Лажни боледувања, злоупотреба на боледувања

Дискусија во 'На работното место' започната од Y Grint, 17 април 2022.

1. нина122

нина122 Популарен член

Се зачлени на:
    20 јануари 2018
    Пораки:
    4.723
    Допаѓања:
    13.487
    Никој не вика дека додека си на патолошка не смееш да одиш на одмор.. Можеш и Монт Еверест да го искачиш ако сакаш, чим матичен гинеколог проценил дека ти треба да одиш на патолошка и да не работиш, тоа е тоа.

2. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.847
    Допаѓања:
    14.461
    Па не е баш така. Во извештајот пишува мирување, а не само да не одиш на работа. Можат од работа да пратат инспекција кај гинекологот што ти дал боледување. Се има десено на моја другарка. Работата е дека паметен гинеколог се покрива, правиш крвни слики, ехо, не е само еј труднава не треба да иде на работа, еве ти боледување. Ама на крајот од денот ти прави услуга, а ако го фатат сериозно ќе биде казнет.

На fashion-addict, Gosh, нина122 и 3 други им се допаѓа ова.
  3. MonaLemona

MonaLemona Активен член

Се зачлени на:
    22 март 2025
    Пораки:
    10
    Допаѓања:
    20
    Очигледно дека не разбираш што значи поимот “патолошка” бременост. Еве ќе ти објаснам.. патолошка бременост или патолошка состојба е секоја онаа состојба на организмот која отстапува од физиолошката односно нормалната состојба. За бременост да биде патолошка мора да постојат објективни проблеми од типот на кратко грло, ризик од прокрварување итн итн кои се состојби поради кои е потребно мирување на трудницата за да се намали ризикот од превремено губење на плод. Од таму, оние трудници кои се на патолошка, треба да мируваат а не да се на “монт Еверест”, во спротивно немаат потреба од патолошка. И во таков случај, ако се на патолошка а се отидени на прошетка, при свикување на одредена комисија за утврдување на тоа дека не се дома на нега, туку на одмор, може да бидат санкционирани и да ја изгубат работата а матичниот гинеколог лиценцата.

На Baby2022, BlackNight, fashion-addict и 6 други им се допаѓа ова.
  4. нина122

нина122 Популарен член

Се зачлени на:
    20 јануари 2018
    Пораки:
    4.723
    Допаѓања:
    13.487
    Како инспекција може да утврди дали јас имам потреба од лежење дома поради ризик од прокрваривање, тоа гинеколог го утврдува и врз основа на тоа ми дава патолошка, што дека ќе оди инспекција кај гинекологот, што може таму да утврди инспекција? Башка мирување, јас можам и на плажа да мирувам, не мора да сум дома во кревет.

5. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.847
    Допаѓања:
    14.461
    Муабетот беше за качување на Монт Еверест. Тоа е физички напор кој гарантирам дека во ниеден случај не е дозволен при патолошка бременост.
    А на патолошка може да бидеш и на плажа, а може и да не станеш од кревет освен за мочање. Ама и за двете состојби си има извештаи кои ги поткрепуваат. Некогаш е само крварење на преглед, ама може да има анемија, скратен цервикс, дилација, промени на постелка... мора да има медицинска документација која ја објаснува состојбата и ја оправдува препораката за мирување. Инаку и те како може да те казни инспекција, и трудницата и гинекологот.

На нина122 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    3.307
    Допаѓања:
    6.826
    Имам пријателка, која работеше работа со стоење, физичка во производство. Без никаков проблем од 3 месец си беше на патолошка, со дијагноза можен абортус. Според мене неоправдано ради фактот што во тие 6 месеци немаше концерт на кој не е појдена. Немаше ресторан во државава во кој не е седната за викенд. Цела Македонија во должина и попреку прошетана пропратено со слики на социјалните мрежи. Мене тоа ми означува дека баш и не била за патолошка ама си има надлежни да одлучат за тоа.

Пријателка 2, со хематом на постелката, истата дијагноза заканувачки абортус, месеци помина врзана за кревет и оправдано, поткрепено со снимки, постојани испитувања на крвна слика, д-димери и се останато.
    Едит: за плажата, на вторава и беше забрането и долготрајно возење во автомобил, заради поставеноста на хематомот, така да и возењето до плажа отпаѓаше. Не дека не би можела да лежи на плажа ама немаше начин да стаса со таму.

На BlackNight, Gosh, MonaLemona и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  7. Aenarion

Aenarion Истакнат член

Се зачлени на:
    23 март 2022
    Пораки:
    251
    Допаѓања:
    344
    Рајата мисли дека боледување е исто како и одење на одмор (не е).

На GirlLove, злоба, Dentina и 3 други им се допаѓа ова.
  8. GirlLove

GirlLove Форумски идол

Се зачлени на:
    4 јануари 2010
    Пораки:
    6.259
    Допаѓања:
    16.532
    Ко така во фирмата каде што работев, сите бевме психичко болни.

Колега беше прашан зошто намалил на квалитет на работа, се пожала за брн аут, и му се изнасмееа.

9. Baby2022

Baby2022 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 декември 2021
    Пораки:
    137
    Допаѓања:
    205
    Dobar den sakam da prasam sledno. Rabotam vo privatna firma 7meseca i na dogovor sum na opredeleno vreme. Momentalno sum na boleduvanje poradi operacija, veke vtor mesec pocnav kako sum doma. Navajviv regularno deka ke bidam otsutna radi operacija podolgo vreme nez ni jas kolku. Prasanjeto mi e dali vo slucaj ako mi dade otkaz zosto odgovorot mi e do 13.04 nema da mi sleduva veke ni boleduvanje preku fzo. Jas april sum na teret na fzo pa dali ako mi prodolzam boleduvanje a dobijam otkaz nemam ni boleduvanje. I onaka mizerno go plakaat boleduvanjeto barem I bez tie da ne ostanam troškovi imam eden kup. Vi blagodaram odnapred

10. Coece

Coece Истакнат член

Се зачлени на:
    10 август 2012
    Пораки:
    41
    Допаѓања:
    65
    Dodeka si na boleduvanje ,seedno kolku e vremetraenjeto firmata ne smee da ti go prekine rabitniot odnos,sto znaci dodeka si na boleduvanje ti si vrabotena i zdravstveno osigurana

11. Baby2022

Baby2022 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 декември 2021
    Пораки:
    137
    Допаѓања:
    205
    Mozat i te kako stom si na opredeleno vreme. Lani se zgodi da rabotam vo druga firma jas ostanav na boleduvanje odev na fizikalna i me odjavija za vreme na boleduvanjeto. Prasav advokat nisto ne mozese da se napravi bidejki mi zavrsil dogovorot i me odjavile. Vo ovaa naša država se e mozno zatoa i sega niso ne mi e cudno

На eliesaab и Forca им се допаѓа ова.
  12. Coek

Coek Активен член

Се зачлени на:
    4 јули 2023
    Пораки:
    5
    Допаѓања:
    0
    каде да пријавам лажно боледување?

13. Aenarion

Aenarion Истакнат член

Се зачлени на:
    23 март 2022
    Пораки:
    251
    Допаѓања:
    344
    Колку што знам како вработен кај шефот а како фирма во Фонд за здравство од каде се праќа инспекција кај матичниот лекар и колегата (евентуално специјалист итн). Матичниот ако е ажурен ќе помине но колегата доколку не е дома и/или си има ставано слики на инстаграм од плажа за време на боледување, тогаш би било интересно да се слуша оправданието.

На eliesaab и Lilit им се допаѓа ова.
  14. Baby2022

Baby2022 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 декември 2021
    Пораки:
    137
    Допаѓања:
    205
    Dali uste kasnat so isplata na boleduvanje kako porano za april cekam isplata nema uste nisto. Znaete li koga pustaat

15. MonaLemona

MonaLemona Активен член

Се зачлени на:
    22 март 2025
    Пораки:
    10
    Допаѓања:
    20
    Доколку е некој на боледување а при тоа е на боледување/патолошка/породилно, работниот однос може да биде преќинат само под услов на истек на договор на определено време, односно доколку работодавецот не одлучи да го продолжи договорот по истекот на моменталниот договор, има легитимно право да го одјави вработениот.

Сепак, мислам дека во тој случај, вработениот оди под капа на завод за вработување и државата исплаќа средства. Не сум сигурна за ова второво, но ми нема логика да е поинаку.

На Baby2022 му/ѝ се допаѓа ова.