Имам паркет кој е струган пред многу време,но не е лакиран. Не е оштетен зашто цело време е покриен со теписон.Ме интересира дали мора повторно да се струга или може само да се излакира?
Не е лошо една брза рака стругање да му удрат. Нема да биде класично стругање,ама пак ќе поминат со машината. Поубаво ќе фати лакот,а и помалку лак така ќе се потроши
мора да се стугне бар малце за да има кај да се залепе лакот неможе вака како шо е да се лакира и да очекуваш дека нема да се расипе во скоро време
Ако не бил лакиран, значи собирал прљавштина, прашина и слично. Ќе видиш според самата боја на паркетот. Заради тоа се струга, за да се дојде до основната, чиста боја и структура на паркетот, а веднаш потоа се лакира, за да се истакне истата таа боја и структура. Барем мислам дека е така.
На долниот кат моментално имаме патос , на горниот ламинат . Од ламинатот малку ме иритира што собира прашина во половина дрн . Се чувствувам како хигиениџарка понекогаш . Кај патосот пак , недостаток е што брзо се оштетува , и знае да се раскрцка . Ама сепак мислам дрка патосот е подобар ако имаш мали дрца . Потопол е и природен материјал е . Инаку , секогаш сум за подно во комбинација со плочки . Лесно се чистат .
некако многу практично почнав да гледам на работите, ламинатот лесно се чисти, веќе има дизајни преубави, го прават и водоотпорен и отпорен на тропање, лесно се мести и поефтин е, а за паркетот јас лично само мака имав, во претходното место, го јадеа црви и пропадна, а во второво место, од една домашна прослава цел е гребаници.. така да јас сум за ламинат
Градевме нова куќа и стигнавме до внатрешно уредување т.е. до подот.. Подно греење ставивме секаде, во ходникот имаме плочки е сега во дневната соба ни е споена со кујна, се мислиме помеѓу плочки што имаат изглед како мермер бели цели и мн малку црни линии низ нив или паркет некој посветол беж боја или незнам можеби и друга? ваше мислење што е подобро и поубаво за одржување и подобро и на изглед? Да напоменам кујната ќе биде бела со фарбан медијапан со сјај за гарнитурата уште незнаеме или бела или црна трпезариската маса бела со црно бели столици? Помош за подот ако може мислења?
Дали при контакт со вода ламинатот би се поткренал како паркетот што реагира?? Дома имавме мини поплава
Дали имате искуство со ваква боја на ламинат и која боја најмалку се познава прашина? Имам потемен и сакам да ставам посветла боја баш поради тоа што премногу има прашина и треба да го бришам преку два дена.
Nie imame laminat, a kade sto ke se selime imame tarkettaka da se sto ne e laminat(t.e.presuvana hartija) za mene e podobro od ova. Ne deka e koj znae kolku loso eve go 10 god e,popustil na nekolku mesta ama nie si gledame samo,pa neznam nekako na izgled mi e mn podobro drven pod od sto laminat. Isto i patosot e dobar no e mn skap,pa za golema povrsina kosta mnogu..