Леб - колку и каков сакате да го јадете

Discussion in 'Храна и пијалаци' started by Mishela, Mar 15, 2013.

  1. Rama

    Rama Форумски идол

    Joined:
    Dec 9, 2011
    Messages:
    5,523
    Likes Received:
    55,228
    Gender:
    Female
    Знам дека по некоја логика сите го ставаат црниот леб пред белиот, ама што да правам повкусен ми е белиот, го обожавам и покрај тоа што има разно разни адетиви :( не ми оди ни едно јадење без малку леб макар :D:D
     
  2. Azzra

    Azzra Истакнат член

    Joined:
    May 17, 2013
    Messages:
    140
    Likes Received:
    61
    Leb recisi i da ne jadam, retko nekogas so namaz inaku so druga hrana ne..
     
  3. pelegrina

    pelegrina Истакнат член

    Joined:
    Sep 29, 2012
    Messages:
    84
    Likes Received:
    36
    Само Бриош во последно време, ама не конзумирам леб често
     
  4. kjukli

    kjukli Форумски идол

    Joined:
    Nov 16, 2014
    Messages:
    3,057
    Likes Received:
    28,613
    Gender:
    Female
    не јадам многу често, само за сендвич или со манџа, а го сакам само Бриош, хохохоо
     
  5. stojne-21

    stojne-21 Активен член

    Joined:
    Jan 1, 2014
    Messages:
    18
    Likes Received:
    4
    Gender:
    Female
    Ja pojse jadam bel leb,za beliot leb vikaat deka e steten,ama imam slusnato za crniot leb deka e praven od istoto brasno kako i beliot leb i deka pak podobro e bel leb da se jade
     
  6. lovelife

    lovelife Популарен член

    Joined:
    Jun 26, 2011
    Messages:
    526
    Likes Received:
    1,722
    Порано не ни можев да замислам да не јадам леб,бел цело време на секое јадење.Потоа почнав со црн,ми неше многу чуден вкусот на почетокот,но со тек на време се навикнав сосема.Сега леб ретко и кога јадам.
    Исто многу ми се допаѓа и мидетеранскиот од жито лукс.
     
  7. nikolija26

    nikolija26 Истакнат член

    Joined:
    Aug 23, 2014
    Messages:
    174
    Likes Received:
    590
    не јадам леб, 2 пати во недела и толку, се без леб
     
  8. SunnyGirl2

    SunnyGirl2 Форумски идол

    Joined:
    Nov 26, 2012
    Messages:
    5,588
    Likes Received:
    5,936
    Кaкoв е тпј безглутенски леб?
    (Кaде гo имa,кoлку чини,пo штo дa гo препoзнaм?)
    :whew:
     
  9. Marossa

    Marossa Популарен член

    Joined:
    Sep 8, 2012
    Messages:
    2,398
    Likes Received:
    6,869
    Gender:
    Female
    Глутенот е протеин кој го има во житариците (пченица,рж и јачмен),во мал дел во овесот, а го нема во пченката,хељда и оризот.Луѓето кои имаат целијачна болест мора да јадат безглутенски производи.
    Значи безглутенски леб е оној правен со брашно од пченка,хељ или ориз,да не содржи глутен.
    Го има во продавниците за здрава храна,знам имам видено во Биокосмос или Марвик,од 130 до 160 му се движи цената зависно од што е правен.
     
  10. Val-Dim

    Val-Dim Форумски идол

    Joined:
    Nov 2, 2013
    Messages:
    1,824
    Likes Received:
    62,030
    Обожавам лебче... И сите видови на теста... Најмногу ги сакам врели, штотуку извадени од рерна...
     
    rainbowec and Rama like this.
  11. rainbowec

    rainbowec Популарен член

    Joined:
    Jun 7, 2010
    Messages:
    1,005
    Likes Received:
    6,757
    Gender:
    Female
    Се што е месено ОБОЖАВАМ, лебар тежок сум и знам дека не треба толку да го јадам али што да правам кога ми е вкусен... :lol: не ми иде манџа да јадам без да си го мацнам лепчето внатре. :D
     
    lealealea, sinorinJa and Rama like this.
  12. Ketchup

    Ketchup

    Joined:
    Dec 23, 2014
    Messages:
    6,796
    Likes Received:
    46,427
    Нaјубaвo ми е пченкaрнoтo лепче :inlove:
     
  13. srhsejbsk

    srhsejbsk Популарен член

    Joined:
    Jan 13, 2014
    Messages:
    1,593
    Likes Received:
    9,363
    Gender:
    Female
    Багет најомилен :inlove:
     
  14. Leela

    Leela Истакнат член

    Joined:
    Nov 25, 2014
    Messages:
    69
    Likes Received:
    75
    Gender:
    Female
    Многу сакам лепче... Посебно бело кога е тазе топличко и меко - душа. :mm:
     
    Oscar Lady likes this.
  15. Cka

    Cka Форумски идол

    Joined:
    Sep 23, 2010
    Messages:
    11,743
    Likes Received:
    141,621
    Во последно време јадам само леб што сама го печам и месам, со интергрално брашно, понекогаш и бело брашно. Се трудам и да не купувам квасец, туку сама да го правам, поздрав е. Со пола кило брашно, јадеме леб цела недела. Мек е како душа и по неколку дена.
     
  16. sesilija

    sesilija Популарен член

    Joined:
    Jan 12, 2010
    Messages:
    4,177
    Likes Received:
    13,284
    Цка, како го правиш сама квасецот?
    Тој леб чинам се вика наут, можеби се користи леблебија во изработката па затоа се вика така?

    И јас многу сакам домашен леб (со бело брашно, со пченкарно или мешан, со зачини), или ако купувам барам некој печен на дрва, другите се никакви- кората е тврда не се џвака, а средината ја нема, толку е мека, да се задави човек. Којзнае со што го прават тестото.

    Домашно си е најубаво, знаеш што си ставил, си го правиш за своја душа што се вели.

    Инаку за да ви биде како печен во фурна, тавчето за печење не го вадете кога ја вклучувате рерната, оставете го добро да се загрее, па потоа внимателно извадете го за да не се изгорите и ставете го тестото или во тавчето или превртете го тавчето и наредете го лебот врз него.
     
    Last edited: Mar 17, 2015
  17. Cka

    Cka Форумски идол

    Joined:
    Sep 23, 2010
    Messages:
    11,743
    Likes Received:
    141,621
    Ставам брашно со вода да отстои.

    Иначе, сакам леб со маслинки, многу е вкусен. Купувам од оние зелените, ги сецкам, и на последното месење ги ставам. Се пече во загреана рерна. Ако сакам да крцка, не го покривам лебот со водена крпа, ако сакам да е мек, го покривам.

    Леб со наут не сакам, јак ми е мирисот, а пченкарниот е тврд и мора да се меша со бело брашно и не сакам така. Останувам на интегрален. Погачи, само со бел леб, иначе не ми се убави на изглед.
     
    joy1, sesilija and Mishela like this.
  18. fificaaa

    fificaaa Истакнат член

    Joined:
    Mar 2, 2011
    Messages:
    726
    Likes Received:
    493
    Gender:
    Female
    Интегрален со сончоглед.
     
  19. SummerGirl

    SummerGirl Форумски идол

    Joined:
    Mar 10, 2010
    Messages:
    17,724
    Likes Received:
    38,449
    Gender:
    Female
    Од минатиот месец почнав да јадам интегрален леб, а белиот го исфрлив од употреба. Јадам пченичен леб грахам, пченичен леб баварски или нутри леб со сончоглед.
     
    joy1 likes this.
  20. sesilija

    sesilija Популарен член

    Joined:
    Jan 12, 2010
    Messages:
    4,177
    Likes Received:
    13,284
    И мене ми е јак мирисот на лебот со наут, ама прво на него ми текна дека се прави така со домашен квасец.
    Баш овие денови се отвори ваква тема на Кајгана, и се споделуваат искуства за домашен леб како од фурна, и читам демек таквото тесто од брашно и вода требало да отстои подолг временски период, бидејќи можело да биде опасно по здравјето ако не биде добро стасано.
    Таквиот квасец се викал маја,па од таму веројатно и поговорката- “Да фати мајата“.
    Секогаш се одделувало дел од тестото што се замесувало и тој дел се користел при месење на иден леб.

    Ти како правиш, навистина ме интересира оваа постапка, ама не би сакала експериментирајќи да си направам некакви здравствени проблеми, сепак е ова на некој начин биологија.

    Баш ќе пробам леб со маслинки, имам купувано од Тинекс, ама не ми текнало да си направам во домашни услови.
    Во право си за пченкарниот, обично се рони кога е само со пченкарно, ама кога е мешан и со зачини е доста вкусен.
    Исто така пченкарното е убаво и за посипување при сукање, дава убав шмек на суканото, но сепак сите имаме различен вкус и не ни се допаѓаат исти работи.