemina

sunfemina Популарен член

Се зачлени на:
    17 февруари 2011
    Пораки:
    1.731
    Допаѓања:
    843
    Кујнски молци

Имам разни рецепти слушнато за топчињава против тие никаквите гадинки (не сакам името да им го спомнувам) и всушност целата поента е во борната к-на, таа е таа што треба да ги убие..арно ама ми е страв да не е отровна за миленици кучиња, мачиња?

7. Elennaa

Elennaa Популарен член

Се зачлени на:
    22 февруари 2011
    Пораки:
    4.161
    Допаѓања:
    14.171
    Кујнски молци

Гледам, тука сум пишувала за буби швабите. Може пак? Е, фала. :wasntme:
    Сакав да кажам еден испробан рецепт за горе наведените, во само 10 чекори.

Чекор еден: И пуштате страшен поглед, нешто а-у.
    Чекор втори: Се осигурате да не избега.
    Чекор три: Одите до кујна.
    Чекор четврти: Го барате кафето каде се наоѓа, и една лажичка.
    Чекор пет: Го зимате кафето и лажичката.
    Чекор шести: Се враќате на првобитното место.
    Чекор седум: Малце ќе ја search каде се наоѓа. И уште еден таков а-у поглед.
    Чекор осмица: И ја отварате устата, пополецка.
    Чекор девети: И ставате 2-3 лажички кафе.
    Чекор последен: Let it go.

Можеби на почетокот нема да има ефект. Ама кога ќе почне да шета ко да испила гајба пиво, и кога ќе почнат да и се вртат нозете лево десно, и да и се плеткаат.. Ваша е!
    А во случај да не се умртви, зголомете ја дозата со кафето.

Доста беше, зафрканција.
    Озбилно, јас дома немам видено уште оддамна буби шваба. Незнам каде отишле.
    Ама затоа, почнаа од негде да влагаат гуштери. Секаде скоро имаме комарници, ама од каде влагаат-Господ знае.
    И тоа се во детска, мајката. Овој месец, 4 имам видено. :^)
    Ќе се префрлам јас да спијам во дневна, уште малце. Ааа, па ми фуфка. :!:

На Sanniii, Miss.Ricci и Divinebutterfly им се допаѓа ова.
  8. Divinebutterfly

Divinebutterfly Популарен член

Се зачлени на:
    17 јули 2011
    Пораки:
    2.968
    Допаѓања:
    9.980
    Кујнски молци

Абе зошто ја прекрстивте темата? Јас вака не би ја нашла :^)
    Иначе јас фала Богу се ослободив од тие гадотии,пошто дома немаме,пу пу машала...

Еленче бе,ме насмеа на цела мака :D Кафе рече да ја почастиме :D

На Elennaa му/ѝ се допаѓа ова.
  9. kiki-riki

kiki-riki Истакнат член

Се зачлени на:
    21 ноември 2009
    Пораки:
    228
    Допаѓања:
    117
    Помош за очајни домаќинки

Девојки ај помош во кујна ми се појавија мравки, ми е страв да ставам отрови, има ли некое природно средство да ги отстрани??/

10. sunfemina

sunfemina Популарен член

Се зачлени на:
    17 февруари 2011
    Пораки:
    1.731
    Допаѓања:
    843
    Пробај со истурање на сол посебно на местата од кај што излегуваат, кај што ги забележуваш дека најмногу одат.

11. veronikaveronika

veronikaveronika Истакнат член

Се зачлени на:
    9 март 2011
    Пораки:
    188
    Допаѓања:
    132
    Мене ни сол, ни кафе ни прашок за перење не ми помогна. Едино Рајд за бубашваби и мравки ги убива веднаш, ама џабе, по некое време пак доаѓаат на гости :@
    Следно ми е неопетроид! Ако и тоа не помогне-го продавам станот |(

Туку, имаше негде горе во темава за некои куќички за(против) мравки на Раид! Ги барам во Тинекс и Веро-немаат! Знае некој каде може да се купат, па и со тоа да пробам!?!

12. ence

ence Истакнат член

Се зачлени на:
    20 јули 2010
    Пораки:
    37
    Допаѓања:
    0
    болви во домот.... спаассс !!!

Феминки незнам дали сте имале некаков проблем со болви..но живеам на село... и цела сум искасана од болви... со што да ги уништам... има во куќата..и ме касаат додека спијам. мислам дека се од животните во плевната како кози и кучиња. споделете искуства немозам ни да спијам ни да живеам од јадеж...

13. slavica999

slavica999 Популарен член

Се зачлени на:
    27 декември 2009
    Пораки:
    4.327
    Допаѓања:
    5.340
    болви во домот.... спаассс !!!

Аааа имате нови домашни миленичиња - Болви :wasntme:

Испрскајте ги животните од плевната со прашок против болви - Питроид а потоа и по куќата за да се решите некој период од нив. Аааа тебе ќе ти пројде јадежот како на кутре :$

14. Mrs.Bass

Mrs.Bass Популарен член

Се зачлени на:
    7 април 2012
    Пораки:
    897
    Допаѓања:
    7.318
    за мравки некаде прочитав дека го мразеле мирисот на краставица...па така женски лупете краставици и ставајте каде има мравки....

15. Elennaa

Elennaa Популарен член

Се зачлени на:
    22 февруари 2011
    Пораки:
    4.161
    Допаѓања:
    14.171
    Дечки, а нешто против пајаци? :wasntme:
    Многу имаме, поготово во детска. Како влагаат низ комарник, ни јас незнам. Вака и не ми сметаат, него повеќе ми е за тоа што прочитав дека при спиење сме јаделе пајаци. :wasntme:

16. martinuska

martinuska Популарен член

Се зачлени на:
    1 јули 2010
    Пораки:
    3.095
    Допаѓања:
    3.748
    Во соба кај мене се појавија мравки по јадењето за папагали :devil: . Од што грицка и истура и дошле |( . Напрскав со раидот по лајсната од кај што искочиле и оставив да се луфтира. После ќе пребришам одозгора со крпа, ама прашањето ми е дали е штетно нешто за папагалчево да стои таму вечерва? До вечер ќе се излуфтира и се тоа, ама страв ми е да не му бидне нешто :worried: .
    И да не знае некој колку време трае дејството на раидот? Кога ќе го пуштам папагалот се симнува доле и оди сегде по паркетот и гризе од ѕидот па да не се отруе? :^)
    На крај краева да не испадне да не можам да си го пуштам во соба |(

17. Lella

Lella Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јануари 2013
    Пораки:
    5.317
    Допаѓања:
    28.930
    Прееска надвор во дворот имаше еден куп мравки. :tmi: ама толку многу како црви. :$ Само да ви кажам, против мравките со оние спрејовите Пипс ли беа не знам, никако со прашок, од него само бегаат па може и дома да ви се напикаат.

18. MorganMonroe

MorganMonroe Истакнат член

Се зачлени на:
    22 април 2013
    Пораки:
    161
    Допаѓања:
    42
    Имам веќе некое време проблем со мравки :@ пробував се живо и диво ма креди ма секакви средства, ништо не помагаше, пак си доаѓаа! :@ Ама пред некое време прочитав еден рецепт :lol: во шишенце со распрскувач да се измеша едно литро вода и едно литро јаболков оцет и да се прска секаде кај што има мравки. Ама ја напраив моја верзија на рецептот :lol: Со памукче мачкам само оцет каде што се појавуваат! И, ги снема!! :) Така да топло им препорачувам на сите што имаат проблем со ваквите гнидички! :D

19. Vetruska

Vetruska Популарен член

Се зачлени на:
    13 февруари 2013
    Пораки:
    791
    Допаѓања:
    493
    Се извинувам ако ве згадам, ама ми треба помош. Пред неколку дена видов вакви еден куп на креветот под прекривачот (не спие никој на тој кревет па еднаш неделно менувам само прекривач). Којзнае колку има во душекот внатре, гад ми е да кренам да видам. Планираме со мм во сабота да го фрлиме душекот, ама се плашам дека секаде ги има гадинкиве и се кријат. Читав дека се хранат од книги и облека :(

Како да ги исчистам???? :sweat:

20. koritsaki

koritsaki Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    18.411
    Допаѓања:
    105.698

Леле и кај нас дома сум приметила да се шетаат вакви многу се брзи , не ги гледам често но приметувам дека ги има во простор каде што не се движиме.Немам појма како би можела да ги сотрам :| И дека кај нас целата куќа е со плочки доле на краевите на ѕидот некаде има некое дупче каде што влегуваат излегуваат , инаку од каде би доаѓале :envy: