1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Лажни боледувања, злоупотреба на боледувања

Дискусија во 'На работното место' започната од Y Grint, 17 април 2022.

1. Mazegin

Mazegin Популарен член

Се зачлени на:
    14 мај 2019
    Пораки:
    439
    Допаѓања:
    1.506
    Имаш право на боледување.

2. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.891
    Допаѓања:
    14.574
    Право на боледување имаш секако, не може да те избркаат, ама немаш право на исплата од фондот под 6мес стаж. Секако првиот месец од боледување е на товар на фирмата, ако ти се продолжи боледувањето ќе направиш 6месеца па ќе можеш да аплицираш во фонд. А ако се работи за различни боледувања едно по друго, секако немало да паднеш под фонд, се тоа плаќа фирма.

На violetblue, Mumoftwo30 и misli_si им се допаѓа ова.
  3. Aleks.mar

Aleks.mar Активен член

Се зачлени на:
    1 јуни 2025
    Пораки:
    130
    Допаѓања:
    291
    Ау па во фирмава кај што работам 99% од жениве ко ќе останат трудни веќе од 2ри месец ваѓаат боледувања па се до пораѓај. Како ни мене не ми е јасно. Јас во 9ти месец во август на 40 степени одев на работа. Дали бев глупа или овие се препаметни не знам

На GirlLove и eliesaab им се допаѓа ова.
  4. SugarHoney

SugarHoney Популарен член

Се зачлени на:
    20 август 2019
    Пораки:
    535
    Допаѓања:
    1.504
    Физичка активност, движење и те како е потребно за време на бременост. Сепак бременоста не е болест па 9 месеци да лежиш.

На Mumoftwo30 и Aleks.mar им се допаѓа ова.
  5. misli_si

misli_si Истакнат член

Се зачлени на:
    31 август 2020
    Пораки:
    527
    Допаѓања:
    401
    А бе јас во тој момент не ни рачунав не ни видов нит па закони знам. Ми кажаа дека за дете до 3 години плаќа фондот и затоа извадив боледување, да не биде на товар на фирмата дека релативно нова. Немаше ни да земам да е за мене, болна идев на работа, ама ова со сипаниците немаше како. И сега од фондот ми стигна решение дека немам право. А платата веќе е скратена. Значи сега со фирмата ќе биде тешко, подобро да не ги ни барам.

6. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.891
    Допаѓања:
    14.574
    Не знам дали во ваква ситуација фирмата е должна да ти покрие боледување, ама од фондот со право те одбиле. Таков е законот. Боледување секој може да земе, за пари да добиеш мора да исполниш услов.

На misli_si му/ѝ се допаѓа ова.
  7. misli_si

misli_si Истакнат член

Се зачлени на:
    31 август 2020
    Пораки:
    527
    Допаѓања:
    401
    Да, така си е. Убаво ќе беше да знам порано и да прашам на време, макар што секако исто ќе беше. Немаше друг начин. Овде прашав дека гледам поупатени има.

8. Gresa1990

Gresa1990 Активен член

Се зачлени на:
    24 јануари 2024
    Пораки:
    26
    Допаѓања:
    8
    Zdravo sakam malce da otvoram Edna tema navodno Jas kaj Sto rabotam sakat na kolektiven da ne pustat sega Jas gi prasam Jas ne sakam sega da odam sakam ponataka soprugot ne go pustat ti mi vikat ne morat da ojs I sega 10 den ke mi zemat 10 ostanuvat e prasav Dali ke me pustes mi vikat ne znam sega SE dumav da otvoram boleduvanje I da odam na odmor van drzava Dali prat problem ne znam Jas na Rab sum so dogovor na neopredelen I tesko nekoj da brkat od tamu ako ne si naprel nekoja fatlna greska ve molam kazete mi pozz

9. Coece

Coece Истакнат член

Се зачлени на:
    10 август 2012
    Пораки:
    44
    Допаѓања:
    70
    A ti smetas deka otvoranje na lazno boleduvanje ne e greska? Mozat itekako da te izbrkaat dokolku uspeat da dokazat deka si na lazno boleduvanje,ako gi fatis na inat sefovite,iako si na neoprrdeleno.I da napomenam deka dogovorot na neopredeleno,aftomatski ne te stiti od odkaz,edinstveno sto pri odkaz ne po svoja vina firmata treba da te obesteti so edna do pet plati vo zavisnost od stazot vo taa firma

На eliesaab му/ѝ се допаѓа ова.
  10. yourfavorite

yourfavorite Истакнат член

Се зачлени на:
    3 ноември 2020
    Пораки:
    8
    Допаѓања:
    7
    Zdravo,

dali dokolku iskocis od drzavata za vreme na boleduvanje moze da se proveri ili da se pobara pasos na vraboteniot?
    ne znam kako ide taa procedura zosto imam citano krivicno odgovarala nekoja zena.

11. Aleks.mar

Aleks.mar Активен член

Се зачлени на:
    1 јуни 2025
    Пораки:
    130
    Допаѓања:
    291
    мене 3 дена ќе ми останат после 10 дена колективен кои треба да ни дадат средина на месецов. Ама па затоа моите боледувања ќе бидат недај боже од август до декември зависи од потребата. Досега деновите си ги користев исклучиво за ако децава се разболат или јас ама ... сега ќе е поинаку

На Mumoftwo30 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Gresa1990

Gresa1990 Активен член

Се зачлени на:
    24 јануари 2024
    Пораки:
    26
    Допаѓања:
    8
    Mene Maia ostanuvat denovi ama mi rece ne znam Dali ke ti gi dat

13. Aenarion

Aenarion Истакнат член

Се зачлени на:
    23 март 2022
    Пораки:
    260
    Допаѓања:
    368
    На работа дали ќе ти прават проблем? Не би знаел, ти ги знаеш подобро твоите работодавачи од сите нас тука, дали ќе успееш да извадиш боледување за 10 дена? Од матичен веројатно ќе успееш но тоа ти се 7 дена, за повеќе ако се нафати некој специјалист да ти оправда.

Не мора ни да се замараат да се обидат да докажат дека лажира боледување (иако малку е очигледно), можат да ја отпуштат отпосле поради некоја рандом причина.