Лажни верници

Discussion in 'Религија' started by girl.23, Sep 19, 2012.

1. Bulgarian

Bulgarian Истакнат член

Za onie koi sakaat religijata da ja odvojat od drzavata:
    „Секоја душа да им се потчинува на претпоставените власти, зашто нема власт што не е дадена од Бога“ (Рим. 13, 1, 5), и тоа не само поради страв, туку и поради совеста своја.
    http://www.povardarska-eparhija.org.mk/pe//index.php?option=com_content&task=view&id=368&Itemid=85
    http://www.povardarska-eparhija.org.mk/pe//index.php?option=com_content&task=view&id=359&Itemid=85
    http://www.povardarska-eparhija.org.mk/pe//index.php?option=com_content&task=view&id=369&Itemid=85

Orthophill and korisnichka like this.
  2. Bratot

Bratot Форумски идол

3. prominent

prominent Форумски идол

Мразам луѓе што се нарекуваат верници а секоја постапка и збор им вришти од злоба и осуда.
    Дволично, нели?

4. Bratot

Bratot Форумски идол

Е арно де,според мене би требало да мразиш општо злобни луѓе без разлика дали биле верници или не,за да не биде дволично. :mm:

Last edited: Jan 8, 2020
    Need for Speed likes this.
  5. Lianna Anna

Lianna Anna Форумски идол

Рече верникот кој мрази атеисти што слават Божиќ, а при тоа не разликува обични собиранки со најблиските за време на празници и молитви, славење Бог за време на истите. А можеби и ги прифатил паганските обичаи и Коледе, како еден од најпаганските. ;)

6. Bratot

Bratot Форумски идол

Не атеисти туку дволичности како овие кој дома пред најблиските,роднините и пријателите се најголеми "верници" а надвор уште поголеми "атеисти" а и општо ајде нека не е мразам ама не милувам баш дволични луѓе,и добро знам зошто го напишав ова уживај ти само не знам зошто вака непрозвано пројавуваш бурна реакција ваљда се пронајде а и не е битно,битно тоа што го пишав е така а на кој му смета жал ми е. ;)

Last edited: Jan 8, 2020
  7. Lianna Anna

Lianna Anna Форумски идол

Секако дека се пронајдов во твојот коментар, па зошто иначе би цитирала? |( Атеистите не го слават Божиќ, исто како што верниците не ја слават природата ами Бог, а превземале еден куп пагански обичаи. Твојата логика, баш интересен начин на размислување. Верникот кој дома наредил елка е дволичен. Поентата која сега се обидуваш да ја нафрлиш, ја промаши уште во првото мислење. ;) Престанувам тука со бесцелно цитирање.

8. lovestoneddd

lovestoneddd Форумски идол

Да бе, пази, атеист сум, а за празнициве не работев, седев на трпезата со моите, честитав празник на верници познаници, покажав почит.
    Дали тоа ме прави помалце атеист исто како што тебе те прави помалце верник кога за одредено заболување не се молиш за оздравување, туку идеш у болница ?

9. Sweet Harmony

Sweet Harmony Активен член

A za kakva vlast?koi se tie vlasti sto se dadeni od boga???ic ne razbiram i ic ne mie jasno...ako bog e APSTRAKTNOTO NISTO STO NE E SVETOTO TROJSTVO i ne e OD svetot trojstvo,togas nemoze toa APSTRAKTNOTO NISTO da dade (sekakvi demek VLASTI).just kidding lol

10. Fallen.Angel

Fallen.Angel Популарен член

Во мојата фамилија претежно се вакви. Го величат Господ, ме прават луда поради тоа што сум атеист.. А тие немаат ја прочитано библијата, ниту пак знаат нешто во врска со религијата. Одат во црква, глумат таму некое лудило, оставаат зејтин на празници, безвеза си даваат пари за свеќи и оставаат на икони, а после јас сум луда зошто не го правам тоа. Јас барем знам дека не верувам и не се бламирам. А тие мешаат религија со суеверие, веруваат во уроци, веруваат во магии.. А нели велат и свештениците дека тоа не е според религијата... Не ми е јасно зошто е тоа така, дали така мислат дека полесно се вклопуваат во општеството ?
    Скоро сите верници што ги знам се баш вакви, а има и поекстремни случаеви, луѓе чиј живот е изграден врз неморални одлуки и нечесни постапки, е тие луѓе кога ќе чујам дека проповедаат религија и главни се во недела во црква... Немам зборови...

11. thequeen95

thequeen95 Истакнат член

@Fallen.Angel Исто!
    Мојата баба највеќе е во тие води. Пости, иде во цркви и манастири, се моли а од друга страна ги дели луѓето комшии имаме Албанци и не им прави муабет зашто биле муслимани, а луѓето се баш фини.
    Ги дели ќерките и внуците за едните све, а за другите ништо.
    Често ми збори како таа имала дарба ( знаела да бае). Господ и дошол на сон таа била единствената што го видела и и рекол ти жено од утре ќе бидеш бајачка.
    Јас како студент по медицина верувам во наука и ме прават будала дома.
    А, сум прочитала и библија и куран, ама ај разбери се.

Last edited: Feb 9, 2020
  12. Fallen.Angel

Мене ми велат дека ѓаволот влегол во мене. Се распрашувала баба ми атеистите кој Бог го слават. Сакаше на бајачка да ме носи да ме исчистеле, ме прашува во некоја секта да не сум. :D

13. thequeen95

thequeen95 Истакнат член

Хахахахаха омг
    И мене ми почадуваат со темјан во соба и ми прскаат со крстена вода. лол

Fallen.Angel likes this.
  14. Fallen.Angel

Абе они се “верници” а и “слуги на бога”, изгледа со нив нешто не е во ред, не со нас.

15. kukidi

kukidi Истакнат член

Bog postoi. Nema lazen vernik, ili veruvash ili ne veruvash. Mozhe da ima samo losi vernici shto ne go pochituvaat ili ne go razbiraat zborot na Bog.

Orthophill and zolev like this.
  16. WildMk

WildMk Форумски идол

Сите се 'лажни верници'.

17. kukidi

kukidi Истакнат член

Ne sme, samo i nie ponekogas gresime, nekoi pocesto.

Last edited: Feb 10, 2020
    daylight likes this.
  18. EvAngelos

EvAngelos Популарен член

Познавам и многу лажни верници во атеизмот. Тврдат дека се атеисти, а штом почнат турбуленции во авионот, одма почнуваат да се молат и да исповедаат гревовите.

elimkd, ku4ence, Bratot and 2 others like this.
  19. theowndemon

theowndemon crazy cat lady Staff Member

Верници во атеизам... :D never gets old.

Alisa22, ane.bella, ku4ence and 5 others like this.
  20. WildMk

WildMk Форумски идол

Абе добро сеа.. то му беше контра на моето... уште пропагира дека сум атеист :lol:
    Остај го:)