Левучар !! Деснава рака ко да ја немам ништо не можам да правам со нејзе Иначе порано знам било нешто како забрането да си левучар и ги терале лугето да се навикнат да пишуваат со десна рака.Знам баба ми била левучар ама ја натерале да пишува со десна и знам дека стално збореше со десна можам само да пишувам се друго работам со лева (готвење,шење,плетење).Памтам кога бев мала пред да тргнам во школо дома ми даде молив и ме тераше да ја вежбам десната рака зашто демек ако сум била левучар немало да ме примат во школо , мајка ми дури кога ме запишуваше во прво одделение го прашуваше педагогот да не има некакви проблеми ради тоа и тој таков со блед поглед-Госпого какви проблеми да има не сме во 15 век Дури знам дека е штетно некој што е роден левучар да го тераш со десна да работи бидејки го пореметуваш балансот на организмот. Иначе имаше една циганка што ни доагаше дома да чисти и стално ми викаше -Со десна рака се работи,левата е за г*з бришење !
Иако ќе речам десничар,меѓутоа пишувам и со лева и со десна.На пр.поправките на моб.тел.ги работам со лева,флетови,звучници,лцд се со лева,единствено ако треба да сечам со ножица тогаш десната
Со десна пишувам , а левата ја користам повеќе за работа Спојлер обично викат дека со која рака пишуваш со таа повеќе работеш ама кај мене е обратно
десна рака.. иако понекогаш сакам да можам да пишам и со лева или нешто слично да правам со лева рака онака посакувам... ама десна си е десна...таа ја користам