Лажни верници

Дискусија во 'Религија' започната од girl.23, 19 септември 2012.

1. DarkStormm

DarkStormm Истакнат член

Се зачлени на:
    1 јуни 2021
    Пораки:
    1.467
    Допаѓања:
    4.917
    Религиозна не сум. Не се сметам ни за нешто многу просветлена, но можам да речам дека сум на пат кон духовност и стекнување повисока свест. Препознавам по тоа што гледам како не можат да ја скријат љубомората, не можат да се израдуваат за туѓ успех. По цел ден се лицемерни, ама кога треба да честитаат нечиј успех, достигнување или само ако приметат нешто како нова гардероба, накит и сл. не успеваат да изглумат ни малку. Ги фрустрира се што тие немаат, а некој друг има. Поточно се гушат во некои сопствени фрустрации, кои не мора секогаш да се врзани за материјалните нешта. Завидуваат и на нечие пријателство, познанство.

На Лејди Гага, eliesaab и Tropical Heat им се допаѓа ова.
  2. eliesaab

eliesaab Популарен член

Се зачлени на:
    27 април 2013
    Пораки:
    4.764
    Допаѓања:
    15.491
    Религиозноста нема врска со вистинската вера. Човек што не се крсти пред верски објект не значи дека има помала вера од тој што се крсти. Да не одам офф.

Накратко, секој што гледа било каква корист од верата надвор од она што треба да е фокус (духовноста) е лажен верник. Ама ако можам да издвојам баш еден тип, тоа ќе бидат протестантите. Бегај колку што те држат нозете, во буквална смисла на зборот (премногу превртливи, се поставуваат така да газот секогаш им е чист - а далеку од тоа е, видени скоро во секакви ситуации, во разни сфери и никнат отсекаде - на места на кои никогаш нема да ти текне). Такво „соживување“ нема да видиш никаде, актери во МНТ не им се рамни.

На mickey18, sino.o.oka и Wideperpetual им се допаѓа ова.
  3. Angelllla

Angelllla Истакнат член

Се зачлени на:
    22 април 2020
    Пораки:
    124
    Допаѓања:
    100
    Toa se bazira na karakter ne na religiska opredelba.

4. Angelllla

Angelllla Истакнат член

Се зачлени на:
    22 април 2020
    Пораки:
    124
    Допаѓања:
    100
    Ne sum zapoznaena so ucenjata na protestantizmot, mozebi toa doagja od tamu ako taka uci taa vera... mada so vo sekoja vera ima sekakvi luge ne biras kaj ke se rodis

На eliesaab му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Angelllla

Angelllla Истакнат член

Се зачлени на:
    22 април 2020
    Пораки:
    124
    Допаѓања:
    100
    Kako sakaat neka me vodat, jas sum Ateist od glava do peti:angel:

6. eliesaab

eliesaab Популарен член

Се зачлени на:
    27 април 2013
    Пораки:
    4.764
    Допаѓања:
    15.491
    Слободно ќе си кажам, си цитираат од Библијата како што им одговара и на памет си ги знаат за како да се оправдаат. Мене ми пречат зашто погрешно ја пренесуваат суштината на православието и добар дел од изнесеното не е никако во контекстот што треба да биде. Си земаат за право да охрабруваат луѓе во погрешна насока. Има стихови да, ама нека се цитираат и кога ќе утнат и нека си го вагаат и тоа пред луѓето (барем тоа е одлика на прави протестанти, што и ги нема).

Нема врска ни местото на раѓање, луѓе од ислам преминуваат преку ноќ во православие и обратно. Секој има слобода и да премине во друго (и така не се малку), ако сака и верува во тоа што ќе го избере. Но и одговорност, а често има и такви што низ годината минимум три-четири пати ќе сменат вера. И ова е безобразно, ако не знаеш каде си - стој си понастрана. Ич не е погрешно човек да не знае каде припаѓа, па и нека си земе време ако му треба. Ама да скока сезонски од едно во друго, малтене е несериозно.

Добар дел од разноразните верски учења ги делат луѓето повеќе отколку што ги обединуваат, повеќе се мразат отколку што се сакаат. Делумно вина имаат и претставниците нивни, а добар дел малку отповеќе се вознесуваат откако ќе им се додели некоја таква одговорност. Или кога ќе се меша национализам (а често го внесуваат), па каша попара станува.

На mickey18 и Angelllla им се допаѓа ова.
  7. DarkStormm

DarkStormm Истакнат член

Се зачлени на:
    1 јуни 2021
    Пораки:
    1.467
    Допаѓања:
    4.917
    Религиозен и просветлен човек кој цитира пасуси од било која света книга треба да е во мир и спокој сам со себе. Не да се гуши во фрустрации.

На Angelllla, Лејди Гага и Freedom Fighter им се допаѓа ова.