Пишав некаде дека не се исправни и тој или другиов начин, цитирај ми каде? Сепак за мене поисправно е со благослов од свето лице, а која како си сака нека си бира и слави, нејзина работа, мене ме засега мојата. Немам за луксуз толку слободно време да се зајадувам за муабет што никаде го нема, дека не е исправно.
Иде славата, сакам да прашам дали е грев ако не појдеш в црква да ти испее попот лепче? Искрено немам ни сила да одам, нит желба. А, сепак ќе бидам дома со моите, рекоа дека поп не идел за слава кај нас, дали не се пријавиле, не разбрав. Рекоа ќе треба да се иди в црква за лепче.
Ubavo e da se otidi vo crkva sekogas, tamu e sekoj i sekogas dobredojden. Ako epten ne sakas da idis neka ide nekoj od tvoite so lepčeto.
Za lepče za kukna slava ne znam kako e, a ako misles za lepče(pupe) za panagija na nekoj člen od semejstvoto, pred taa den odime, popot pee molitva za zdravje sreka napredok na taa ličnost na koja so e pupeto, i go seče malku i go poliva so vince. Utre denta koa stane taa osoba prvo go jade toj del od lepčeto so vinoto.
Па ако не сакаш не оди, нека однесат твоите. Инаку можеш и другиот ден да запалиш свеќа, ама за лепчето не знам дали може другиот ден да го пее попот. Ептен ако славите заслуг, а другиот ден е славата. Ама па ако славите заслуг тогаш треба да го пее попот. Нека ме поправи некој.
Јас колку што знам целта на славата е баш лепче да се отпее, било дома, било во црква. Не е ни колку гости ќе ти дојдат, ни што ќе зготвиш, туку баш лепчето. Бар нас така не учеле.
Точно така, лепчето е најважно. Еве мајка ми дека сама не може да слави со многу гости, ама лепче си носи во црква и си спрема ручек, кој сака да дојде нека дојде.
Јас и маж ми славиме св. Мина - Мартинци , слава која датира векови наназад во семејството . И и покрај сите " маки " кои ги носи славата ( чистење на куќата од горе до долу , се да е под конец , спремање храна , финансиски трошоци и се останато ) не би сакала да ја оставиме славата . За лепче и осветена вода не треба многу финансии , а сепак ќе ти донесе некој мир во домот , во душата . Во денешно време и онака ретко луѓето одат по слави . Треба да ги поканиш на слава , а јас како што знам , на слава НЕ се кани , туку е принципот " кој дошол , добро дошол " . Не е ова роденден или крштевка па ќе поканиме кој ни е по ќеиф . Јас си спремам по традиционален стил на свекрва ми и свекрва и , како што тие за слава обавезно имале сарма на маса , така и јас , сармите не ги изоставам . Без разлика дали имам време да правам или нарачувам да ми направат , сарма МОРА да има . И шеќерпаре . Без тоа , од пиле млеко да има , мене трпезата ми е празна .
Дали за светење/пеење на лепчето одите во црква или ви доаѓа поп дома? Знам дека црквата не дозволува поповите така да одат по куќи, но гледам дека многумина така прават.
Одат поповите по куќи и сега и порано. Ние носиме во црква, баш слушав еден поп кажа дека подобро било кога ќе се однесе во црква, ама кој како си сака. Мене подобро мк е кога носам во црква.
Zdravo,nie imame kukna slava sega vo nedela na 12.01( Sv.Gavril Episkop Velicki). Do sega spremav ordever,salati,kifli/pogaca,I naracuvav pastramajlii/pici ili skara . Ama ovaa godina se mislam za tavce gravce ili peceni kompiri plus dinstano svinsko(kremenadli),svezi kolbasi. I plus ordever so piroski,pileski prsti,sveza salata,kompir salata, salata so urda I sunka. Napraviv rolat(koj saka blago). Sto mislite Dali e dovolno?