1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Куќата на змејот (House of the Dragon) [2022]

Дискусија во 'Серии и емисии' започната од Mishela, 15 јуни 2022.

1. Cosmic Girl

Cosmic Girl Популарен член

Се зачлени на:
    20 јануари 2020
    Пораки:
    2.349
    Допаѓања:
    9.307
    Не мораш да ја гледаш прво Game of Thrones за да ја сфатиш самата серија. Хронолошки се доста раздалечени настаните за да бидат поврзани приказните на ликовите од двете серии.

Поточно е обратното-дека настаните од House of Dragons влијаат на настаните од GOT, зошто се нивна историја, се случиле 200 год. пред нив.
    Она што е на пр. пророштво што се пренесува од крал на наследник во House of Dragons на крајот од GOT и се случува на некој начин...

Гледајќи ја вторава сезона од House of Dragons, некои сцени ми дојдоа нешто познати, т.е. ми отворија прашања од тој тип- дали некои настани се поврзани или не со настаните од GOT.
    За да не правам спојлер, нема да пишам кои сцени се во прашање, но тоа ме натера да подистражам на нет..
    И открив дека иако во книгите нема поврзаност, творците на серијата сепак додаваат некои сцени или референци од Game of Thrones во House of Dragons, колку за задоволство на гледачите и за да објаснат или начнат некои моменти кои се случуваат подоцна во историјата, а се дел од приказната во GOT.
    Така да добро сум приметила. :D
    Во секој случај нема заради нив да не ја сфатиш основната приказна.

Останаа и доста споредни моменти кои сами по себе голицкаат фантазија, а се необјаснети доволно во троновите.
    Game of Thrones (и House of the Dragon) се правени според книгите, а тие во моментов не се довршени.
    Крајот на GOT според гледачите беше избрзан и во функција на тоа да се заврши серијата, заради тоа беа критикувани, а гледачите беа незадоволни од тоа како заврши.
    George R.R. Martin сеуште ги пишува книгите без надеж дека скоро ќе излезат, но и самиот рекол дека се оддалечува од крајот прикажан во серијата (фала Богу, зошто имаше подобри начини да се заврши)

Во секој случај, ако некој сака да ја разбере до детали целата приказна веројатно треба да ги прочита книгите.
    Засега лично мене серииве ми се доволни. Можеби некогаш кога ќе имам време ќе ги читам и книгите зошто ме заинтересира.

На FriendOfDorothy му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Purelove92

Purelove92 Популарен член

Се зачлени на:
    7 март 2015
    Пораки:
    1.026
    Допаѓања:
    3.571
    Даааа :l: Аегон баш ми е фит за крал без разлика на темпераментот има став, знаење и е посветен на целта за разлика од брат му. Даемон ми е некако разочарување во оваа сезона очекував многу повеќе.

На Cosmic Girl му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Stark

Stark Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јуни 2013
    Пораки:
    6.256
    Допаѓања:
    21.234
    Предосадна во глобала сезонава ама последнава епизода интересна, барем од аспект на придобивање на змејовите.

Последниот змеј ко некое маченце. :inlove:

4. theowndemon

theowndemon crazy cat lady Член на тимот

Се зачлени на:
    17 септември 2013
    Пораки:
    14.103
    Допаѓања:
    174.300
    Мене сезонава ми е досадна до толку шо преќинав да гледам. Ама то е можда зошто очекував или поќе политика или поќе динамика. И нема ништо од то.

Рејнира е мојата кралица и сум лута дека во еповите ја викаа Мејгор со ц*цки ама испадна дека е пацифист и бара мир. Сакам да оди и се да запали. Сакам да има причина оти ја викат како шо ја викат. She's just a girl и во мои очи после се шо ѝ се случи заслужва да се одмазди.

На Anika55 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Stark

Stark Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јуни 2013
    Пораки:
    6.256
    Допаѓања:
    21.234
    За мене многу нестабилна е... триста глупости напрај досеа..

6. theowndemon

theowndemon crazy cat lady Член на тимот

Се зачлени на:
    17 септември 2013
    Пораки:
    14.103
    Допаѓања:
    174.300
    Ништо не напрај. Се шо требаше да прај према книгата не го ни напрај то та, туку други без да знај та или испаднаа фејк (како смртта на маж ѝ). Барат перфектен протагонист. Шо ми се допаѓаше во GoT е шо беше со несовршени, човечни ликој. Перфектен протагонист е досадно. Дури и Џофри ќе го видиш ќе речиш шит од инцест е. Ќе го видиш Ремзи ќе речиш шит ко копиљ растел цел живот. Овие два како поларизирано најнегативни личности кои беа. Овде има јасна дистинкција на добри и лоши ликој. Шо ги прај добрите ликој досадни. А и лошите реално.

Како шо Аја ја спомнува Висења како личен херој, Рејнира сезона 1 беше за мене то. Па после неа Висења. За сезонава да е мека, пацифист и како да заборај дека пред две недели имаше едно мртвородено бебе и дека едно дете ѝ беше убиено. Ваков лик, особено како шо е воспоставен во книгите, очекував да седни и се да запали и зато да дочека крај каков шо дочека. Ко Дани да го запали Кингс Лендинг во 8ма сезона беше лошо воспоставено и out of character, на пример. Тука Рејнира шо не го прај то е out of character.

Буквално пред сезонава се смеев дека I support her rights, but especially her wrongs. Ама ги нема вторите и ми е досадно. :D

п.с. Би рекла Ејмонд е така побалансиран лик иако одат кон pure evil сезонава. Па ок и во епојте е така зошто то име е "банирано" после настаниве, како и Висења за сите Таргерјанс. Шо мислам дека е поетично зошто делат змеј. Ама пак го виде како дете, му ги знајш слабостите, пак му беше укажана слабост и како возрасен и некоја болна страна. Един добро сработен лик во серијава. Дејмон од друга страна омилен лик на G R R Martin, сигурно и тој преќина да гледа новата сезона од шо е досадно. :D

Последна измена: 30 јули 2024
    На CareTee и Stark им се допаѓа ова.
  7. Elissa

Elissa Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2014
    Пораки:
    3.307
    Допаѓања:
    22.600
    Првата сезона до некаде ај беше ок, оваа втората предосадна. Со Гејм оф тронс неможе да се спореди ова во никој случај.

На Stark му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Stark

Stark Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јуни 2013
    Пораки:
    6.256
    Допаѓања:
    21.234
    Za mene najladna ubica posle Aemond e onoj kucion, ladnokrvno si gi ubi site od familijata..

9. Stark

Stark Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јуни 2013
    Пораки:
    6.256
    Допаѓања:
    21.234
    Овој build-up шо го права е преочигледно за што е можно повеќе сезони и веројатно пари. Лично мене ме разочараа со развлекувањето, па да се плукнам 6 епизоди гледавме халуцинации и глупости на Дејмон.

Алисент дефинитивно ми е најодвратна, најподла и најлоша личност и како сопруга, пријателка и особено како МАЈКА.

И уште еднаш, овој build up требаше да го направат негде кај 5та или 6та епизода и последните епизоди да биди лудило и да затвориме со овој дел од приказната.

Доколку би бирал дали овој или пример Aegon the Conqueror, Baratheon rebellion би ги одбрал вторите. :)

10. Elissa

Elissa Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2014
    Пораки:
    3.307
    Допаѓања:
    22.600
    Калиси, Денерис Таргариен сама беше останата од ова семејство и колку успеа од ништо да направи нешто па веќе и до тронот стигна на крај на ГОТ. Значи карактер, воља, храброст све имаше, а овие сега што ги гледаме дрва. :wasntme:

11. Stark

Stark Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јуни 2013
    Пораки:
    6.256
    Допаѓања:
    21.234
    Шо карактер има ова Раенира освен што изгладни народ и се појавува како спасител, за политички поени?
    За да има други јавачи на змејови изгоре којзнае колку луѓе?

За одлучноста па да не зборувам колку касни и се губи...

Што е ова подобра од Аегон, пример? :)

12. SelenaGomez

SelenaGomez Популарен член

Се зачлени на:
    26 јули 2010
    Пораки:
    805
    Допаѓања:
    1.729
    Ја изгледав вторава сезона, едвај чекав да ја догледам искрено, предосадна беше, 3 епизоди ако беа она баш интересни. И пак не разбрав во последнава епизода...
    Дали Алисент прифат да и го убијат Аегон за возврат, да настапи мир и да не војуваат веќе?

13. Stark

Stark Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јуни 2013
    Пораки:
    6.256
    Допаѓања:
    21.234
    ДА!

14. Anika55

Anika55 Популарен член

Се зачлени на:
    21 јуни 2022
    Пораки:
    3.970
    Допаѓања:
    66.905
    Втората сезона, огромно разочарување. Толку епизоди, а ништо не се случи. И со глума многу послаби глумциве, само Алисент држи ниво.

Тотално непотребни настани и лошо одиграни, колку да се даде тежина, ко на пример смртта на Ренис и колењето бебе во колевка. Ужас.
    Потрагата по јавачи на змејови, прелошо изведена и прикажана. Не знам што треба да направат за да се вратат од ова. Многу тешко. Мада, поголем дел од фановите ќе гледаат anyway.

15. MissChievous

MissChievous Форумски идол

Се зачлени на:
    5 март 2015
    Пораки:
    4.447
    Допаѓања:
    25.045
    Цела серија е катастрофа, единствено кинематографија е одлична, има преубави кадри.
    Карактери 0, никој не се истакнува. Приказна -1000~, ништо не се случува.
    Нема за што да се поврзе гледач.

16. Stark

Stark Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јуни 2013
    Пораки:
    6.256
    Допаѓања:
    21.234
    И замислете ќе има уште две сезони во опсег од 4 години, 2 години по сезона. Мизерија. :)

На Anika55 му/ѝ се допаѓа ова.