Лажни боледувања, злоупотреба на боледувања

Дискусија во 'На работното место' започната од Y Grint, 17 април 2022.

1. GirlLove

GirlLove Форумски идол

Се зачлени на:
    4 јануари 2010
    Пораки:
    6.185
    Допаѓања:
    16.423
    Ова не важеше само за мене, општо за цела компанија, која е со 2000 вработени.

2. Mumoftwo30

Mumoftwo30 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јуни 2023
    Пораки:
    3.564
    Допаѓања:
    9.867
    What? И ова го трпите сите 2000 вработени?
    Ова е класично вознемирување, немаат право да те испрашуваат секој ден, едноставно можеш и да им го кажеш тоа, дека не сакаш да им даваш извештај секој ден, можат на матичниот твој да му се јават и да го прашаат, тебе не смеат и не требаат да те замараат.

На CameliaMiller и GirlLove им се допаѓа ова.
  3. GirlLove

GirlLove Форумски идол

Се зачлени на:
    4 јануари 2010
    Пораки:
    6.185
    Допаѓања:
    16.423
    Не знам дали само во мојов сектор се случува ова.
    Е, да, не треба, а секој ден од шефицата пораки.
    Ќе идеш, на работа?

4. Dekorado

Dekorado Истакнат член

Се зачлени на:
    21 август 2020
    Пораки:
    71
    Допаѓања:
    163
    Како некој што работи во приватна фирма и периодов изгинавме од работа, бидејќи многу луѓе од сектор избракаа и притоа добивме 80% плус работа а 1% покачување. Моментално сум на "лажно" боледување. Бидејќи реално заслужиле да гинат на работа сега кога бркаат толку луѓе, нека им дојде памет дека не може толку голема фирма да се потпира на 2ца и еден супервизор поготово не во толку густо време. Реално си заслужив малце одмор и ич не се каам што го "злоупотребувам" лажното боледување, бидејќи процветав од кога сум на боледување. Во вакви ситуации мислам дека е убаво да се земе боледување особено ако ти е дојдено преку се

На Izaabella, GirlLove, Isabela23 и 6 други им се допаѓа ова.
  5. KittyAgnes

KittyAgnes Истакнат член

Се зачлени на:
    28 февруари 2021
    Пораки:
    917
    Допаѓања:
    1.368
    Зошто се случило бркањето ако има мнг работа? Алчност претпоставувам? или да не предвидуваат криза на компанијата после бранов на мнг работење? не ми се логични овие потези....исто така дали се работи за мк газди? слободно уживај си!

6. eliesaab

eliesaab Популарен член

Се зачлени на:
    27 април 2013
    Пораки:
    4.563
    Допаѓања:
    14.717
    Проблемот најмногу го гледам во неколегијалноста (со куп кодоши измеѓу), нездруженоста сите јасно и гласно да си кажат дека се пренатрупени. Кога од десет души, сите десет ќе стојат на истото, да видиш како се менува одма сето.

И после толку време, газдите никогаш не сфатија како треба со вработени. Не сфаќаат дека пренатрупаноста го троши кадарот на долг рок и баш тоа е многу честа причина зошто се прават грешки во работењето.

Инаку, не оправдувам никакви лажни боледувања. Не сум за тоа да се искористуваат на ваков начин.

На GirlLove, Mumoftwo30 и Cutiepie1 им се допаѓа ова.
  7. Bitter-Sweet

Bitter-Sweet Форумски идол

Се зачлени на:
    31 мај 2010
    Пораки:
    13.801
    Допаѓања:
    80.549
    Јас не знам како даваат лажни боледувања, искрено. Мојава матична не дава ако нема вистинска причина за спреченост за работа.
    И зошто боледување, а не одмор, кога веќе не си болен туку само сакаш да одмориш? :^)

8. Abel

Abel Популарен член

Се зачлени на:
    23 мај 2020
    Пораки:
    3.510
    Допаѓања:
    8.842
    Затоа што на одмор не можеш да отидеш од денес за утре, се договара со тимот, на време, за сите да се организираат како сакаат. Боледувањето е најчесто од денес за утре, не можеш да испланираш кога ќе се разболиш. Така што да, мене ми се има случено да земам "лажно" боледување, во договор со матичната, и тоа две недели, едноставно прегорев и тоа беше единствениот начин, докторката не ми направи проблем ич. Фирмата може да ми го "наплати" после, ама во моментот, не може многу да направи. Како во средно што сум се договарала со моите кога не сакам да одам у школо, па наместо да бегам и никој да не ме знае, имам ден-два слободни и оправдани. Колку и да звучи неубаво, тоа се мерки кои мора да се преземат кога ви е загрозено менталното или физичко здравје. Инаку сум многу исполнителна и колегијална, ама кога не се може, не се може.
    пс. Работев во приватна фирма.

На Pham му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Bitter-Sweet

Се зачлени на:
    31 мај 2010
    Пораки:
    13.801
    Допаѓања:
    80.549
    Па добро, ако на некој не му е проблем да му скратат од платата поради боледување и ако дошла толку работата од денес за утре да се земе итно. Јас не би играла така, секогаш одмор сум земала.

10. Abel

Abel Популарен член

Се зачлени на:
    23 мај 2020
    Пораки:
    3.510
    Допаѓања:
    8.842
    Пак да кажам, во повеќето компании дури и моите од странција, не можеш да земеш одмор кога сакаш, таква е природата на работата. Два пати во годината се оди на колективен, во август и за католички Божиќ/Нова Година и не е дека ти остануваат многу денови на располагање. Значи тешко изводливо е да земам одмор наместо боледување. Ако е реално боледување и трае повеќе од еден ден, нема ни да ми дадат одмор, се знае, болен си, си отвараш боледување, небитно дал се крати од плата или не.

На eliesaab и mickey18 им се допаѓа ова.
  11. mickey18

mickey18 Истакнат член

Се зачлени на:
    16 октомври 2024
    Пораки:
    181
    Допаѓања:
    223
    Оти повеќето фирми не даваат одмор кога сака работникот

12. Bitter-Sweet

Се зачлени на:
    31 мај 2010
    Пораки:
    13.801
    Допаѓања:
    80.549
    Тоа јасно ми е, туку ако работникот сака толку често да отсуствува и кога не може да земе одмор, нека му биде ете лажно боледување.

На GirlLove, SummerGirl и mickey18 им се допаѓа ова.
  13. GirlLove

GirlLove Форумски идол

Се зачлени на:
    4 јануари 2010
    Пораки:
    6.185
    Допаѓања:
    16.423
    Фирмите, и те како знаат со вработените.
    Манипулации, користење на трудот, доведување да прегориш од работа, поставување на правила само за да се доискористи работоспособноста и ограничување на слободата на работникот, доаѓа до прегорување.

Се согласувам со тебе,да и нездруженоста да се каже.
    Некој има страв да не си ја изгуби работата и сл.

И како шо пиша боледување, еден погоре, си зел поради ова.

И оправдано.

На eliesaab му/ѝ се допаѓа ова.
  14. jance

jance Истакнат член

Се зачлени на:
    6 декември 2011
    Пораки:
    227
    Допаѓања:
    106
    Неможам да ти пишам лп.

15. Abel

Abel Популарен член

Се зачлени на:
    23 мај 2020
    Пораки:
    3.510
    Допаѓања:
    8.842
    Пиши тука слободно, затворено ми е сандачето, ако немаш ништо против.

16. jance

jance Истакнат член

Се зачлени на:
    6 декември 2011
    Пораки:
    227
    Допаѓања:
    106
    Па да не гњавам други ☺️ како дојде до тоа да земеш 2недели?

17. Abel

Abel Популарен член

Се зачлени на:
    23 мај 2020
    Пораки:
    3.510
    Допаѓања:
    8.842
    Две недели боледување? Не знам дали има промена во законот ама тогаш (има петнаес години поминато, и повеќе може) матичната ме упатуваше на боледување, иако имав акутна мака со кичмата и имав специјалистички извештај, ама колку што паметам не беше од специјалист, туку со проценка на матичната. Исто како и една недела што ти даваат боледување, за грип, за било која болест. Се надевам ти го разбрав прашањето.

На jance му/ѝ се допаѓа ова.
  18. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    18.427
    Допаѓања:
    120.630
    Ако матичниот е специјалист по семејна медицина може да пише 2 недели боледување. Ако е Општ лекар 7 дена.

Инаку да, и прегоруваање е здравствен проблем и нема тука што да се прави баук од земање боледувања кога ти треба.

На GirlLove му/ѝ се допаѓа ова.
  19. jance

jance Истакнат член

Се зачлени на:
    6 декември 2011
    Пораки:
    227
    Допаѓања:
    106
    Па да реално,зќ зашто тоа е веќе психички болен човек.

На GirlLove и nena2010 им се допаѓа ова.
  20. MonaLemona

MonaLemona Активен член

Се зачлени на:
    22 март 2025
    Пораки:
    8
    Допаѓања:
    17
    Уф, многу лесно. Ќе си најдеш некоја матична или матичен што е Албанка/Албанец. Кај нас во фирма, сите албанки патолошка си извадија уште во втор месец. И тоа без нешто посебно да се кријат. Слики од одмор си постираат, на кафиња ги сретнуваме.. Така да, ако сакаш да вадиш лажни боледувања, размисли да го промениш матичниот. Е сега, колку е сето тоа во ред, тоа е друга работа.

На Gosh му/ѝ се допаѓа ова.