Лажни боледувања, злоупотреба на боледувања

Дискусија во 'На работното место' започната од Y Grint, 17 април 2022.

1. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    18.619
    Допаѓања:
    121.721
    Апсолутно така е. И ако не те затекнат во моментот дома а си на контрола, или терапија било што поврзано со боледувањето треба да однесеш доказ каде си бил.

На prashinka, cresa-jagoda и referentka им се допаѓа ова.
  2. referentka

referentka Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.784
    Допаѓања:
    323.669
    За одење преку граница се лета од работа (освен ако не си на лечење во странство).
    ...ама за плажа во Пефкохори :^) незнам баш .

...иначе колешката сама си даде отказ , но на цела уста збореше дека дава отказ поради мобинг на работното место:D

На Cosmic Girl, prashinka, cresa-jagoda и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  3. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    17.040
    Допаѓања:
    117.605
    Не до толку.
    Ама во секој случај не смееш да одиш пефкохори :)

На prashinka и nena2010 им се допаѓа ова.
  4. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    18.619
    Допаѓања:
    121.721
    Бог да чува. Како бе земаат така боледувања а и докториве со кој памет па даваат. @fana од искуство на блиска моја. Беше набедена дека е на одмор кога беше на боледување. И доаѓа од работа комисија а она на лекар на контрола на клиника и нормално дома никој немало. На телефон не се јавила била на преглед. И после за да докаже дека била вистина болна носеше 300 потврди и за денот и саатот кога и дошле дома.

На prashinka, referentka и cresa-jagoda им се допаѓа ова.
  5. referentka

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.784
    Допаѓања:
    323.669
    Е кај мене на работа има еден куп вакви.
    Секој месец -оп, на боледување, ама пусто, неможе да одолее да не стви слика од море или снег кај што е.

На prashinka, cresa-jagoda и nena2010 им се допаѓа ова.
  6. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    18.619
    Допаѓања:
    121.721
    Глупаци.

На prashinka и cresa-jagoda им се допаѓа ова.
  7. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.522
    Допаѓања:
    288.771
    Оф топик прашање:tmi:
    А ако боледувањето му е поради бурнаут, ментално здравје и сл.....исто важи дека мора дома да седи?

На Angie1432 и prashinka им се допаѓа ова.
  8. GirlLove

GirlLove Форумски идол

Се зачлени на:
    4 јануари 2010
    Пораки:
    6.256
    Допаѓања:
    16.528
    Брн аут бара природа, луѓе, излегување од зачараниот круг.
    Не верувам дека МОРА дома да седи.

9. referentka

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.784
    Допаѓања:
    323.669
    Ама Дани...тоа се луѓе кај кои болеста е видлива, воочива.
    Неможам баш да зборам, не е етички, ама таквите луѓе подобро е да се на боледување.
    Ниту некој ги чепка ниту им оди контрола по дома.

На nena2010 и danichap им се допаѓа ова.
  10. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.522
    Допаѓања:
    288.771
    Свесна сум. Само муабетот ми беше кој тргнал да лаже ќе бара и дупки или сиви зони да се вади од чорбата.

11. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.166
    Допаѓања:
    177.109
    Кај нас на работа некој вработен си зимал секој месец по два-три дена боледување бидејќи е платено 8часа дневно. И шефот нормално му паднало чудно и ни кажа од нареден месец да заборавиме на боледување. Ама тогаш се погоди јас да имам потреба од боледување и носев по две потврди за да докажам. Секако ми се плати тоа. Некои луѓе се многу себични не мислат за другите,дека закопуваат луѓе што стварно имаат потреба од тоа.

На GirlLove и Mikha4 им се допаѓа ова.
  12. ani23

ani23 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 септември 2011
    Пораки:
    801
    Допаѓања:
    965
    Ox,NENA,me pogodi vo najbolnata tema ,firmata kaj sto rabotev 9 godini ne odobruvase boleduvanja pod nikoj uslov,bez razlika dali e odneseno uredno od doktor.Mi se place,ma mi se dere od sto me boli .Ako sakas da rabotis za niv nema boleduvanje tuku raboti koleskata 2 smeni,pa posle ti i gi vrakas i obratno.Ova pravilo vazese za site vraboteni tamu,vo sprotivno te brkaat .Inaku bev prijavena na neopredeleno jas i drugite kolegi.AMA,neli ima AMA,bidejki se raboti za opstanok i ne se naoga lesno druga rabota i zavisat i drugi od mene vednes glava i kutis.Koga pocnav da se bunam za nepravdi sto so zakon znam deka sleduvaat mi dadoa korpa.Taka pravea i za odmor se raboti 2 nedeli po 12 saata pa gi vrakas drug koga odi na odmor..So ovoj pamet sega, podobro ke cistam vlezovi i kancelarii otkolku da rabotam kaj takvi luge ,veruvaj postoi ova kaj nas fakaat vrski i inspekcii i ziveat necesno.Ima karma pa se se vraka i plaka ,pa taka i firmava ja ukradoa za golemi pari i posle gazdata dobi mozocen udar od stres.Milo mi e sto si otidov,tie sto ostanaa uste vaka teraat i si molcat.

На Cosmic Girl, buba4e89, Angie1432 и 3 други им се допаѓа ова.
  13. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    18.619
    Допаѓања:
    121.721
    Takvite firmi i gazdite so slast gi kolnam parite za svekji da si gi dadat. Stoki neprokopsani!!

На Dekoo му/ѝ се допаѓа ова.
  14. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    18.619
    Допаѓања:
    121.721
    Шефот нека го казни тој што злоупотребува а не да брани боледувања.

На cresa-jagoda му/ѝ се допаѓа ова.
  15. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    18.619
    Допаѓања:
    121.721
    Кај нас нема боледување за бурноут за жал. Си земаш од психијатар боледување и за тоа си има што и како. Ама да пише дека е на боледување заради на пр. повреда на нога или рака или нешто органско а он постира слики кај што пука од здравје на плажа или на скијање. Јас си имам дијагноза со која можам буквално да земам боледување кога ќе ми се ќефне. Никогаш не сум го направила тоа. Последно месецов бев после година дена ( боловање од 7 дена заради реакции од вакцина за Ковид), зашто буквално се оневестив дома и 3 месеци претходно се влечев. Прегледите си покажаа и тоа е тоа.

На danichap и prashinka им се допаѓа ова.
  16. Justicija

Justicija Форумски идол

Се зачлени на:
    9 август 2017
    Пораки:
    5.943
    Допаѓања:
    19.762
    Дали за 7 дена боледување ти кратат 30% од плата?

17. cresa-jagoda

cresa-jagoda Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јуни 2012
    Пораки:
    8.262
    Допаѓања:
    34.563
    Да, ама кратењето не треба да биде од цела плата, туку за тие 7 дена треба да земеш намалена дневница за 30%. А за останатите работни дена кога си на работа не се крати.

На Pea, Cosmic Girl и Justicija им се допаѓа ова.
  18. Cosmic Girl

Cosmic Girl Популарен член

Се зачлени на:
    20 јануари 2020
    Пораки:
    2.359
    Допаѓања:
    9.321
    @dani истово прашање и мене ме интересира.
    Еве како комисијата проверува злоупотреба на боледување ако се работи за дијагнози кои не бараат лежење или изолација дома, а уште полошо за дијагнози за кои се препорачува пешачење.
    Ајде еве на пр. има некоја ортопедска дијагноза и треба да се движи. Ако е пишано во лекарски извештај дека е препорачано пешачење, ќе се докаже зошто не бил дома кога го побарале, ама ова ретко кој доктор го пишува во извештај.
    Или ако отиде во набавки, што треба да прави за да се оправда?
    Да извади фискални сметки како доказ?

Исто и за луѓето со дијагнози за психички проблеми кои треба да излегуваат надвор кога сакаат.
    Како комисијата ќе докаже дека не се шета низ маало заради здраствени причини.

Еве @nena2010 вика имам дијагноза со која можам да побарам боледување, ама не сакам да го злоупотребувам. Ама реално еден куп луѓе во слична ситуација го злоупотребуваат и кога ќе сакаат си вадат боледување.

Малку тоа проверување од комисија за дијагнози кои не бараат да седиш дома затворен како да не е баш добра контрола за секоја дијагноза.

19. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    18.619
    Допаѓања:
    121.721
    Ама што ќе добијам со тоа што ќе одам често на боледување? Кратење од плата, а од плата живеам. лоша слика кај колегите ( да ме отпуштат нема) , а со мојава диганоза реално најлошо што можам да направам е да земам боледување и да се затворам дома. Да, имам полесни и потешки денови ама поминува. Со таа дијагноза јас лично сум земала 1 боледување пред 7 години кога и ми ја дијагностицраа. Инаку не сакам да ми стои тоа во досие на работа, не дека се срамам боже сачувај, туку едноставно не сакам да се предадам јас пред себе си.
    А во право си. Многу злоупотребуваат.

На cresa-jagoda, GirlLove и Cosmic Girl им се допаѓа ова.
  20. referentka

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.784
    Допаѓања:
    323.669
    Е тоа докторите кога пишуваат извештаи покрај дијагноза и лекарства мора да напишат и што се препорачува (движење, одење на терапија, секојдневен лекарски надзор, бања....).
    Ако мене ми пишува дека треба секој ден за кичмата да одам на терапија која трае еден час, тогаш тоа значи дека морам да излезам ама не значи дека треба да ме најдете на Паљури на лежалка.

На CameliaMiller, Cosmic Girl, friendy и 2 други им се допаѓа ова.