1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Лажни боледувања, злоупотреба на боледувања

Дискусија во 'На работното место' започната од Y Grint, 17 април 2022.

1. Lilit

Lilit Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    12.720
    Допаѓања:
    162.439
    Се бунам затоа што го крши законот!
    А која треба да бидам? Треба нешто да бидам за да се бунам?
    Се бунам и за твое и сечие добро.

На CameliaMiller, cresa-jagoda, nena2010 и 2 други им се допаѓа ова.
  2. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    18.627
    Допаѓања:
    121.785
    @Mic18 се буниме зашто заради тие боледувања, матичните пополнуваат квота која можат да ја дадат и после на тој што вистина му треба не може. Јас се имам карано со моја матична за ова. Боледување толерираат ама одмор да земе не даваат. Море ајде бе... Сигурно ти поверувавме. Кажи која фирма е таа што подржува незаконски земања боледувања?

На GirlLove, CameliaMiller, Cosmic Girl и 2 други им се допаѓа ова.
  3. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.277
    Допаѓања:
    226.767
    Кај мене се случувало да не смее одмор, нормално, при зголемен обем на работа.
    Ама ова со матичниве мн ми е чудно. Не може да има квота колку луѓе смеат да земат боледување во месецот... Чудно е многу.

На cresa-jagoda му/ѝ се допаѓа ова.
  4. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    18.627
    Допаѓања:
    121.785
    Е тоа е. Имаат колку можат да дадат боледување. Така бар беше се додека не и се испоразвикав на матичната дека за курташак дава боледувања и после оп нема. А јас со 40 темп дома, од кревет не можам да станам. А кога имате зголемен обем на работа ако наеднаш отидат 50% на боловање нема да е сумњиво?

На Cosmic Girl и cresa-jagoda им се допаѓа ова.
  5. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.277
    Допаѓања:
    226.767
    Апсолутно ќе е сомнително.
    Скроз се сложувам за не зимање одмор тој период...

На cresa-jagoda и nena2010 им се допаѓа ова.
  6. Mic18

Mic18 Истакнат член

Се зачлени на:
    21 април 2022
    Пораки:
    481
    Допаѓања:
    535
    Специјалист е тука да даде боловање ако неможе матичниот

7. Mic18

Mic18 Истакнат член

Се зачлени на:
    21 април 2022
    Пораки:
    481
    Допаѓања:
    535
    Работодавецот кај нас не се буни коа некој иде на боловање и не го интересира дали е стварно болен или не па кои сме ние да се бунеме и да докажуваме дали е така или не

8. Corika

Corika Истакнат член

Се зачлени на:
    18 јуни 2022
    Пораки:
    683
    Допаѓања:
    2.522
    Tuka kaj sto ziveam koga pocnav na prethodnata rabota pred 8 godini mnogu cesto skoro se edni isti luge sekoj vtor mesec na bolovanje koga ke se vratat svezi,a nie ostanatite mrtvi poso ako falea makar 3 na smena nekoj go jadese stapot da mora na 2 masini na rabota da sledi za da ne trpi rabotava na pocetok ne znaev koj meseci se udarni ama znam deka se.budev preku nok so izdueni raci da mi trnat od umor...togas doznav deka moive kolegi ( preku 15 god staz vo firma) odat kaj doktor kazat deka imat stres na rabota i dobijat bolovanje tuka toj zbor STRES da ti otvara vrati ja normalno nova nemas pojma od nisto...posle 3 god rabota ja padnav pod masina od nejasni bolki odma vo bolnica za da mi otkrijat 17 kamena vo bubreg vospalen bubreg i odma operacija...patestestvoto traje so rezultat 7 meseci bolovanje 4 operaci,stavljanje cevka.vnatre i nesposobnost za.rabota,mene pocna sekoj mesec da mi doaga doma komisija za proverka,imav dozvola od 18-19h pesacenje....ako mi dojde.doma komsija jas.moram so dokument od doktor,apteka,da.dokazam zosto vo toa vreme ne sum bila doma....
    Koga se vrativ istite tie so lazea za.bolovanje mi rekoa deka.dobro sum se.odmorila ete oni rabotele za.mene drzavata da mi dade pari :?:
    Posle toa sekogas koga nekoj ke ostanese od istite luge na bolovanje jas na glas vikav deka moze im se stari rabotnici na stara.slava lazat.demwk imat stres i ke.si odmarat...koga dadov otkaz rekov deka nikogas nema da dozvolam da rabotam za dvajca edino ako stvarno e potrebno....na novata rabota sosem drugo gi nema "starite borci so stara slava" oni si imat nekoj drug sistem na rabota i ne e bitno dali si 2 meseci ili 20 god vo firmata ednostavno mora da.se raboti

Eve sega bev na bolovanje radi bremenost,vo ponedelnik doznav deka se zavrsi neslavno se javiv na doktorot do petok da mi zatvori bolovanje i od slednata nedela se.vrakam na rabota.Ne za da se pravam rabotnik za dobro na firmata nego zatoa sto bea dosta.fer i kolegi i se prema.mene i nema potreba sega da sedam doma i da koristam nesto sto ne mi treba:) na muabet so koleskata.koga i rekov deka se.vrakam mi rece.deka.sum luda demek treba da koristam so sedam doma a i da.sum se.malku smirila psihicki posle toa.so mi se.sluci

Da napomenam koga sum na.bolovanje zimam ista plata.kako sto rabotam
    Ama.sum bila i od strana kaj sto sum rabotela za nekoj so koristi bolovanje a sum bila i od strana kaj sto dodeka jas trcev po bolnici nekoj trcese i moja rabota da raboti

9. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.671
    Допаѓања:
    39.946
    Во мојата фирма боледување не толерираат. Многу се крате од плата тогаш. Ама на времето кога се отворила фирмата многу луѓе користеле боледување за без потреба, за да си одат на одмор и од тогаш веќе не толерираат и кратат на плата и тоа многу. Еднаш си ја повредив ногата на работа и ми беше во лангета 2 недели, ми пуштија 70% од минималната плата. Не знам дали е било законски толку да пуштат. Во време на корона додека сите трудници беа ослободени од работа и не одеа, јас одев на работа скоро цело време до пред пораѓај, испаднав фер спрема нив на моја штета. Затоа и ми кажаа да седам дома кога ќе имам потреба и од платата скоро и да не ми скратија. Ама јас ни тоа не го злоупотребив.

10. Just.do.it

Just.do.it Популарен член

Се зачлени на:
    22 мај 2019
    Пораки:
    2.489
    Допаѓања:
    7.923
    За ваквите работници како тебе треба отказ без отказен рок!
    Тогаш ќе сфатите што значи да злоупотребуваш боледување.

На GirlLove, QuickBro и cresa-jagoda им се допаѓа ова.
  11. Mic18

Mic18 Истакнат член

Се зачлени на:
    21 април 2022
    Пораки:
    481
    Допаѓања:
    535
    Јас за 5 години ни еднаш немам земано боловање туку како прават другите, иначе сеа сам себе треба да си дадам отказ доколку извадам боловање

12. Aenarion

Aenarion Истакнат член

Се зачлени на:
    23 март 2022
    Пораки:
    251
    Допаѓања:
    344
    Боледување издава матичниот, специјалистот може само да даде мислење за боледување.

13. Mic18

Mic18 Истакнат член

Се зачлени на:
    21 април 2022
    Пораки:
    481
    Допаѓања:
    535
    Може и специјалист еден колега зема упот од матичниот за кај специјалист и специјалистот му отвори боловање

14. Aenarion

Aenarion Истакнат член

Се зачлени на:
    23 март 2022
    Пораки:
    251
    Допаѓања:
    344
    Се збунил другар ти, матичниот најверојатно му дал упат за специјалист за да земе 15 дена наместо 7.

На CameliaMiller, cresa-jagoda и Mic18 им се допаѓа ова.
  15. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    18.627
    Допаѓања:
    121.785
    Ако се покриени од специјаист матичен внесува боледување до 14 дена. Без специјалист до 7 дена. Над 14 дена комисиски..

На Madrugada му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Mic18

Mic18 Истакнат член

Се зачлени на:
    21 април 2022
    Пораки:
    481
    Допаѓања:
    535
    Над 14 дена комисијата одлучува по предлог на специјалистот али кај во градот кај што живеам до сеа комисијата на сите им продолжила каде специјалистот дал мислење дека треба да се продолжи боледувањето

17. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    18.627
    Допаѓања:
    121.785
    Не сум запознаена не ми требало фала богу.

На Mic18 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Aenarion

Aenarion Истакнат член

Се зачлени на:
    23 март 2022
    Пораки:
    251
    Допаѓања:
    344
    Не баш, зависи од боледувањето, некои бараат само лабораторија. 15 дена е, не 14.

19. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    18.627
    Допаѓања:
    121.785
    Може. Јас знам специјалист 15 дена само може да даде, а матичен до 7.

20. Aenarion

Aenarion Истакнат член

Се зачлени на:
    23 март 2022
    Пораки:
    251
    Допаѓања:
    344
    Специјалистот не отвора/затвора боледувања, матичниот е тој. Специјалистот може да каже дека е потребно боледување кое е важно за комисијата да го продолжи но повторно зависи и од боледувањето и од комисијата. Матичниот има право и да не затвори боледување - пример пациентот не се појавил на контрола и му текнало по една недела дека треба да го затвори боледувањето откако му завршило, или наједноставно си сака си може па после нека му ја мисли пациентот како ќе ги покрие тие денови.

Има критериуми за издавање боледувања, до 7 дена матичниот има право да даде бидејќи му се може. По 7 дена зависи од дијагнозата, некои бараат лабораторија, некои рентген, некои извештај од специјалист итн. По 15 дена за да се продолжи, пациентот ги зима сите извештаи, оди кај матичен кој му дава предлог и оди до Букурешт (за Скопје). Потоа таму му одлучуваат дали ќе му продолжат, до кога итн. Ако му продолжат максимум може за 30 дена, потоа ако не е назначено дека од тој и тој ден треба да почне со работа, повторно ја повторува процедурата горе итн. Ако ПК му одбие боледување може да се жали на второстепена комисија, тие можат да му продолжат или потвдат одлуката на првостепена.